01 Mayıs 2007 00:00

İşgal ordusu fırsat kolluyor

İsrail, bir yandan Olmert hükümetini sarsacağı söylenen Winogard Komitesi raporunu odaklanırken, diğer yandan ise yeni saldırı planları yapıyor.

Paylaş

İsrail, bir yandan Olmert hükümetini sarsacağı söylenen Winogard Komitesi raporunu odaklanırken, diğer yandan ise yeni saldırı planları yapıyor.
İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi, Gazze’ye yönelik bir saldırının “kaçınılmaz” olduğunu söyledi. Pazar günü yapılan olağan kabine toplantısında Ashkenazi, “İsrail askerlerinin, Gazze’ye ayak basıp, Kassam saldırılarını durdurmak dışında bir şansı olmadığını” iddia etti.
Hamas ile El Fetih’in silahlı kanatları “Artık ateşkes yok” açıklaması ile Hamas’ın sürgün lideri Halid Meşal’in “Filistinliler’in kendini savunma hakkı vardır” açıklamasının ardından gelen toplantıda İsrailli komutan, “Eğer saldırılar devam ederse, bunları durdurmak dışında bir şansımız yok. Saldırıları durdurmamız için kara operasyonu şart” ifadelerini kullandı.
İsrailli gazetelerin manşetten duyurduğu haberde Ashkenazi’nin, Lübnan işgal girişimi sırasında, Hizbullah gerillalarının sıklıkla kullandığı Katyuşya füzeleriyle Filistinliler’in Kassam füzeleri arasında parallelik kurduğu ve bunları durdurmak için İsrail askerlerinin müdahalesinin şart olduğunu belirttiği ifade edildi.
Gazze’de “kalıcı işgal”in çözüm olmadığını da belirten komutan, “Bu, bizi hedef haline getirir” dedi. Ashkenazi, İsrail saldırıları nedeniyle kırılma noktasına gelen ateşkesin, Filistinlilerin füzeleri nedeniyle zora girdiğini de iddia etti.
Meşal: Daha çok asker kaçırırız
Öte yandan önceki gün Filistinliler’in, İsrail saldırılarına karşı yaptığı füze saldırılarını savunan Hamas’ın sürgün lideri Halid Meşal dün ise, “Eğer İsrail, Filistinliler’in taleplerine teslim olmazsa, yeni işgal askerleri kaçırırız” dedi. Filistinli gerillaların, geçen yaz İsrailli asker Galid Şalit’i kaçırması üzerine İsrail ordusu, Gazze II. İntifada’nın en ağır operasyonlarından birini düzenlemişti.
Hamas’ın sürgün lideri Suriye’nin başkenti Şam’da Filistinli tutuklular için düzenlenen eylemde yaptığı konuşmada, “Eğer düşman, tutukluları serbest bırakmamak konusunda direnirse, buradan açıkça söylüyorum ki, daha fazlasını kaçırma kapasitesine sahibiz” dedi. Konuşmasında, “İsrail’in terör politikası, cinayetleri ve işgaline karşı sessiz kalan uluslararası toplumu” da kınayan Meşal, “Uluslararası toplum, Şalit’in ismini ezbere bilirken, Filistin Meclisi Başkanı Dr. Aziz Dvaik’in adını anmıyor” dedi.
Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya geldi. Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve Gazze’deki güvenlik durumu görüşüldü. (DIŞ HABERLER)
Vanunu ‘suçlu’ bulundu

İsrail’in nükleer silahları olduğunu dünyaya duyuran nükleer uzman Mordehay Vanunu, “yabancılarla konuşma yasağını ihlal etmekten suçlu” bulundu. Kudüs’teki bir mahkeme tarafından suçlu bulunan Vanunu’ya verilecek cezanın iki ay içinde belirlenmesi bekleniyor.
İsrail’in güneyindeki Dimona şehrindeki nükleer santralin eski çalışanı Vanunu, duruşmadan çıktıktan sonra, “Mahkemenin kararı, İsrail’in bir demokrasi olmadığını kanıtladı” dedi. İsrail’i terk etmek istediğini söyleyen Vanunu, “Özgür olmak istiyorum” diye konuştu.
Vanunu, 1986’da bir İngiliz gazetesine ülkesinin nükleer programıyla ilgili bilgi verdiği gerekçesiyle 18 yıl hapse mahkum edilmişti. 2004’te cezasını dolduran Vanunu’nun, halen gizli bilgileri sızdırabileceği gerekçesiyle ülkeyi terk etmesi ya da yabancılarla konuşması yasaklanmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Yeniden inşa masalı’nın faturası Iraklılar’a çıktı

SONRAKİ HABER

İran’da muhalefet birleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa