05 Mayıs 2007 00:00

Blair’in seçim hezimeti

İngiltere’de dün 39 milyon kayıtlı seçmen, İngiltere, İskoçya ve Galler’i kapsayan yerel yönetim seçimlerinde oy kullandı.

Paylaş

İngiltere’de dün 39 milyon kayıtlı seçmen, İngiltere, İskoçya ve Galler’i kapsayan yerel yönetim seçimlerinde oy kullandı. İngiltere ve İskoçya’da çok sayıda belediyenin, Galler’deki bölgesel meclisin ve İskoçya’nın Galler’e kıyasla daha geniş yetkilere sahip olan bölgesel parlamentosunun üyeleri için oy sayımı sürerken şu ana kadar ortaya çıkan tablo, iktidardaki İşçi Partisi’nin büyük ölçüde oy kaybetmekte olduğuna işaret etti.
Özellikle Irak işgali ve ABD ile yakın ilişkileri nedeniyle arkasındaki halk desteğini günden güne yitiren İngiltere Başbakanı’nın, önümüzdeki günlerde parti liderliğini bırakabileceği belirtiliyordu. Seçim hezimetinin bu süreci hızlandıracağı belirtilirken Blair’e yakın isimler ise İngiltere Başbakanı’nın parti liderliğini bırakacağını, ancak milletvekilliği görevini sürdüreceğini ifade ediyorlar.
Kan kaybı
Britanya’da 312 belediyede 10 bini aşkın belediye meclisi üyeliği için yapılan seçimde, dün öğlene kadar 128 belediyede sayım işlemi tamamlandı. Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti, 65 belediyede meclis çoğunluğunu ele geçirirken iktidardaki İşçi Partisi 18, Liberal Demokrat Parti 8 ve diğer partiler de 37 belediyede çoğunluk elde etti.
Ortaya çıkan tabloya rağmen İşçi Partisi sözcüleri yaptıkları açıklamalarda, büyük bir seçim felaketi yaşamadıklarını savunmayı sürdürüyorlar.
Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti ise ortaya çıkan tablonun, partinin gelecek seçimlerde tek başına iktidar olacağını kanıtlamaya yettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)
‘Kaçmaya hazırlanan Blair’in gidişi hızlanacak’
İngiliz basını, seçimlerin ardından ortaya çıkan ağır kayıp tablosunun, İşçi Partisi lideri ve Başbakan Tony Blair’in gidişini hızlandıracağını yazdı. Öne çıkan manşetler şu şekilde:

The Daily Telegraph
İşçi Partisi’nin, iktidara geldiği seçimden bu yana dün en büyük sandık sınavına tabi tutulduğunu ve tarihindeki en önemli yerel seçim yenilgilerinden birini aldığını kaydetti.
The Guardian
Blair’in sonbaharda yapılacak parti konferansına bile katılmayacağını ve Blair’den görevi almaya hazırlanan Brown’ı zor günlerin beklediğini yazdı.
The Independent
Gazete, seçim sonuçlarının, seçmenin “Blair ile ilgili son hükmü” olduğunu yazdı. Gazeteye göre Blair’in istifası bekleniyor.
The Daily Mail
“Blair parayı kapıp kaçmaya hazırlanıyor” manşetini kullandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Iraklı vekillerden çekilme talebi

SONRAKİ HABER

Venezüella’da sıra özel bankalarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...