03 Mayıs 2007 00:00

‘Açıklamalar sorumsuzca’

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, cumhurbaşkanlığı seçim turlarında “367 şartı”na ilişkin yapılan başvurunun ardından Mahkeme'ye yönelik söylemlerle ilgili yazılı açıklma yaptı.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, cumhurbaşkanlığı seçim turlarında “367 şartı”na ilişkin yapılan başvurunun ardından Mahkeme'ye yönelik söylemlerle ilgili yazılı açıklma yaptı. Açıklamada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Anayasa Mahkemesi'nin 367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilebileceği yönünde karar vermesi durumunda, Türkiye’nin tehlikeli bir çatışma ortamına sürükleneceği” şeklindeki sözleri anımsatılarak, Baykal’ın ifadeleri “tahrik edici” olarak değerlendirildi. “Çeşitli kişi ve kurumların” Mahkeme’nin verdiği kararları tartışmalı hale getirecek yayın ve ifadeler de kullandığı, bunların da "kabul edilemez sorumsuz davranışlar” olduğu vurgulanan açıklamada hukuka aykırı açıklama ve yayınların Anayasa’nın 138. maddesinin açık hükmüne ters düştüğü ve TCK anlamında suç sayılacağı belirtildi.
Açıklamada, Mahkeme’nin kararını vermesinin ardından Başbakan Erdoğan’ın grup toplantısındaki değerlendirmelerine de yanıt verildi. Açıklamada, “Mahkeme kararını verdikten sonra yapılan ‘hukukun katledildiği’ ‘demokrasiye kurşun sıkıldığı’ gibi açıklamalar amacını aşan ve kurumu hedef gösteren aynı sorumsuz davranışlar kapsamında değerlendirilmektedir” denildi.
Baykal'a soruşturma
Başbakan Erdoğan da açıklama yaparak, “Demokrasiye kurşun sıkıldı” sözünü, Anayasa Mahkemesi'nin kararı için değil, CHP lideri Baykal için kullandığını söyledi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise suç duyurusu üzerine, Baykal hakkında, Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde Anayasa Mahkemesi kararından önce yaptığı açıklamalar nedeniyle "yargı görevini yapanı ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından soruşturma başlattı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Şemdinli kararı 16 Mayıs’ta açıklanacak

SONRAKİ HABER

Baykal’dan seçim manevrası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...