05 Mayıs 2007 00:00

Liman ihalesi yargıya taşınıyor

Liman-İş Genel Başkanı Raif Kılıç, İzmir Limanı özelleştirmesini yargıya taşıyacaklarını bildirdi. İzmir Alsancak Limanı, önceki gün Global-Hutchison ve EİB LİMAŞ’a (Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık AŞ) 49 yıllığına 1 milyar 275 milyon dolara devredilmişti.

Paylaş

Liman-İş Genel Başkanı Raif Kılıç, İzmir Limanı özelleştirmesini yargıya taşıyacaklarını bildirdi. İzmir Alsancak Limanı, önceki gün Global-Hutchison ve EİB LİMAŞ’a (Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık AŞ) 49 yıllığına 1 milyar 275 milyon dolara devredilmişti.
TCDD limanlarının özelleştirilmesi sürecini yakından takip ettiklerini ve gelişmelerin süreci şaibeli bir hale getirdiğini söyleyen Liman-İş Genel Başkanı Raif Kılıç ise gazetemiz yaptığı açıklamada 2005 yılında teklif verme süresi başlatılan ihalenin neden bu zamana kadar uzatıldığının sorgulanması gerektiğini belirtti. Kılıç, ‘’Rekabet Kurumu kararında aksi açık olmasına rağmen Mersin Limanı ihalesini kazanan PSA-AKFEN Grubu’nun ihaleye neden girdiğinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini’’ dile getirdi.
İzmir Alsancak Limanı’nın Türkiye’nin en büyük iş kapasitesine sahip limanı olduğunu ve 2006 yılı net kârının 70 milyon dolar olduğunu söyleyen Kılıç, “Limanın 1 milyar 275 milyon dolara, çok yüksek bir rakamla özelleştirildiğini söylemek süreci çarpıtmaktır. Düz hesapla kapasitenin aynı kalacağı varsayımı ile bile limanın 49 yıl sonunda elde edeceği net kâr 3 milyar 430 milyon dolar olacaktır” diye konuştu.
Limanın TCDD tarafından yapılan değer tespitindeki rakamın 8 milyar dolar olduğunu söyleyen Kılıç, “Bu nedenle TCDD İzmir Limanı açık bir şekilde peşkeş çekilmiştir” dedi. Kılıç şu soruyu yöneltti: “Rekabet Kurulu İzmir Limanı ihalesine yolcu taşımacılığı yapıldığı için kısıt koymuştur. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bunu da göz ardı etmektedir. 2003 yılının Aralık ayında Ofer-Kutman ve Hamdi Akın ile yapılan ve kamuoyuna yansıyan görüşmeler hâlâ unutulmamıştır. Şimdi Galataport da Ofer’e mi verilecek?’’
Sendikalara çağrı
Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri görmezden gelip limanları satmakta direnmenin hesabının, bu kararı veren siyasi iktidardan bir gün mutlaka sorulacağını ifade eden Kılıç, ‘’Sendikamız hukuka aykırı olduğunu düşündüğü İzmir Limanı özelleştirme ihalesini en kısa sürede yargıya götürecek ve gerek yasal gerekse, iş bırakma dahil meşru bütün haklarını kullanacaktır’’ dedi.
Özelleştirme süreçlerinde ateşin düştüğü yeri yaktığını belirten Kılıç, “Bu özelleştirme sadece Liman-İş’in sorunu olmadığı gibi tek başına Liman-İş’in çözebileceği bir durum da değil. Türk-İş başta olmak üzere diğer sendikaların ve emek örgütlerinin de konuya duyarlı olmasını ve mücadeleye katılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Patronlar sevindi
İhalenin hemen ardından açıklama yapan Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. en yüksek teklifi vererek açık artırmayı ilk sırada tamamlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. “İhracatla kalkınma stratejisini seçmiş olan ülkemizde limanlarımızın yaşamsal bir önem taşıdığının bilincinde olan şirketimiz, Türk ihracatçılarını dünyanın bir numaralı konteyner limanları işleticisi olan Hutchison Port Holdings ve ülkemizin önde gelen yatırım gruplarından Global Yatırım Holding A.Ş. ile buluşturmanın haklı gururunu yaşamaktadır” diyen şirket yönetimi açıklamada, vakit kaybetmeden yatırımlara başlayacaklarının altını çizdi.
Özelleştirmenin ardından bir açıklama da Deniz Ticaret Odası’ndan geldi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh grubun çalışmalarını yakından takip edecekleri gibi destek de vereceklerini söyledi. Limanın, devlet tekelinde olması nedeniyle bugüne kadar Deniz Ticaret Odası olarak yeterli denetimi yapamadıklarından yakınan Dologh, “İzmir Alsancak Limanı önemli bir yatırım. Global-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu’nun, en ince ayrıntılara dahi dikkat ederek iyi bir fizibilite çalışması yapması gerekiyor. Ayrıca, limandaki eksikliklerin giderilmesi, yeni yatırımların yapılması ve yapacağı çalışmalar konusunda grubun takipçisi olacağız” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Ozan Sürücü
ÖNCEKİ HABER

‘Engerek yılanıyla aynı çuvaldayız’ benzetmesi

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...