05 Mayıs 2007 00:00

Dünyadan Mutluluk Öyküleri

2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali programı kapsamında “Dünyadan Mutluluk Öyküleri” başlıklı panel düzenlendi.

Paylaş

2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali programı kapsamında “Dünyadan Mutluluk Öyküleri” başlıklı panel düzenlendi. İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin katılımcıları ‘kendi bulundukları yerden’, dünyanın ve bölgelerin umut veren gelişmelerini dile getirdiler.
Ülke, Yağmur ve Ateş’in yönetmenleri Tami Gold ve Gerardo Renique; Meksika/Oaxaca direnişinin, halkın mücadelesi açısından ‘medyanın önemini’ ortaya çıkarttığını söylediler. Kadınların ve gençlerin direniş süreci ve sonrasında medya işgali gerçekleştirerek yayınlar yaptıklarını, bunun mücadelenin başarısında önemli rol oynadığını söyleyen yönetmenler, halkın kendi medyasını yaratmanın önemine işaret ettiler. ‘Güzel Şehir’ filminin yönetmeni Rahul Rol, küreselleşmeyle birlikte işçi filmlerinin yok olmaya yüz tutuğunu dile getirdi. Yerlilerin ellerinden toprak, su ve ormanların alınışına, fabrikalarda ‘üretim şeklinin’ değişmesine dikkat çeken Rol, yeni işçi filmlerinin bu temaları ve işçinin ‘günlük hayatına’ kamera tuttuğunu söyledi.
‘Umut var bizim için’
Öğretim görevlisi Z. Tül Akbal; Türkiye’nin yukarıdan gelen şiddeti çok ağır yaşadığını, halen yaşamakta olduğunu belirtti. 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin, 19 Aralık operasyonunun ürünleri olan idamların, işkencelerin, sakatlıkların topluma ağır bir utanç bıraktığına vurgu yaptı. Yirmi otuz yıldır ‘yıkım öyküleri’ ne tanık olduğumuzu dile getiren Akbal, giderek filmlerde de işçi sınıfının konu alınmasının sevindirici olduğunu söyledi. Cumhuriyet gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu ise, küreselleşme yıkımına karşı umudun seaatle ve benzeri kitle başkaldırılarında, halk direnişlerinde olduğuna işaret ederek, sevindirici bir yanın da, artık Dünya Bankası ve IMF yöneticilerinin de kendi cephelerinde eleştiri ve itiraflarda bulunmaları olduğunu belirtti. Bir zamanlar, “ümit var ama bizim için değil” denirken şimdi “umut var bizim için” dendiğini belirterek, sınıf mücadeleleri tarihine atıfla, “umut tarihte” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Memik Horuz
ÖNCEKİ HABER

Dengbejin klamlarından tuvale

SONRAKİ HABER

İşçi Filmleri Ankara’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...