03 Mayıs 2007 00:00

Olmert’in etrafındaki çember daralıyor

İsrail’de, geçen yazki Lübnan işgal girişiminin Hizbullah tarafından püskürtülmesi nedeniyle Başbakan Ehud Olmert’i sorumlu tutan Winograd raporu, hükümeti sarsmaya devam ediyor.

Paylaş

İsrail’de, geçen yazki Lübnan işgal girişiminin Hizbullah tarafından püskürtülmesi nedeniyle Başbakan Ehud Olmert’i sorumlu tutan Winograd raporu, hükümeti sarsmaya devam ediyor.
İsrail koalisyon grubunun başkanı, Kadimalı Avigdor Yitzaki de Olmert’e karşı bayrak açtı. Kadimalı milletvekillerini, Olmert’e karşı Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin başbakanlığına ikna etmeye çalıştığı belirtilen Yitzaki, “Olmert istifa etmezse Kadima biter” diye konuştu.
Yitzaki ayrıca, Olmert’in istifa etmemesi halinde, koalisyon başkanlığından ayrılacağını da bildirdi.
Koalisyon ortağı olan İşçi Partisi’nden bakan Eitan Cabel da, Olmert’in emrinde çalışamayacağını söyleyerek, geçtiğimiz günlerde istifa etmişti.
Bu arada, kulislerde Olmert’i devirerek yerine geçme planları yaptığı haberlerini yalanlayan Dışişleri Bakanı Livni ile Başbakan Olmert, dün bir araya geldi. Livni ile raporda ağır eleştirilere uğrayan bir başka isim olan Savunma Bakanı Amir Peretz’in istifa edebilecekleri ileri sürülüyor.
Raporda suçlanan, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Halutz görevinden istifa etmişti.
Bugün Tel Aviv’de yapılacak bir gösteride de Olmert’in istifası yönünde çağrıların yapılması bekleniyor.
34 gün süren Lübnan savaşı sırasında 1.200 Lübnanlı ve 160 İsrail askeri ölmüştü. Savaş Hizbullah’ın elindeki iki İsrail askerinin serbest bırakılması gerekçesiyle başlatılmıştı. İki asker halen Hizbullah’ın elinde bulunuyor.
‘Ulusal birlik hükümeti’ önerisi
Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz ise mevcut siyasi krizin çözümü için, Olmert başkanlığında, yeni bir “ulusal birlik hükümeti” kurulmasını önerdi.
Kadimalı İnşaat ve Konut Bakanı Meir Şetrit ise İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Olmert’in istifa etmesi halinde Kadima’nın başkanlığına aday olacağını söyledi. Şetrit, bu açıklamalarına rağmen, Olmert’in istifa etmesini istemediğini, Winograd Komisyonunun yazın açıklanacak nihai raporunun beklenmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Olmert’in istifası halinde Kadima liderliği için yarışacak isimler arasında, Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Meir Şetrit, Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz yer alıyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise raporda dile getirilen aksaklık ve önerilerin yerine getirilmesi amacıyla bir komisyon oluşturuyor. Olmert, bu komisyonun oluşturulması amacıyla yapılan bakanlar kurulu toplantısında, durumdan avantaj sağlamaya çalışmakla suçladığı muhaliflerini, “acele etmemelerini” tavsiye ederek uyardı. Olmert, raporu yayınlanır yayınlanmaz alarak derinlemesine incelediğini de belirtti.
Söz konusu komisyonun başkanlığını eski genelkurmay başkanlarından Amnon Lipkin-Şahak’ın yürüteceği ve bir ay içinde bu konudaki çalışmalarını Olmert’e ileteceği belirtildi.
1 Filistinli öldürüldü
Öte yandan, Gazze Şeridi’nde bir Filistinli İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü. Filistin Sağlık Bakanlığının üst düzey yetkilisi Muaviye Hassanenyn, 34 yaşındaki Filistinlinin, İsrail askerlerinin sınır yakınında düzenlediği baskın sırasında öldürüldüğünü açıkladı. Yetkili, öldürülen Filistinli ve erkek kardeşinin olay sırasında eski bir İsrail yerleşim birimi olan Elei Sinai yakınında metal parçaları topladığını söyledi.
Öldürülen Filistinlinin erkek kardeşinin de İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da 50’den fazla sivil katledildi

SONRAKİ HABER

Dünya gençliği Kübalı tutsaklar için buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa