02 Mayıs 2007 00:00

Anayasa Mahkemes seçimi durdurdu!

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını Anayasaya aykırı bularak, yürürlüğünü durdurdu.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını Anayasaya aykırı bularak, yürürlüğünü durdurdu. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Önder Sav ile 132 milletvekilince 11. cumhurbaşkanının seçimi konusunda TBMM'deki oylamaya ilişkin yapılan itirazı görüşerek, karara bağladığını bildirdi.
Kılıç, kararı şöyle açıkladı: "11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM'nin 27 Nisan 2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da Anayasaya aykırı olduğu, Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, içtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM'nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir."
Kılıç, bundan sonraki uygulamaların tamamen TBMM'nin iradesi dahilinde yapılacak işlemler olduğunu ifade etti.
Kararın gerekçesini en kısa süre içerisinde yayınlayacaklarını belirten Haşim Kılıç, "Gerekçede neden içtüzük kuralı ve neden anayasaya aykırı olduğu açıklanacaktır" dedi.
'367 şart'
Kılıç, "Karar, TBMM'nin cumhurbaşkanını seçmek için en az 367 milletvekili ile toplanması gerektiği anlamına mı geliyor" sorusu üzerine "Şüphesiz ki, mahkemenin kararı bunu söylüyor. Yalnız 367 nisabı 1. ve 2. turlar için öngörümlüyor. Bu (367) toplantı yeter sayısıdır" açıklamasını yaptı.
Karara muhalif görüşünü "Arkadaşlarımızın iradesi" vurgusunu yaparak da belli eden Kılıç, soru üzerine "Eğer dört turu kalan süreye sıkıştırabilirse tabii ki seçim yapılabilir" dedi.
"Süreç durduruldu" diyen Kılıç, "Toplantıya en az 367 kişinin katılması gerekiyor. Aksi halde oylamaya geçilemeyecek" ifadesini kullandı.
Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından gözler hükümete çevrildi. Dün gece kurmaylarını toplayan Başbakan Erdoğan'ın bugün erken seçim kararı açıklaması bekleniyor.
Toplantı 4 saat sürdü
Anayasa Mahkemesi'nin saat 14.00'te başlayan toplantısında iki kez 10'ar dakikalık ara verildi. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.
CHP, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun yapıldığı TBMM'deki oylamada toplantı yeter sayısının 367'yi bulmadığı iddiasıyla 27 Nisan Cuma günü Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Talihsiz bir karar

Kararı yorumlayan Bilkent Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa Mahkemesi'nin hem tarihi hem de talihsiz bir karar aldığını belirtti. Bu karar bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kilitlemesi bakımından da talihsiz. Demokrasimizin ödediği ağır bir bedeldir. Kamuyo bu kararın hukuki gerekçelerle değil siyasi olarak alındığı görüşü hakim olacaktır. Bunun da Mahkemenin toplumdaki saygınlığına zarar vereceğini düşünüyorum. Bundan sonra TBMM'nin yapacağı tek şey "Erken seçim" kararı almaktır.

Süreç yeniden başlamalıdır

Prof. Dr. Mümtaz Soysal: Anayasa Mahkemesi'nin kararına kimsenin "talihsiz bir karar" demeye hakkı yok. Bu karar herkesi bağlar, kesindir. Mahkeme, birinci tur oylamayı geçersiz saymıştır. Birinci yoklamanın tekrarlanması gerekir. O sonucun elde edilmediğini görünce tekrar bir tur daha yapmaları gerekir. Sonuç vermeyince üçüncü tura geçemez. AKP'nin planı üçüncü turda seçmekti. Birinci tur yapılmadığı için üçüncü tura geçilemez. Aday gösterme süreci kapanmıştır. Süreç yeniden başlamalıdır.
ÖNCEKİ HABER

Baro başkanlarından AKP’ye tepki

SONRAKİ HABER

Tarım işçileri 1 Mayıs’ı kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa