01 Mayıs 2007 00:00

Almanya’daki Türkler’in yüzde 30’u işsiz

Türk-İş ve Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (TAM) birlikte düzenlediği “Türkiye’nin AB Üyeliği Yolunda Türk-Alman İlişkilerinin Boyutu ve Almanya’da Yaşayan Türk Göçmenler Sempozyumu’nun açılışında yapılan konuşmalarda,

Paylaş

Türk-İş ve Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (TAM) birlikte düzenlediği “Türkiye’nin AB Üyeliği Yolunda Türk-Alman İlişkilerinin Boyutu ve Almanya’da Yaşayan Türk Göçmenler Sempozyumu’nun açılışında yapılan konuşmalarda, Türkiyeli göçmenlerin entegrasyonu konusunda çok ciddi sorunlara sahip olduğu belirtilirken, Türkiyeli göçmenler arasında işsizlik oranının yüzde 30’un üzerine çıktığı vurgulandı.
Sempozyumun açılışında konuşan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Türk-İş’in AB uyum sürecini desteklediğini belirterek, müzakere sürecinde çalışanların lehine gelişmeler olması için sendikaların bu sürece aktif bir şekilde katılması gerektiğini savundu. Avrupa’da 5.2 milyon Türk bulunduğunu söyleyen Kılıç, bu insanları ifade edecek en iyi kelimenin Avrupalı Türkler olduğunu kaydetti. Son yıllarda Avrupa’daki Türklerin sorunlarının arttığını bildiren Kılıç, Almanya’da, Almanlar arasında yüzde 10 olan işsizlik oranının, Türkler arasında yüzde 30’u aştığını dile getirdi.
Türkiye-AB ilişkileri darboğazda
Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen ise Türkiye’de AB’ye üyelik sürecine verilen desteğin azaldığını; AB vatandaşları arasında da Türkiye’nin AB’ye üye olmasına verilen desteğin son yılarda düştüğünü belirterek; Türkiye-AB ilişkilerinin iki taraflı bir darboğazda olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’ye özel statü verilmesi konusundaki eğilimini doğru bulmadığını bildiren Şen, Türkiye’nin Avrupa’daki vatandaşlarıyla bir şekilde AB’de olduğunu dile getirdi. İstanbul’da Almanca eğitim yapan bir üniversite kuracaklarını aktaran Şen, diğer yandan Alman yetkililerle birlikte Essen kentinde eski bir maden ocağı kullanılarak bir “Türk Göç Müzesi” kurulma çalışmalarına da başladıklarını kaydetti.
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise Almanya’da Türk göçmenler arasında sorunların artmasının en önemli nedenlerinden birisinin meslek eğitimine yönelik açık olduğunu belirterek, bu açıkların kapatılması gerektiğini vurguladı. Almanya’dan Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Kuşaklar, Aile, Kadın ve Uyum Bakanı Armin Laschet de Merkel döneminde hiç bir hükümet döneminde yaşanmayan gelişmeler yaşandığını ve İslam’ın Almanya’nın bir parçası olarak kabul edilerek, buna yönelik politikalar geliştirildiğini söyledi.
Kutadgobilig’in entegrasyonu
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilig ise Almanya’nın en büyük fabrikalarından olan Köln’deki Ford fabrikasının başına bir Türkün geçtiğini belirterek, “alın size entegrasyon” dedi. Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’ye özel statü verilmesine yönelik teklifinin dünya ekonomisine etki edecek bir olumsuz gelişme olduğunu ve kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kutadgobilig, “Dünya ekonomisi yalnızca siyasilerin eline bırakılamayacak kadar önemli bir konudur” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mahalleliler sağlık hakları için toplandı

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...