01 Mayıs 2007 00:00

Barış girişimcileri Malatya’da toplandı

Ankara’da 13-14 Ocak’ta düzenlenen ‘Türkiye Barışını Arıyor’ konferansının Malatya Barış ve Demokrasi bileşenleri önceki gün Tek Gıda-İş Konferans Salonu’nda bir araya geldi

Paylaş

Ankara’da 13-14 Ocak’ta düzenlenen ‘Türkiye Barışını Arıyor’ konferansının Malatya Barış ve Demokrasi bileşenleri önceki gün Tek Gıda-İş Konferans Salonu’nda bir araya geldi.
Toplantı öncesi Türk-İş Malatya Bölge Başkanı Servet Akbudak yaptığı açıklamada, Türkiye’de önemli demokrasi sorunları yaşandığını vurgulayarak, “İktidar ve muhalefet partileri ile diğer iktidar güçleri, Kürt sorunu başta olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi tüm sorunlarda toplumu tehlikeli bir şekilde kamplaşmaya sürüklemekte, şiddet ve gerilimi tırmandırarak çözümsüzlüğü çözüm olarak sunmaya çalışmaktadır. Her iki kamptan gericilik, halk iradesini, halk aleyhine teslim almaya çalışmaktadır” dedi. Akbudak, yapılan tartışmalarla halkın bağımsız ve demokratik alternatifini yaratmayı amaçladıklarına işaret etti. 68’li siyasetçi Hasan Kırteke, yaptığı konuşmada Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü, demokrasi ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve emperyalizmle tüm bağların kesilmesi gerekliliğini vurguladı.
‘Bağımsızlarla seçime ortak gidilmeli’
ÖDP İl Başkanı Hasan Kaya, bir arada yaşamın koşullarının yaratılması gerektiğini vurgulayarak, eşit özgür demokratik bir seçim talebini dile getirdi. EMEP İl Başkanı Necdet Bali ise Genelkurmay’ın yaptığı açıklamayla ‘Ne mutlu Türküm diyene’ demeyen herkesi düşman ilan ettiğini hatırlatarak, Kürtleri ve demokrasi çevrelerini hedef aldığını söyledi. Gazeteci-Yazar Asım Demirkök, halkın ve örgütlü güçlerin ortak bir bilinç yaratması gerektiğini ifade etti. Eski DEHAP İl Başkanı Mustafa Türk, bağımsız ortak adaylarla seçime gidilmesi önerisini sundu. Tüm Köy-Sen Şube Başkanı Hasan İmer ise kayısı üreticileriyle bir araya gelme önerisini sundu. DTP İl Başkanı Nuray Kılınç ise savaşın, şovenizm ve ırkçılığı beslediğini belirterek, yapılan toplantının geniş katılımlı bir toplantıyla taçlandırılması gerektiğini söyledi.
Yazar-Şair Mustafa Yuka, herkesin kendi siyasetiyle ortak bir noktada bir araya gelme koşullarını yaratması ve seçim barajının düşürülmesi için çalışma yürütülmesi önerilerini sundu. Eğitim Sen Şube Başkanı Erdoğan Canpolat sosyalizm düşüncesinin insanlara benimsetilmesi gerektiğini söyledi. SES Şube Başkanı Hasan Kaldık ise 1 Mayıs’ta şovenizme ve milliyetçiliğe karşı güçlü bir katılım sağlama çağrısı yaptı. Demiryolu işçisi Enver Bakır politikada yer almayan binlerce insanı bir araya getirme koşullarının yaratılması gerektiğini ifade etti. Türk-İş Bölge Başkanı Servet Akbudak, örgütsüz, sendikasız, kölelik koşullarında çalışan işçilere ulaşma önerisini sundu. Avukat Yıldız İmrek Koluaçık da, Kürt sorununun çözümünde ortak bilinç oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, daha geniş kesimlerin katıldığı Malatya konferansını örgütleme çağrısı yaptı. (Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Şırnak yaralarını sarıyor

SONRAKİ HABER

77 1 Mayıs’ını her alanda yaşatalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...