03 Mayıs 2007 00:00

Erdoğan herkese çattı askeri es geçti

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, AKP Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararını “demokrasiye sıkılmış kurşun” olarak nitelendirdi.

Paylaş

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, AKP Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararını “demokrasiye sıkılmış kurşun” olarak nitelendirdi. Erdoğan, seçimi erkene aldıklarını, “hodri meydan” dediklerini ve iki sandığı birden kuracaklarını söyledi. Erdoğan’ın askere dokunmaması dikkat çekti.
AKP’lilerin yine maç tribünlerine çevirdiği, grupta Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganları ile karşılandı.
Önceki akşam tarihi bir MKYK toplantısı yaptıklarını belirten Erdoğan, “erken seçim” olmadığını, seçimlerin öne alındığını savunarak, 24 Haziran ya da 1 Temmuz’da seçim kararı aldıklarını açıkladı. Erdoğan, “milletin olup bitenleri değerlendirerek, kararını vereceğini, hiçbir zaman seçimden imtina etmediklerini” iddia etti.
25 yaşta ısrar
25 yaş konusunda kararlılıklarının sürdüğünü, Anayasa’nın 67’nci maddesine geçici bir madde eklenerek, bu demokratik hakkın mutlaka kullanılmasını istediklerini belirten Erdoğan, “Biz gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünüyoruz” dedi.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli çoğunluk bulunmazsa, cumhurbaşkanını halka seçtirmek için iki sandığı aynı anda milletin önüne koyacaklarını söyledi. Seçimlerin dört yılda bir yapılması ve cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ile halka seçtirilmesi konusunda endişelerinin olmadığını belirten Erdoğan, “Yeter ki bunu isteyenler adım atmakta samimi olsunlar” dedi.
“Erken seçimle ilgili de aynı. Bakın meydana gelenleri de kaçanları da göreceksiniz” diyerek muhalefeti eleştiren Erdoğan, “Hodri meydan dedik. Hemen seçim dedik. Hemen millete gidelim dedik. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir dedik” diye konuştu.
Baykal’ın Anayasa Mahkemesi kararına yönelik sözlerini hatırlatarak, “CHP adalet terazisine bir kez daha taş koydu. Başka türlü varlık bulamadığı için cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir yola başvurdu” diyen Erdoğan, Baykal’ın “Anayasa Mahkemesi’nden 367’nin çıkmaması halinde Türkiye’nin büyük bir çatışma ortamına sürükleneceği” sözlerini, “büyük bir talihsizlik” olarak nitelendirerek, “nerede kaldı yargı bağımsızlığı” diye sordu. “Cumhurbaşkanının Meclis’te seçilmesinin önü bloke edilmiştir. Adeta imkansızdır” diyen Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin kararını da “Demokrasiye sıkılmış kurşun” olarak nitelendirdi.
Kürtlere de üstü kapalı mesaj gönderen Erdoğan, “Bu ülkede yaşayan her insana eşit mesafede olduklarını” savundu. Ankara ve İstanbul’da yapılan mitinglere de değinerek, “Biz bu kalabalıklara alışığız” diyen Erdoğan, takip toplantılar gayretinde olmadıklarını, bunun cepheleşme yaratacağını söyledi. “Hodri meydan, halka gidiyoruz” çağrısını yineleyen Erdoğan, “Farklılıklarımız olsa da biz tek bir milletiz, tek bir Türkiye’yiz. Türk bayrağı altında hepimiz tek bir milletiz” dedi. Cumhuriyet değerleri konusunda “müsterih olunması” çağrısı yapan Erdoğan, İstanbul’daki kuşatmayı görmezden gelerek, “bu ülke için değer üreten herkes için 1 Mayıs bayramının kutlu olmasını” diledi. Başbakan Erdoğan milletvekillerine de 17 Mayıs’a kadar Meclis çalışmalarına katılmaları çağrısı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
Erdoğan’a, ‘Büyükant’ı görevden al’ çağrısı

Galatasaray Lisesi önünde toplanan insan hakları savunucuları, Başbakan Erdoğan’a, sendikacı, öğretim görevlisi, hukukçu ve kitle örgütü temsilcilerinin imzalarının bulunduğu bir mektup göndererek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükant’ı görevden almasını istediler.
Mektupların Galatasaray Postanesi’nden gönderilmesinden önce basın mensuplarına açıklamada bulunun Eren Keskin, Büyükant’ın yaptığı açıklamalarla kendini yasama ve yürütmenin yerine koyduğunu söyledi. Hükümetin emrinde olan ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı polis teşkilatının sokakta hak ve özgürlük mücadelesi verenlere karşı yarattığı teröre de değinen Keskin, “Bizler aynı cesareti emrinizdeki bir memur olan Genelkurmay Başkanı’na karşı da göstermenizi bekliyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Seçim barajsız ve demokratik olmalı

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...