03 Mayıs 2007 00:00

1 Mayıs coşkusu!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, yurt genelinde yaygın bir şekilde kutlandı. Emekçilerin haklarına yönelik saldırıların protesto edildiği kutlamalarda, Taksim’deki anmaya yönelik polis saldırısı da kınandı.

Paylaş

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, yurt genelinde yaygın bir şekilde kutlandı. Emekçilerin haklarına yönelik saldırıların protesto edildiği kutlamalarda, Taksim’deki anmaya yönelik polis saldırısı da kınandı.
Adana’da DİSK/Tekstil Bossa Şubesi, TMMOB, KESK ve Türk-İş tarafından düzenlenen mitinge işçiler, vardiya çıkışı servislerle geldiler. İşçi katılımının yoğun olduğu kutlama için Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplanan 8 bin kişi, kortejler oluşturarak Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Ne şeriat ne darbe demokratik Türkiye”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı. Bossa Şubesi’nun korteji, diğer yıllara oranla daha kitleseldi. İlk kez alana gelen genç işçilerin de olduğu kortejde 500 işçi yürüdü. TÜMTİS ve Tek Gıda-İş de mitinge kitlesel katıldı. Geçen yıllarda yönetim düzeyinde katılan şubeler dahi, kendi pankartlarıyla alanda yer aldılar. KESK Adana Şubeler Platformu, bini aşkın kişiyle alanda yer aldı. En kalabalık korteji Eğitim Sen oluşturdu.
Ya gerçek demokrasi ya hiç
Siyasi partilerden DTP, EMEP, ÖDP, SDP, CHP, DSP, SHP ve İP de mitinge katıldı. DTP, EMEP ve SDP, “Ya gerçek demokrasi ya hiç” ortak imzalı pankart açtı. Adana Milletvekili Ziya Yergök’ün de katıldığı CHP’nin kortejinden sonraki kitlesel korteji EMEP oluşturdu. EMEP kortejinin arkasında “Şakirpaşa Sağlık Ocağı değil T-8 drenaj kanalı kapatılsın” diyen Ova Mahallesi halkı yürüdü.
Adana 78’ler Girişimi, 68’liler Birliği, Adana Eczacılar Birliği, Alevi Bektaşi Birlikleri ve ÇHD, mitinge pankartlarıyla katıldı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Adana Şubesi pankartı arkasında yerini aldı.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık ve KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa birer konuşma yaptılar. Özelleştirmelerle Türkiye’nin satıldığını anlatan Diliçıkık, “1 Mayıs mitingi, işçi sınıfı öncülüğünde ülkenin bağımsız demokratik birliğinin sağlanmasının ön adımı olmalıdır” dedi. 1 Mayıs’ı Türkiye’nin her tarafında kutladıklarını belirten Güven Boğa, Taksim’in işçilere kapatılmasına tepki gösterdi. Boğa, “Taksim’i emekçilere kapattılar. İstanbul’u terörize ettiler. Bin işçi ve emekçiyi gözaltına aldılar. Bu zihniyeti kınıyoruz” dedi.
Gebze’de 5 bin kişi
Gebze Sendikalar Birliği’nin Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği kutlamaya 5 bin kişi katıldı. EMEP, ÖDP, CHP ve ESP’nin de yer aldığı mitinge, Petrol-İş Gebze Şubesi bin kişi ile katıldı. Trafo Meydanı’ndan yürüyüşe geçen emekçiler, yürüyüş yolu boyunca slogan ve dövizlerle taleplerini dile getirdiler. Mitingde, “Sağlıklı bir hayat için varilsiz Gebze” dövizi dikkat çekti. Emek Gençliği, kitleselliği ve coşkusu ile dikkat çekerken bu kortejden atılan “İstanbul’da doğdu. AKP’li oldu. Yankee Bush’un oğlu Tayyip Erdoğan” sloganı, işçilerden alkış aldı. Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapan Gebze Sendikalar Birliği Sözcüsü ve Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, “IMF ile yapılan anlaşmalar iptal edilmeli, her alanda demokratikleşme sağlanmalı, emperyalizme karşı ulusal egemenliğimiz ve bağımsızlığımız korunmalı, savaş kışkırtıcılığına karşı ülkemizde ve bölgemizde barış ve kardeşlik güçlendirilmeli, örgütlenme ve ifade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı, 1 Mayıs yasal tatil ilan edilmelidir” dedi.
Türk-İş ve KESK’in Samsun’da düzenlediği mitinge ise bin 500 kişi katıldı. Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş sırasında işçiler, AKP binası önünden geçerken yuhaladılar. Emekçilere seslenen Türk-İş Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, emekçileri daha zor günlerin beklediğine dikkat çekerek mücadeleyi da geliştirme çağrısı yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Kesik de emekçilerin acil taleplerinin gerçekleşmesi için bütün emekçilerin güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi. Mitingde, özelleştirmeyle yüz yüze kalan TEKEL işçilerinin coşkusu dikkatleri çekti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Yaygın kutlandı

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...