02 Mayıs 2007 00:00

Devlet provokasyonu

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ile TTB Başkanı Gençay Gürsoy’un da aralarında bulunduğu bazı kitle örgütü ve sendika temsilcileri dün İstanbul’da yaşananları değerlendiren basın toplantısı düzenledi

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ile TTB Başkanı Gençay Gürsoy’un da aralarında bulunduğu bazı kitle örgütü ve sendika temsilcileri dün İstanbul’da yaşananları değerlendiren basın toplantısı düzenledi.
Polisin kullandığı bomba kapsüllerini gösteren Çelebi, işçi ve emekçilerin taleplerini dile getirmek için Taksim’e çıkmak istediklerini ancak bu taleplerin hunharca engellendiğini dile getirdi. 1 Mayıs tertip komitesi başta olmak üzere yaklaşık 900 kişinin gözaltında olduğunu açıklayan Çelebi, “İstanbul açık cezaevine, bir toplama kampına dönüştürüldü” dedi. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen Çelebi, yaşanılanların asıl sorumlusunun AKP Hükümeti ve Valilik olduğunu söyledi. Topluma korku salınmak istendiğini dile getiren Çelebi, 1 Mayıs’ın korku günü gibi gösterilmek istendiğini ve tüm İstanbulluların cezalandırıldığını belirtti.
‘Vali istifa etmeli’
Çelebi, ağır yaralı işçilerin olduğunu, insanlara acımasızca darp edildiğini söyledi. İstanbul Valisi Muammer Güler’i istifa etmeye çağıran Çelebi, “Biz görüşmelerimizde Dolmabahçe’de toplanmayı 1.5 saat yürüyüş yapmayı ve 1 saat alanda kalmayı istedik. Ama işçilere 2 saatliğine tahammül edemediler hayatı felç ettiler” diye konuştu.
Kadıköy’de Türk-İş tarafından gerçekleştirilen kutlamaya da değinen Çelebi, Kadıköy’de gerçekleşen kutlamayı “Siparişe göre bir kutlamadır” sözleri ile tanımladı. Çelebi, açıklamasını “İstanbul artık 1 Mayıs alanı olmuştur. Artık Taksim 1 Mayıs alanıdır. Biz eylemimizi yaptık. Bundan sonra sağduyuya ihtiyacımız var” sözleriyle sonlandırdı.
Her yerde kınama
Saldırılar Ankara’da da Yüksel Caddesi’nde protesto edildi. “İşçi düşmanı vali istifa”, “Gazınız bombanız vız gelir vız” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan KESK MYK Üyesi Hasan Hayır, hükümetin kirli yüzünü 1 Mayıs’ta emekçilere saldırarak ortaya koyduğunu kaydetti. Emekçilerin tüm engellemelere rağmen Taksim’e girdiklerini vurgulayan Hayır, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve hükümetin emek düşmanı tutumundan vazgeçmesini istedi. BES de saldırılardan dolayı AKP’yi, İçişleri Bakanlığı’nı ve İstanbul Valiliği’ni kınadı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı da yaptığı açıklamada temel insan hakkı ihlali yapıldığını belirtti. Elektrik Mühendisleri Odası ve Halkevleri de saldırıları kınadı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Notlar... Notlar... Notlar...Notlar... Notlar...

SONRAKİ HABER

Yolu kestiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...