01 Mayıs 2007 00:00

İran’da muhalefet birleşiyor

İran’da, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad karşıtı büyük bir koalisyonun kurulduğu ve bu ittifakın, Batı baskısı altında olan ülkenin lideri Ahmedinecad’ı seçimlerde iktidardan indirmek için plan yaptığı iddia edildi.

Paylaş

İran’da, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad karşıtı büyük bir koalisyonun kurulduğu ve bu ittifakın, Batı baskısı altında olan ülkenin lideri Ahmedinecad’ı seçimlerde iktidardan indirmek için plan yaptığı iddia edildi.
İngiltere’de yayımlanan “The Guardian” gazetesinin haberinde, “reformist cephenin etkili ismi ve eski Cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani ile Muhammed Hatemi liderliğindeki ittifakın, Ahmedinecad’ı iktidardan indirmeye hazırlandığı” ileri sürüldü.
‘İkinci İran Devrimi’
İngiliz gazetenin saygın yazarı Simon Tisdall’ın, Tahran’dan geçtiği iki ayrı haberde, “Ahmedinecad karşıtı ittifakın, seçim sandıkları aracılığıyla ikinci bir İran Devrimi’ne hazırlandıkları” iddia edildi.
“İran’daki mücadelenin içyüzü” adlı haberinde Ahmedinecad karşıtı koalisyonun, “militan devlet” olarak adlandırdıkları ve kamu hayatı ile kişisel özgürlükler üzerinde baskı kuran Ahmedinecad yönetimine karşı harekete geçtikleri ifade edilirken, diğer haberinde ise, “reformistlerin Ahmedinecad ile militanlarına karşı hazırlık yaptığını” belirtti.
Tisdall, “Yerel seçimlerdeki başarıların cesaretiyle muhalefet fraksiyonları, demokrasi aktivisteleri, reformist din adamları, Hatemi ile Rafsancani’ye yakın grupları bir araya getireceklerini belirtiyorlar. Amaç; cumhurbaşkanına olan düşük halk desteği ile yüksek işsizlik ve enflasyon, petrol fiyatları konusundaki krizden yararlanarak, 10 ay sonra için yapılması plananan genel seçimlerde Meclis’te çoğunluğu elde etmek” ifadelerini kullandı.
Nükleer çalışmalara devam
Haberinde, muhalif liderlerin açıklamaları ile reform yanlısı gazetelerin haberlerine de yer veren Tisdall, “Muhalif kaynaklar, ileriki reformist-pragmatist hükümetin de, İran’ın nükleer faaliyetleri ile diğer ‘ulusal hakları’na devam edeceğini, ancak sorunları diyalog yoluyla çözeceğini belirtiyorlar. Buna göre, İran dünyanın geri kalanıyla karşılıklı saygı temelinde ‘normal’ ilişkiler istiyor. Ahmedinecad’ın aksine Rafsancani cuma namazının ardından yaptığı konuşmada, nükleer sorunun müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çiziyordu” diye yazdı.
Ahmedinecad’ın, ülkede yükselen işsizlik, enflasyon nedeniyle özellikle gençlerden ağır tepkiler aldığını belirten Tisdall, “Rafsancani’nın yeni reformist-muhafazakâr müttefikleri, özellikle yoksul rakamlara ve ekonomik meselelere yoğunlaşacaklarını belirtiyor. Hatemi ile Rafsancani’ye yakın isimlerden biri olan muhalif lider Muhammed Atrianfar, demokrasinin ve meşru bir hükümetin ülkede giderek etkilerini artıran Devrim Muhafızları ile Besic karşısında mümkün olmadığını söylüyor. Atrianfar’a göre Rafsancani, militanların yönettiğine inanıyor” ifadelerini kullandı.
Haksız eleştiriler
Bir hükümet yetkilisinin ise, muhaliflerin bu suçlamalarına karşın üst düzey bir hükümet yetkilisinin ise, eleştirileri “haksızlık” olarak nitelediğini belirten Tisdall, aynı yetkilinin, “Halk, umursamıyoruz diyor ama, bu doğru değil. Birçok yeni kredi ile iş sahası yarattık. Ahmedinecad’ın başarısız olduğunu, reformistlerin kazandığını söylemek ise çok yakın” dediğini yazdı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgal ordusu fırsat kolluyor

SONRAKİ HABER

Mevlana’dan Can’a şiir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...