01 Mayıs 2007 00:00

Yaşasın 1 Mayıs!

Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, bugün tüm dünyada alanlarda kutlanıyor.

Paylaş

Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, bugün tüm dünyada alanlarda kutlanıyor. Sendikalar, meslek odaları, mühendisler, siyasi partiler ve çeşitli kitle örgütlerinin bugün ülkenin dört bir yanında düzenleyeceği kutlamalarda, emeğe yönelik saldırılara karşı, demokrasi talebiyle mücadele çağrısı yapılacak.
Ankara’da 1 Mayıs hazırlıkları tamamlandı. Ankaralı işçi ve emekçiler bugün 14.00-15:00 saatleri arasında Opera önünde toplanarak, Sıhhiye Meydanı’na yürüyecek. Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitingde, “Irkçılığa, gericiliğe ve yoksulluğa teslim olmayacağız” mesajı verilecek.
1 Mayıs 1977 katliamında öldürülen emekçilerin anılacağı ve katliamın lanetleneceği mitingde, 1886’da katledilen dört Amerikalı işçi önderinin son mektupları okunacak. “Emekçilerin birliği ve halkların kardeşliği” vurgusunun öne çıkacağı mitingde, “insanca bir yaşam, ekmek ve özgürlük” talepleri dile getirilecek. Mitinge, KESK, Ankara Tabip Odası, Petrol-İş, TÜMTİS ve Tez Koop-İş Ankara şubelerinin yanı sıra çok sayıda kitle örgütü ve parti de katılacak.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, dün 1 Mayıs’a ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, mühendislerin 1 Mayıs’ta sömürüye, işsizliğe, yoksulluğa, özelleştirmelere, her türlü gericilik ile emperyalist savaş ve işgallere karşı “bağımsız ve demokratik Türkiye” özlemiyle birlik, mücadele ve dayanışma için alanlarda olacağını kaydetti.
KESK’te açıklama yaparak, 1 Mayıs’ta kamu emekçilerinin alanlara ineceğini duyurdu. Açıklamada, “Tüm dünya emekçilerinin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta yoksulluğa, ırkçılığa ve gericiliğe karşı eşit, özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşam için bütün emek ve meslek örgütleriyle birlikte alanlardayız” denildi.
İstanbul ve İzmir’de iki yerde kutlanacak
İstanbul’da 1 Mayıs, Kadıköy ve Taksim olmak üzere iki ayrı alanda kutlanacak. Kadıköy’de kutlama yapacak olan Türk-İş üyeleri, saat 10.00’da Numune Hastanesi önünde bir araya gelecekler. DİSK ve KESK ise 1977 Katliamı’nın 30. yılı nedeniyle Taksim Meydanı’nda anma yapacak. Yürüyüş güzergahları ise şöyle: Saat 09.30’da Dolmabahçe’de toplanan kitle KESK öncülüğünde TTB, Barış Demokrasi ve Özgürlük Platformu (DTP, SDP, EMEP, ESP) İnönü Stadyum’un arkasından Gümüşsuyu Caddesi mevkiinden Taksim’e, DİSK öncülünde TMMOB, HKP, TKP, ÖDP, Halkevleri ise İnönü Stadyumu arkasından Mete Caddesi üzerinden Taksim’e yürüyüş yapacak.
DİSK Genel Merkezi’nin 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkma kararının ardından İzmirli DİSK üyelerinin de bir bölümü otobüslerle İstanbul’a doğru yola çıkarken, Ege Bölge Temsilciliği, KESK ve Türk-İş’in Gündoğdu Meydanı’nda yapacağı kutlamaya katılmayacaklarını duyurdu. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, “1 Mayıs 2007 kutlamalarında konfederasyonumuz DİSK, Gündoğdu Meydanı’nda olmayacak” denildi. Türk-İş, KESK ve siyasi partiler Gündoğdu Meydanı’nda kutlama yaparken DİSK Ege Bölge Temsilciliği ise saat 12.30’da Genel-İş Sendikası önünde toplanacak, Basmane Meydanı’na kadar yürüyerek burada basın açıklaması yapacak. Öte yandan Türk-İş ve bağlı sendikaların üyesi işçiler, eşleri ve çocukları ile birlikte saat 12.00’de toplanarak, KESK’e bağlı sendikalar Konak Meydanı’nda, siyasi partiler Basmane Meydanı’nda, dergi çevreleri ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Gündoğdu Meydanı’na yürüyecek.
Belediye-İş ve Genel-İş üyesi belediye işçileri ve Petrol-İş Aliağa Şube üyesi Petkim ve Tüpraş işçileri işyerlerinde yapacakları kutlamaların ardından alanlara çıkacak. Petrol-İş Aliağa Şube üyesi işçiler saat 08.00’de özelleştirme kıskacında olan PETKİM’in önünde toplanacak. Burada yapılacak kutlamanın ardından Aliağa Demokrasi Platformu ile birlikte saat 10.00’da Aliağa Demokrasi Meydanı’nda yapılacak kutlamanın ardından otobüslerle İzmir’e gelecek.
Karşıyaka Belediyesi’ne Bağlı KENT AŞ, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU ile Gediz Atölye’de çalışan Belediye-İş ve Genel-İş üyesi işçiler, işyerlerinde ortak yapacakları kutlamaların ardından ayrı alanlara gidecekler.
Muhtıraya karşı 1 Mayıs’a
DTP ve SDP İstanbul il başkanları, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin Çağlayan’da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi’ne katılarak, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması çağrısındaki inandırıcılığını yitirdiğini söyledi. DTP İl Başkanı Doğan Erbaş, sendikaların kararlarına sadık kalması durumunda 1 Mayıs’ı ‘Muhtıraya Hayır’ sloganı altında kitlesel olarak Taksim’de kutlayacaklarını belirtti. Erbaş, “Şimdiye kadar yapılan darbelerden en çok zarara gören Türk ve Kürt halklarının emekçi kesimleridir. Muhtıra, eğer bütün emekçiler birleşemez ve direnemezse, sınırlı demokrasiyi yıkmaya ve emekçinin küçülen ekmeğinden süngüyle bir parça koparmaya daha çok çalışacaktır” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Okullar tatil edildi

Valilik kararıyla Taksim ve Beyoğlu çevresindeki 41 okul 1 Mayıs nedeniyle tatil edildi. Bu arada İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs’ta Taksim’de kitlesel bir eyleme izin verilmeyeceğini açıkladı. Güler, çelenk konulması gibi, yöneticiler düzeyinde anma yapılmasının yıllardan beri uygulandığını da belirterek, “Ama onlar kitlesel bir katılım öngördüler. Böyle bir izin verilmesi mümkün değil. Biz orada bir kitlesel eyleme izin vermeyeceğiz. Tedbirlerimizi aldık” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bütün illerde coşkuyla kutlanacak

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa