02 Mayıs 2007 00:00

Dünyada 1 Mayıs coşkusu

Almanya’da 1 Mayıs nedeniyle yaklaşık yarım milyon emekçi sokağa döküldü. Yunanistan’da, işgallere ve Türkiye’deki 1 Mayıs kutlamalarına yapılan müdahalelere tepki vardı. Avusturya’da, 1 Mayıs kutlamaları hükümet karşıtı eylemlere dönüştü. Tokya’daki kutlamalara ise, 42 bin kişi katıldı.

Paylaş

İşgal altındaki topraklarda 1 Mayıs
Uluslararası Mücadele ve Birlik Günü 1 Mayıs, işgal altındaki topraklarda da kutlandı.
İsrail işgali altındaki Filistin’de emekçiler, Batı Şeria’ya bağlı Ramallah’ta bir araya geldi. İsrail polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylemde yer yer arbede yaşanırken Filistinliler, Kalandiye kontrol noktasına yürüdü.
Irak’ta ise emekçiler, 1 Mayıs’ın geçen sene yasaklanmış olmasına rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara çıktı. Eylemlerin, başkent Bağdat ile Basra’da kitlesel geçtiği ifade edilirken özellikle Basra’daki yoğun kadın katılımı dikkat çekti. Gösterilere, işgalin ardından kurulan koalisyon hükümetinde yer alan Irak Komünist Partisi de katıldı.
İran’da polis saldırısı
1 Mayıs’ı stadyumda kutlayan İranlı emekçiler ise, sokağa çıkınca polis saldırısına uğradı. Stadyumdaki izinli 1 Mayıs kutlamasının ardından, Tahran’ın en işlek meydanlarından biri olan Haft-i Tir Meydanı’na yönelen emekçilere, polis müdahale etti. Kısa süren eylemde emekçiler, hükümet ve Çalışma Bakanı aleyhine sloganlar attı.
Zimbabve’de ise hükümet, 3 taşra kentindeki 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.
KKTC'de de 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde bazı sendikaların organizasyonuyla Lefkoşa Atatürk Meydanı'nda miting düzenlendi. (DIŞ HABERLER)
Los Angeles limanı kapandı
ABD’de kamyon şoförleri, 1 Mayıs günü, “örgütlenme özgürlüğü ve göçmen işçilerin hakları” için Los Angeles limanını kapattı. Liman yönetimi ise, grev nedeniyle “tatil” ilan etti. Kamyon şoförlerinin sözcüsü Ernesto Nevarez, “Kamyoncuların durduracağını biliyorlardı, tatil ilan ederek kapanmadan dolayı yükümlülüklerinden kurtuldular. Onları 1 Mayıs gününü kabul etmeye zorladık” dedi. Bazı kamyon şoförleri de göçmen işçilerin hakları için sürdürülen açlık grevine destek verdi.
Castro ‘enerji devrimi’ istedi
Küba lideri Fidel Castro ise, 1 Mayıs dolayısıyla yayımladığı mesajında, “enerji devrimi” yapılmasını istedi.
1 Mayıs dolayısıyla halkın karşısına çıkıp çıkmayacağı merak edilen Castro, daha önceki iki mesajında ele aldığı “çevreyi kirletmeyen enerji üretimi” konusuna değindi. Dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ABD’ye de eleştiriler yönelten Castro, dünya halklarının ve işçilerinin bayramını kutladı. (DIŞ HABERLER)
Rusya’da yaygın kutlamalar
1 Mayıs, Rusya’da da başkent Moskova ile ülke genelindeki etkinliklerle kutlandı. 25 bin Rus emekçi, Sovyet bayrakları, Marx, Engels, Lenin ve Stalin posterleriyle sokaklara çıktı.
Çek Cumhuriyeti’ndeki 1 Mayıs’ta ise, ABD’nin bu ülkeye ve Polonya’ya kurmak istediği füze kalkanı protesto edildi.
Güney Kore’nin başkenti Seul’de de binlerce kişi yürüdü. Yaklaşık 7 bin kişi, Roh Moo-Hyun’un ekonomi politikasını protesto etti. ABD ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması kınandı. Güney ve Kuzey Kore sendikacılar ise, Changwong’da 1 Mayıs festivali düzenledi.
Çin yönetimine bağlı Macau’daki gösteriye ise polis müdahale etti.
Singapur’da ise Singapur Demokratik Partisi (SDP) lideri Chee Soon Juan ve kız kardeşi Chee Siok Chin yoksulluk ve ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için ülkeyi baştan başa yürüdü. (DIŞ HABERLER)
Almanya’da yarım milyon emekçi yürüdü
Almanya’da sendikaların çağrısı üzerine birçok kentte yüzbinlerce emekçi talepleri için 1 Mayıs’ta alanlara çıktı. 500’den fazla bölgede yapılan gösterilere yarım milyonu aşkın işçi ve emekçi katıldı. Alman Sendikalar Birliği (DGB), bu yıl gösterilerin merkezine asgari ücret, 67’de emeklilik ve ücret taleplerini aldı. Gösterilere metal ve telekom emekçileri damgasını vurdu.
Asgari ücret kampanyası
Almanya 1 Mayısı’na bu yıl, düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları damgasını vurdu. “İnsanca yaşamak ve çalışmak için mücadele edilmesini” vurgulayan konuşmalarda, düşük ücretli iş sektöründe ücretlerin yanı sıra çalışma koşullarının da kötü olduğuna dikkat çekildi. Erfurt’ta düzenlenen gösteri ve mitinge katılan “Birleşik Hizmet Sendikası” Başkanı Frank Bsirske, “Eğer bütün alanları kapsayan asgari ücret uygulamasına geçilmezse ücret dampingi olağanüstü artar” dedi. Bsirske, hükümeti “iki yüzlülük” ile suçladı.
DGB Başkanı Michael Sommer ise Dortmund’daki konuşmada, ırkçı parti NPD’nin yasaklanmasını talep etti. “Naziler, 1 Mayıs’ı 1933’te bizden çaldılar, ama 1 Mayıs bize ait, kimse elimizden alamaz” diyen Sommer, “Ne sokaklarımızı, ne alanlarımızı ne de stadyumlarımızı nazilere terk etmeyeceğiz” dedi.
Berlin’de 61 kişi gözaltı
Başkent Berlin’deki 1 Mayıs kutlamaları ise her yıl olduğu gibi bu yıl da olaylı başladı. Önceki gün gece Kreuzberg’deki otonomcu gruplar ile polisler arasında çatışma çıktı, 61 gösterici gözaltına alındı. (Köln/EVRENSEL)
Emperyalist saldırganlığa karşı 1 Mayıs
Seyit Aldoğan
1 Mayıs, Yunanistan’da, başta başkent Atina olmak üzere toplam 67 il ve ilçedeki gösterilerle kutlandı. Atina’da üç değişik alanda kutlamalar oldu.
Gösterilerde, asgari ücretin bin 300 Avro’ya çıkarılması, haftada beş gün toplam 35 saatlik çalışma süresi, özelleştirmelerin durdurulması, emeklilik yaşının düşürülmesi, parasız sağlık hizmetleri ve göçmen işçilere eşit haklar tanınması talepleri ön plana çıktı.
En kitlesel kutlama, Sintagma’da Meclis önünde yapılan Mücadeleci İşçiler Cephesi’nin (PAME) gösterisiydi. Gösteriye, 20 binin üzerinde işçi ve emekçi katıldı. PAME Yürütme Kurulu Üyesi Yorgos Perros, emperyalist saldırganlık ve işgallere vurgu yaptığı açıklamasında, “direnen tüm halkların yanında olduklarını” vurguladı. 1 Mayıs dolayısıyla şehir içi otobüsleri, tramvaylar ve metro, 6 saatlik iş bırakma eylemi yaparken trenlerde çalışan emekçiler ise 24 saatlik grev ilan etti.
Türkiyeli emekçilerle dayanışma
Mitingin açılış konuşmasında, Türkiye’deki kutlamalar sırasında özellikle İstanbul’da olayların çıktığı ve polisin, işçilerin demokratik bir hakkını faşist yöntemlerle bastırmaya çalıştığı da duyuruldu ve Türkiyeli işçi ve emekçilerle dayanışma dile getirildi. Göstericiler, açıklama üzerine halkların kardeşliğine yönelik sloganlar attılar.
Mitingden sonra sloganlar eşliğinde ABD Büyükelçiliği’ne yürüyen göstericiler, Irak ve Filistin halkının yanında olduklarını dile getirerek emperyalist haydutluğa karşı çıkan sloganlar attılar. Selanik, Pire, Patra, Larisa, Girit, Yannena kentlerindeki gösterilerin de kitlesel geçtiği bildirildi. (Atina/EVRENSEL)
Hükümet karşıtı gösteriye dönüştü
Avusturya’da Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) tarafından her yıl düzenlenen 1 Mayıs kutlaması, bu yıl hükümet ortağı olan partiye karşı gösteriye dönüştü. Kutlamalara 120 bin kişi katıldı. Viyana’da Sosyal Demokrat Parti ve Avusturya Sendikalar Birliği’nce (ÖGB) gerçekleştirilen 1 Mayıs gösterisine konuşma yapmak üzere katılan Başbakan ve SPÖ Genel Başkanı Alfred Gusenbauer, emekçilerce yuhalandı. Viyana’da, KP֒nün başını çektiği ve antifaşistlerin bulunduğu gösteriye ise 3 bin kişi katıldı. (Viyana/EVRENSEL)
Peru’da madenciler süresiz greve çıktı
Latin Amerika ülkelerinden Peru’da ise onbinlerce maden işçisi, ücret zammı ve daha iyi emeklilik sigortası için 1 Mayıs’ta süresiz greve çıktı. Maden-Metal-Çelik İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Luis Castillo, madenlerde örgütlü 33 sendikaya bağlı 40 bin madencinin greve çıktığını bildirdi. Grevci işçilerin, başkent Lima’nın bin 200 km. güneyindeki İlo şehri yakınlarındaki madene giden yollara barikat kurduğu açıklandı.
Kamboçya’da ise yüzlerce polis, başkent Phnom Penh’de adeta terör estirdi ve gösterilere izin vermedi. Cakarta’da ise onbinlerce emekçi 1 Mayıs nedeniyle ücretlerde artış talebiyle gösteri düzenledi.
Filipinlerin’in başkenti Manila’da da, polis 1 Mayıs gösterilerini engellemeye çalıştı. Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun bürosuna yürümek isteyen emekçiler, polis tarafından engellendi. Kentin bir başka bölgesinde ise solcu grup “Akbayan” polis saldırısına uğradı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Notlar... Notlar... Notlar...Notlar... Notlar...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...