05 Mayıs 2007 00:00

Venezüella’da sıra özel bankalarda

1 Mayıs günü ülkenin en zengin petrol yataklarının bulunduğu Orinoco Nehri civarındaki Batılı petrol tekelerinin tesislerinin çoğunluk hisselerine el koyan ve aynı zamanda IMF ve DB ile bağlarını kopartan Venezüella’da, millileştirme sırası özel bankalara geldi.

Paylaş

1 Mayıs günü ülkenin en zengin petrol yataklarının bulunduğu Orinoco Nehri civarındaki Batılı petrol tekelerinin tesislerinin çoğunluk hisselerine el koyan ve aynı zamanda IMF ve DB ile bağlarını kopartan Venezüella’da, millileştirme sırası özel bankalara geldi. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, özel banklar ile ülkedeki en büyük çelik üreticisini “ilkesiz davranmak” ile suçladı ve kamulaştırılabilecekleri uyarısında bulundu.
Chavez 1 Mayıs’ta, IMF ile DB’den ayrılma kararı aldıklarını açıklamış ve bu kararın kısa vadede resmen hayata geçeceğini duyurmuştu. Chavez, bu örgütlere alternatif olarak bir “Güney Bankası” da önermişti.
Asgari ücrete yüzde 20 zam yapılacağını ve günlük çalışma süresinin 6 saate indirileceğini de belirten Chavez, bundan önce ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketi CANTV ile Caracas Elektrik’i de millileştirmişti.
‘İç piyasalara ağırlık verin’
Bankaların iç piyasalara borç vermeyi öncelikli hale getirmesi gerektiğini söyleyen Chavez, aksi halde özel bankaları kamulaştırmak zorunda kalacağını dile getirdi. Benzer bir durumun ülkenin en büyük çelik üreticisi “Sidor” için de geçerli olduğunu ifade eden Chavez, söz konusu şirketin, yerel piyasaya daha fazla odaklanması gerektiğini vurguladı ve “Eğer bankalar, iç piyasalara daha fazla yönelmez ise ülkeyi terk etmeleri kendileri açısından dahi iyi olur. Böylece bu kaynaklar bize döner, bunları millileştiririz ve ülkedeki tüm bankaları ülkenin gelişmesi için kullanırız. Böylece spekülasyon ile devasa çıkar hesaplarından da kurtuluruz” dedi.
Venezüella lideri açıklamasında net bir isim vermese de Chavez’in, Venezüellalı “Mercantil Servicios Financieros CA” ile “Banco Provincial SA” ve ABD merkezli “Citigroup”, İspanyol “Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA” ile “Banco Santander Central Hispano SA”yı kastettiği belirtiliyor.
Venezüella yönetiminin millileştirme planları kapsamına aldığı çelik üreticisi “Sidor” ise Lüksembourg merkezli Ternium SA tekeli tarafından yönetiliyor. Bu şirket, Venezüella’nın ABD ile ticaretinin yüzde 4.5’ini elinde bulunduruyor. (DIŞ HABERLER)
Havana’da uçak kaçırma girişimi
Küba’da bir yolcu uçağını kaçırmaya çalışan iki acemi asker, yakalanmadan önce uçaktaki silahsız bir subayı öldürdü.
Jose Marti Havalimanı’ndaki girişimle ilgili hükümetten yapılan açıklamada, “kaçak askerlerin, içinde yolcu bulunan bir otobüsü kaçırıp sabahın ilk saatlerinde havaalanının iç hatlarına giderek boş bir yolcu uçağını ele geçirdikleri” kaydedildi. Açıklamada, “rehinelerle birlikte ABD’ye kaçmak isteyen askerlerin, askeri bir birlik tarafından etkisiz hale getirilerek yakalanmadan önce uçak kaçırma eylemini engellemeye çalışan bir yarbayı öldürdüğü” belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Blair’in seçim hezimeti

SONRAKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...