04 Mayıs 2007 00:00

Petrol atığı çevreyi tehdit ediyor

Adana’nın Pozantı ilçesinde 29 Nisan Pazar günü TEKFEN’e bağlı taşeron firmanın otoyol çalışması sırasında iş makinesinin Ceyhan-Kırıkkale ham petrol boru hattını delmesi sonucu akan petrol, Çakıt Çayı’na karıştı.

Paylaş

Adana’nın Pozantı ilçesinde 29 Nisan Pazar günü TEKFEN’e bağlı taşeron firmanın otoyol çalışması sırasında iş makinesinin Ceyhan-Kırıkkale ham petrol boru hattını delmesi sonucu akan petrol, Çakıt Çayı’na karıştı. Yetkililerin tüm engelleme çalışmalarına rağmen korkulan oldu ve çay suyuyla taşınan petrol, Seyhan Baraj Gölü’ne ulaştı.
Ham petrolün Çakıt Çayı’na karışmasından sonra BOTAŞ ve DSİ’ye bağlı ekipler Çakıt Çayı üzerine kurdukları toprak bentler ve okyanus bariyerleriyle suya karışan petrolü toplayarak ayrıştırmaya çalıştılar. Ancak yapılan müdahalelere rağmen ham petrolün Seyhan Baraj Gölü’ne ulaşması engellenemedi. Ham petrolün kritik önemdeki Seyhan Baraj Gölü’ne ulaşmasının ardından çalışmalarını yoğunlaştıran yetkililer, petrolün, Adana’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan ve Seyhan Baraj Gölü ile bağlantılı olan Çatalan Barajı’na ulaşmaması için gerekenlerin yapılacağını açıkladılar. Petrolün Seyhan Baraj Gölü’ne ulaşmasının ardından Çatalan Barajı’na da ulaşması ihtimali halkı endişelendirirken halk, yetkililerin zamanında gerekli müdahaleyi yapmadığını düşünüyor.
Balıklar ölmeye başladı
Petrolün karıştığı Çakıt Çayı birçok köyün tarım arazisi sulama kaynağı olarak da kullanılıyor. Bu nedenle birçok köylünün mağdur olmasının yanında suya karışan ham petrol canlı hayatını da tehlikeye atıyor. BOTAŞ’a bağlı yetkililer suya karışan petrolün ortamda yaşayan canlılara henüz bir zararının olmadığını söylemesine rağmen Çakıt Çayı kıyısında yaşayan Salbaş köylüleri çay yatağında birçok ölü balık bulunduğunu söylüyorlar.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, özellikle Çakıt Çayı’ndan sulama yapan üreticilerin sulama yapmamaları uyarısını yaptı. Ham petrolün insan sağlığı için büyük tehlike oluşturduğu, Çakıt Çayı ve Seyhan Baraj Gölü’nün canlı yapısını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Barut, petrolün Adana içme suyuna da karışmasının çok daha büyük sorunları da beraberinde getireceğini sözlerine ekledi. Yaş sebze ve meyvelerin sulama dönemi olduğuna dikkat çeken Barut, sulama yapılması durumunda ağaçların zarar göreceğini, hatta kuruyabileceğini söyledi. Barut üreticinin su ihtiyacının bir an önce karşılanması için yetkililerin acil önlem alması gerektiğini belirtti. (Adana/EVRENSEL)
M.Talip Aytimur
ÖNCEKİ HABER

Evlerini başlarına yıktılar

SONRAKİ HABER

Belediyenin su ‘işkencesi’ sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...