02 Mayıs 2007 00:00

Chavez’den 1 Mayıs müjdesi

Venezüella’nın halkçı Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesinin IMF ve Dünya Bankası’ndan (DB) çekilmesi emrini verdi.

Paylaş

Venezüella’nın halkçı Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesinin IMF ve Dünya Bankası’ndan (DB) çekilmesi emrini verdi.
Chavez 1 Mayıs mesajında, bu iki kuruluştan ayrılma kararını, en kısa zamanda resmen hayata geçireceklerini duyurdu.
‘IMF ve DB’den alacaklıyız’
IMF ve DB’den “alacakları olduğunu” vurgulayan Chavez, ‘’Artık Washington’a, ne IMF ne DB ne de başkası için gitmek zorunda kalmayacağız’’ dedi. Maliye Bakanı’na çekilme işlemlerinin başlatılması talimatını veren Chavez, “Bizi daha fazla soymalarından önce çekileceğiz” dedi.
Chavez emekçilere; “asgari ücrete yüzde 20 zam yapılacağı ve günlük çalışma süresinin 6 saate indirileceği” müjdesini de verdi.
Chavez, göreve geldiği 1999 yılından beri, “sıkı bütçe denetimi, özelleştirme ve serbest pazar ekonomisiyle” Latin Amerika’da sürekli yoksulluğu körükleyen IMF ve DB’ye tavır almıştı. Nihayet geçen ay içinde Venezüella, DB’ye olan borçlarının tamamını ödedi.
Venezüella yönetimi, Güney Amerika ülkelerine finans desteği sağlayacak Güney Bankası adlı bir bankanın kuruluş çalışmalarını sürdürüyor.
Kamulaştırmada dev adım
Öte yandan Venezüella’da dünyanın en büyük petrol alanlarından birinin kontrolü, kamu yönetimine geçiyor. Orinoco Deltası’nda faaliyet gösteren altı yabancı şirket, hükümetin talebi üzerine çoğunluk hisselerinden vazgeçti.
Bu şirketler, aynı zamanda dünya petrol ticaretinin köşe başlarını tutuyor: ABD’li ConocoPhillips, Chevron, Exxon Mobil, İngiliz şirketi BP, Norveç şirketi Statoil ve Fransız şirketi Total.
Orinoco Deltası’nın barındırdığı enerji potansiyeli dev boyutlarda. Bilinen rezervlerinin miktarı, 30 milyar dolar değerinde; yaklaşık 80 milyar varil. Uzmanlar ise asıl rezervlerin, bunun 4 katı olabileceğine dikkat çekiyor. Bu da Orinoco’yu, dünyanın en büyük petrol yataklarından biri haline getiriyor.
Petrolden elde edilen kâr, Venezüella’nın en önemli gelir kaynağı.
Şubat ayında ülkenin lideri Hugo Chavez, yabancı firmaların petrol sektöründeki hisselerini azaltmaya karar verdiğini açıklamış; yabancı şirketlere de eğer çoğunluk hisselerini, devlete ait petrol şirketi PDVSA’ya devretmeyi kabul etmezlerse, petrol sahalarından zorla çıkarılacakları uyarısında bulunmuştu.
Bölgesel ittifak
Bu arada Chavez, müttefiki olan Latin Amerika ülkeleri Küba, Bolivya, Nikaragua ve Haiti’ye enerji desteği sağlayacaklarını açıkladı. Geçen hafta sonu Venezüella başkenti Caracas’ta düzenlenen Amerika için Bolivarcı Alternatif (ALBA) zirvesinde konuşan Chavez, “ülkesinin petrol ve enerji kaynaklarının, halkların mutluluğu ve gelişmesi için kullanılması zamanının geldiğini” söyledi.
2004 yılında Chavez ve Küba lideri Fidel Castro öncülüğünde kurulan ALBA’ya, halkçı devlet başkanlarının yönetime geldiği Bolivya ve Nikaragua da katılmıştı. Ekvador’un da bloğa katılması bekleniyor.
ALBA kapsamında Venezüella, 14 Karayip ülkesine de düşük fiyat ve faizle petrol sağlıyor. Venezüella ayrıca, tarım ürünleri ve tıbbi hizmet karşılığında, Küba başta olmak üzere Latin Amerika ülkelerine petrol sağlıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgalcilerin en kanlı ayı

SONRAKİ HABER

Afife Jale ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...