03 Mayıs 2007 00:00

Yaygın kutlandı

KOCAELİDİSK’e bağlı sendikaların Taksim’de, Türk-İş’e bağlı sendikaların Kadıköy’de kutlama kararı aldığı 1 Mayıs, Kocaeli’nde Emek Partisi’nin çağrısı ile kutlandı. DTP, SDP ve Makine Mühendisleri Odası’nın da katıldığı mitingde, kamu emekçileri de “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile yer aldı.

Paylaş

KOCAELİ
DİSK’e bağlı sendikaların Taksim’de, Türk-İş’e bağlı sendikaların Kadıköy’de kutlama kararı aldığı 1 Mayıs, Kocaeli’nde Emek Partisi’nin çağrısı ile kutlandı. DTP, SDP ve Makine Mühendisleri Odası’nın da katıldığı mitingde, kamu emekçileri de “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile yer aldı. Belediye İşhanı önünde toplanan 600 kişi, sloganlarla İnsan Hakları Parkı’na yürüdü. Yolları kesilen ve Taksim’e gidemeyen Birleşik Metal-İş üyesi Kalibre Boru işçileri de yürüyüşe katıldı. Mitingde konuşma yapan Emek Partisi İl Başkanı Güner Kizir, Taksim’de yapılan saldırıyı kınadı. Güzel bir gelecek için alanlarda olduklarını dile getiren Kizir, AKP Hükümeti’nin 5 yıldır işçi ve emekçilere yaşamı zehir ettiğini söyledi. Emek Gençliği adına konuşan Meltem Akyol, “İşçi ve emekçilere ‘Kemer sıkın’ diyenler, bir eli yağda bir eli balda safahat içinde yüzüp servetlerine servet katıyorlar” dedi.
Bu arada Taksim’e gidemeyen sendika ve kitle örgütleri, Halkevi Köprüsü’nde bir araya gelerek İnsan Hakları Parkı’na yürüdüler.
Gölcük’te 1 Mayıs, T. Harb-İş Sendikası’nın düzenlediği miting ile kutlandı. Gölcük Askeri Tersane işçileri, öğle molasında tersaneden Anıtpark’a yürüdü.
ÇORUM
Çorum’da, bin 500’e yakın işçi ve emekçinin katıldığı miting, Saat Kulesi Meydanı’ndan başladı. Mitingde “Ne şeriat ne darbe, demokratik Türkiye”, “Genel grev, genel direniş”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. Mitinge Türk-İş, DİSK, KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra EMEP, ÖDP, CHP, SHP ve İP katıldı.
ÇORLU
Çorlu ve Gelibolu’da, da emekçiler 1 Mayıs alanlarına çıktılar. EMEP ve DTP’nin başvurusuyla gerçekleşen mitinge, engellemeler nedeniyle Taksim’de katılamayan Genel-İş Trakya Şubesi üyeleri de katıldı. Çorlu Deri Sanayi önünde toplanan emekçiler, buradan Sağlık Mahallesi’ne yürüdüler. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın bağımsız demokratik Türkiye” sloganlarının sık sık atıldığı yürüyüşe, fabrika çıkış saatine denk geldiği için servislerdeki işçiler de ilgi gösterdi. Miting alanında konuşma yapan Genel-İş Trakya Şube Başkanı Aladdin Öztürk ve Emek Partisi Tekirdağ İl Başkanı Tuncay Sağıroğlu, 1 Mayıs’a dönük yasakçı tutumu eleştirdiler. Gelibolu’da gerçekleştirilen kutlamaya Harb-İş, Belediye-İş, Eğitim Sen, EMEP, CHP ve DSP katıldı.
ORDU
Ordu’da Türk-İş ve KESK’in düzenlediği miting, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı mitinge EMEP, SDP, ÖDP, DSP, CHP ve İP destek verdi. Mitinge MHP yöneticileri ve Belediye Başkanı Seyit Torun da katıldı. Bayındır Holding’e ait Sagra Fabrikası’nda çalışan ve 9 aydır ücretlerini alamayan işçiler, Tek Gıda-İş Sendikası pankartı altında 1 Mayıs’a katıldılar.
ÇANAKKALE
DİSK, KESK, Türk-İş, EMEP, DTP, SGD, CHP, 78’liler Derneği ve CUMOK’un da bulunduğu kutlamaya, yaklaşık 800 kişi katıldı. Salı Pazarı’ından Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından konuşan Türk-İş İl Temsilcisi Sabih Şahinoğlu, işçilerin hakları için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
ZONGULDAK
İstasyon Caddesi’nde toplanan Demokrasi Platformu, Madenci Anıtı’na yürüdü. Demokrasi Platformu adına Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı’nın yaptığı konuşmadan sonra, Grup Şimal’in türküleri ve halaylarla miting son buldu. Bin 500 kişinin katıldığı mitingde, Taksim’deki saldırı protesto edildi. GMİS’in katılımının az olması dikkat çekti.
ESKİŞEHİR
1 Mayıs, Eskişehir’de Sıhhiye Meydanı’nda kutlandı. “Her yer İstanbul, her yer Taksim” sloganının atıldığı mitingde konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergün Uzun, grevli toplusözleşmeli sendika talebinden vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Belediye-İş Şube Başkanı Bilal Temen ise 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesini istedi. Kürtçe pankart taşımak isteyen DTP’liler alana alınmadı. Alanı terk eden DTP’liler, Kürtçe sloganlar atarak DTP il binasına gittiler. Tek Gıda-İş üyeleri, attıkları sloganlarla sendika genel merkezinin işçilerden habersiz ETİ Gıda AŞ ile toplusözleşme imzalamasını protesto ettiler.
BALIKESİR
KESK öncülüğünde 1 Mayıs kutlamalarına Genel-İş, EMEP, ÖDP, Balıkesir Üniversitesi öğrencileri katıldı. Çarşamba Pazarı önünde toplanan kitle, alkışlar ve sloganlarla Kütüphane Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye’de Sivas, Maraş olaylarının sorumluları bulunmadıkça demokrasinin önündeki engellerin kaldırılamayacağını belirtti.
AYDIN
Aydın Valiliği’nin 1 Mayıs kutlamasına izin vermemesi üzerine emekçiler basın açıklaması yaptı.
KESK Dönem Sözcüsü ve ESM Şube Sekreteri Nurettin Terzi, İstanbul’daki saldırıları kınayarak İçişleri Bakanı’nı ve İstanbul Valisi’ni istifaya çağırdı.
SİVAS
KESK, EMEP, ÖDP ve Halkevleri’nden oluşan Sivas 1 Mayıs Platformu’nun çağrısı ile Ethembey Parkı’nda toplanan emekçiler, Mevlana Meydanı’na yürüdüler. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Nejat Sezginer, emekçilere birlik çağrısı yaparak İstanbul’daki polisin saldırısını kınadı.
MUĞLA
1 Mayıs, Muğla’da KESK’e bağlı sendikalar, İHD ve Emek Partisi’nin katılımıyla Sınırsızlık Meydanı’nda kutlandı.
AMASYA
KESK, Türk-İş, Tüm Köy-Sen, EMEP ve ÖDP’nin katılımıyla 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Künç Köprüsü üzerinde toplanan yaklaşık 400 emekçi, sloganlarla Yavuz Selim Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Saydam, AKP Hükümeti’ni ve politikalarını eleştirerek saldırılara karşı birlik çağrısı yaptı. SES İl Temsilcisi Recep Karabek ise Amasya’nın, aile hekimliği uygulamasında pilot il seçildiğini hatırlatarak “Bu uygulamalar tüm Amasya halkını mağdur edecektir” dedi. Tek Gıda-İş Şube Başkanı Ömer Alpat da özelleştirmeye karşı mücadele çağrısı yaptı. Mitingde, Taksim’de yaşanan olaylar da protesto edildi.
KAYSERİ
KESK, ÖDP, EMEP, Emek Gençliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD ve TÜMTİS üyeleri, Yoğunburç kolu üzerinden meydana yürüdü. Kutlamaya, vardiya çıkışında bir grup OSB işçisi de destek verdi. Eğitim Sen Şube Başkanı Turgut Oba, örgütlü mücadele çağrısı yaptı. TÜMTİS Kayseri Temsilcisi Yaşar Alicanoğlu ise emek ve demokrasi mücadelesinin, laikliğin ayakları üzerine oturtulması ve Kürt sorununun demokratik halkçı çözümünde somutlandığını söyledi.
BURSA
Bursa’da sendika, siyasi parti ve derneklerin üyeleri Demirtaş Köprüsü altında toplanarak Göktere Meydanı’na yürüdü. KESK, Batis ve TMMOB’un düzenlediği mitinge, Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Petrol-İş, Tez Koop-İş ve Türk Metal de katıldı. EMEP, SDP, DTP ve ESP de destek verdi. Taksim’e giden DİSK üyeleri de mitingde yerlerini aldılar.
BANDIRMA
1 Mayıs Bandırma’da Petrol-İş, Liman-İş, Tek Gıda-İş, Genel-İş, SES, Eğitim Sen, Şeker-İş Susurluk Şubesi ve Gönen deri işçileri ile EMEP, DSP ve CHP’nin katılımıyla kutlandı. 1500 kişinin katıldığı kutlamada işçiler Bandırma Garı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Konuşmalarda hükümet protesto edildi.
SİNOP
Sinop’ta DİSK ve KESK tarafından yapılan 1 Mayıs kutlamasına, 500 işçi ve emekçi katıldı.
Bitlis’te 30 yıl sonra kutlandı

Bitlis’te 1 Mayıs, 30 yıl aradan sonra düzenlenen mitingle kutlandı. KESK Bitlis Şubeler Platformu tarafından organize edilen mitinge, Van’dan da kamu emekçileri ve DTP Bitlis İl Örgütü katıldı. Eski Mutki Durağı’nda yapılan ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan SES Bitlis Şube Başkanı Osman Fatih Şanlı, Türkiye’de oluşan antidemokratik uygulamalara karşı herkesin alanlara çıkması gerektiğini söyledi. Şanlı, “Demokratik Türkiye talebinden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Mitingde, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “İnsanca yaşam demokratik Türkiye” sloganları atıldı.
ÖNCEKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

SONRAKİ HABER

1 Mayıs coşkusu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...