02 Mayıs 2007 00:00

Bölgede yaygın 1 Mayıs

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, bölge illerinde yaygın ve kitlesel bir şekilde kutlandı.

Paylaş

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, bölge illerinde yaygın ve kitlesel bir şekilde kutlandı. Kutlamalarda barış, dayanışma ve mücadele vurgusu öne çıkarken, Genelkurmay’ın muhtırası protesto edildi.
Diyarbakır’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, valiliğin İstasyon Meydanı’na izin vermemesi üzerine Dağkapı Meydanı’nda yapılan kitlesel basın açıklamasıyla kutlandı.
Açıklamaya 5 aydır grevde olan Akyıl işçileri, “Onurluyuz, gururluyuz, grevdeyiz” dövizleriyle katılırken, TEKEL işçileri, “TEKEL ulusal varlığımızdır özelleştirilemez” afişleriyle alandaki yerini aldı.
Belediye-İş’e üye belediye işçileri ise “Yaşasın 1 Mayıs-Biji yek Gulan” pankartıyla, Tüm Bel-Sen üyeleri de “Savaşa değil emekçiye bütçe” gibi dövizlerle 1 Mayıs’a katıldı.
Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri, EMEP ve DTP il başkanlarının katıldığı kutlamalar, işçilerin halay çekmesiyle başladı.
Diyarbakır Emek Platformu ve Diyarbakır Demokrasi Platformu bileşenleri adına hazırlanan basın metnini okuyan Tes-İş 1 No’lu Şube Başkanı Ali Öncü, valiliğin 1 Eylül, 1 Mayıs ve Newroz kutlamalarında takındığı yasakçı tavrı eleştirerek “Bu kentin tüm meydanları işçisine emekçisine aittir. Hiç kimsenin bireysel tasarrufunda olamaz” dedi.
Türkiye’nin katılımcı, özgürlükçü, eşitlikçi ve insan haklarına dayalı demokratik bir sistem yaratamadığı için askeri otoritenin vesayetinden kurtulamadığını vurgulayan Öncü, “Bugün tekrar toplumu geriye götürecek açık bir vesayet, açık bir tehdit ve açık bir müdahaleyle karşı karşıyayız. Sivil-siyasal sürece müdahale olarak değerlendirdiğimiz bu gelişmeyi demokrasi ve aydınlık Türkiye geleceği adına kabul edemeyiz” dedi.
Akyıl işçilerinin sürdürdüğü greve de dikkat çekerek grevci işçileri selamlayan Öncü, grevin bölge işçileri açısından önemine değindi. Öncü’nün sözleri, “Akyıl işçisi direnişin simgesi” sloganlarıyla karşılandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Kayapınar işçileri belediyede kutladı

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi çalışanları, 1 Mayıs’ı halaylarla kutladı. Sabah saatlerinde belediye önünde toplanan işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, 1 Mayıs’ı kutlayarak tüm çalışanlara karanfiller dağıttı. Kutlamada bir konuşma yapan Kayapınar Belediyesi İşyeri Temsilcisi Mehmet Şah Sarıkaya şunları söyledi: “Emek ve özgürlükler konusunda antidemokratik uygulamaların kaldırılması demokratik ve barışçıl adımlar atılması dileğiyle tüm emekçilerin bayramını kutluyorum.” İşçiler daha sonra, Dağkapı Meydanı’nda yapılan kutlamalara katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Seyyar satıcılar 1 Mayıs’ta

SONRAKİ HABER

Feribotta eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...