05 Mayıs 2007 00:00

‘Engerek yılanıyla aynı çuvaldayız’ benzetmesi

Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “Uluslararası Doğalgaz Kongresi 2007”nin ikinci gününde doğalgazın dağıtımı ve kullanımında yaşanan sorunlar ele alındı.

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “Uluslararası Doğalgaz Kongresi 2007”nin ikinci gününde doğalgazın dağıtımı ve kullanımında yaşanan sorunlar ele alındı.
“Kentsel Doğalgaz Kullanımında Konutlar ve İç Tesisat Uygulamaları” oturumunda, doğalgazın organize sanayi bölgeleri ve konutlarda iç tesisatlarının uygulamaları ve uyulması gereken şartnameler masaya yatırıldı. Türkiye’de doğalgaz kullanımının birkaç yıl içinde tüm ülkeye yayıldığına dikkat çekilerek, kullanımda yaşanan sorunların da artışına karşı, hayata geçirilebilecek çözüm önerileri sunuldu. Sunumlarda, boru tesisatların ısı, nem ve birçok etkene karşı korunması ve nasıl olması gerektiği anlatılarak, boruların ve tesisatların denetiminin önemli olduğu belirtildi.
“İletim ve Dağıtım Hatları” oturumunda ise, doğalgazın sanayi ve konutlara nasıl ulaştığı ve kullanımda meydana gelen sorunlara dikkat çekildi.
Oturumda “Bacalar” başlıklı bir sunum gerçekleştiren EGO Genel Müdür Yardımcısı Ethem Uludağ, Ankara’da 2004 yılından sonra sağlıksız, ölüm tehlikesi bulunan bacaya sahip evlere ve işyerlerine doğalgaz bağlamadıklarını söyledi. Yalıtımı iyi olmayan, ısıya ve neme dayanıksız, kurum tutan bacalara doğalgaz bağlamanın ölüme davetiye çıkarmak olduğunu ifade eden Uludağ, bacaların binalar inşa edilirken doğru konumlandırılmasının da sağlık açısından önem taşıdığını belirtti. “Mimarlar ve inşaat mühendisleri binayı inşa ederken bacaları da göz önünde bulundurarak çalışmalıdır” diyen Uludağ, uygun malzemeyle yapılmamış bacaların yangını da çok hızlı ilettiğini kaydetti. Ankara’da baca zehirlenmesinden 100 kişinin öldüğünü ve 718 kişinin zehirlendiğini hatırlatan Uludağ, “engerek yılanı ile çuval içinde yaşıyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Üçüncü dereceden kriz uyarısı

SONRAKİ HABER

Liman ihalesi yargıya taşınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...