03 Mayıs 2007 00:00

Dünya gençliği Kübalı tutsaklar için buluştu

ABD tarafından casuslukla suçlanan beş Kübalının serbest bırakılmasını isteyen yüzlerce genç, Küba’nın başkenti Havana’da buluştu.

Paylaş

ABD tarafından casuslukla suçlanan beş Kübalının serbest bırakılmasını isteyen yüzlerce genç, Küba’nın başkenti Havana’da buluştu. Önceki gün gerçekleşen “Beş Kahramanla Dayanışma İçin Uluslararası Gençlik Buluşması”na 46 ülkeden 500’e yakın delege katıldı. Türkiye’den Emek Gençliği ve Türkiye Komünist Partisi temsilcilerinin yer aldığı buluşmayı Hayat Televizyonu da izledi.
Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’ya karşı suikast ve çok sayıda bombalı saldırı düzenleyen gruplar hakkında bilgi toplamak üzere Miami’de bulunan Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez, Gerardo Hernandez, Ramon Labanino ve Rene Gonzalez ABD tarafından tutuklanarak casuslukla suçlanmıştı. Uluslararası insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler’in tutuklanma ve yargılanmalarının hukuka aykırı olduğunu belirtmesine rağmen ömür boyu hapis cezası verilen Kübalılar 9 yıldır cezaevinde tutuluyor.
‘ABD terörizmle savaşta samimi değil’
Başkent Havana’da, Pedagojik Kongre Merkezi Salonu’nda gerçekleşen “Beş Kahramanla Dayanışma İçin Uluslararası Gençlik Buluşması”nın ilk oturumuna Küba Komünist Partisi yöneticileri ve tutuklu Kübalıların yakınları da katıldı. Beş Kübalının dava sürecine dair bilgi verilerek başlanan ilk oturumda konuşan Profesör Manuel Evia, Küba karşıtı çok sayıda terörist saldırının sorumlusu olan Luis Posada Carriles’in ABD tarafından serbest bırakılmak üzere olduğunu vurguladı. Evia, ülkelerine yönelik saldırıları önlemek için Miami’de bulunan beş Kübalıyı teröristlikle suçlayan ABD’nin terörizmle savaşta samimi olmadığını ifade etti.
Uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çeken Kübalıların avukatı ise ABD kanunlarına göre beş Kübalının suçsuz olduğunu belirterek “Kardeşlerim, bu problemi çözüp hayatınızı kurtaracağız. Biz sadece adalet istiyoruz” diye konuştu.
‘Kardeşim babasını tanımadan büyüdü’
ABD tarafından 15 yıl hapse mahkum edilen ve 9 yıldır tutuklu olan Rene Gonzalez’in kızı Irma, “Bugün babam 50 yaşında ve tüm ailenin aynı fotoğrafta olduğu günleri bekliyoruz. Ben yıllarca babamı göremedim; küçük kardeşim ise babasını tanımadan büyüdü. Bizler bir arada olup savaşmalı ve kurbanların yanında olmalıyız” diyerek babasının gönderdiği mesajı okudu.
Buluşmanın ikinci oturumunda ise dünyanın dört bir yanından Küba’ya gelen gençler, tutsak Kübalılar için yaptıkları dayanışma etkinliklerini paylaştı. Beş Kübalının serbest bırakılması için uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapan gençler, buluşmadan sonra Havana’daki Devrim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı’na katıldı. (Havana/EVRENSEL)
Castro meydana çıkmadı

Tüm dünya, Küba başkenti Havana’daki 1 Mayıs kutlamasında, Fidel Castro’nun aylar sonra halk önüne çıkmasını bekliyordu.
Ancak ağır bir bağırsak ameliyatı geçirmesi nedeniyle 9 ay önce görevini kardeşine devreden Küba lideri her yıl, yüzbinlerin katıldığı 1 Mayıs kutlamalarına katılarak konuşma yapıyordu.
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in 48 yıllık lider Castro’nun tüm yetkilerini yeniden devralarak makamının başına döndüğünü bildirmesinden sonra, Havana’daki Devrim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamaları açılışında, gözler Castro’yu ararken tribünlerde, Devlet Başkanvekili ve Savunuma Bakanı Raul Castro yer aldı.
Fidel Castro, 1 Mayıs kutlamaları için bir mesaj yayımlamış, ancak sağlığı ya da kutlamalara katılıp katılmayacağına ilişkin bilgi vermemişti. (DIŞ HABERLER)
Mehmet Özer - E. Tuğçe Oktay
ÖNCEKİ HABER

Olmert’in etrafındaki çember daralıyor

SONRAKİ HABER

Bütün generaller birbirine benziyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...