05 Mayıs 2007 00:00

Zap Nehri neden can alıyor?

Hakkari’den geçerek Kuzey Irak’a kadar uzanan Zap Nehri’nde son bir ay içinde 5 kişi sulara kapılarak yaşamını yitirdi. Vatandaşlar, Zap’ın kenarından geçen yolun dar ve bozuk olmasından şikayet ederken, karayolları yetkilileri, yol genişletme çalışmalarının sürdüğünü, yakın süre içinde Van-Hakkari karayolunda gerekli önlemlerin alınacağını söyledi.

Paylaş

Hakkari’den geçerek Kuzey Irak’a kadar uzanan Zap Nehri’nde son bir ay içinde 5 kişi sulara kapılarak yaşamını yitirdi. Vatandaşlar, Zap’ın kenarından geçen yolun dar ve bozuk olmasından şikayet ederken, karayolları yetkilileri, yol genişletme çalışmalarının sürdüğünü, yakın süre içinde Van-Hakkari karayolunda gerekli önlemlerin alınacağını söyledi.
Başkale’nin İran sınırında bulunan Havril Dağın’dan doğan, saniyede 80 metreküp hızıyla Türkiye’nin en hızlı akan nehri olan Zap, yağmur ve kar suları nedeniyle de her geçen gün kabarıyor. Kabaran Zap Nehri’ne bir ay içinde araçlarıyla uçan 5 kişi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitirenlerden bir çocuğun cesedine halen ulaşılmazken, son olarak 29 Nisan günü Van’ın Başkale ilçesinden Hakkari’nin Yüksekova ilçesine giderken aracıyla birlikte sulara kapılıp kaybolan Veli Güngür isimli vatandaşın arama çalışmaları ise sürüyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen 3 dalgıcın da arama çalışmalarına katıldığı öğrenildi.
‘Sorun Zap’ta değil yolda’
Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, Van-Hakkari karayolunun Zap Nehri kıyısında seyrettiğine dikkat çekerek, “Bu yolda çok keskin virajlar var, yol çok bozuk ve düzensiz yapılmış. Bu nedenle Zap’ın bir suçu yok, bir an önce Van-Hakkari karayolu seyahat edilir bir konuma getirilmelidir” dedi. Hakkari yöresinde türkülere, hikaye ve destanlara konu olan Zap’ın aldığı canı vermediği için, nehir üzerine binlerce ağıt yakıldığını ifade eden Yıldız, “Ancak Zap bize çok acı bir şeyi de hatırlattı; bizim ölümlerdeki ihmalimizi. Virajların olduğu yerlere bariyerler veya çok sorunlu olan yerlere tüneller açarak, araçların nehre uçmaları engellenebilirdi. Yine dağlardan gelen kayaları engellemek için de çelikten ağlar kurulabilirdi. Ama maalesef bunlar yok. Zap her yıl ihmali olanları uyarmaktadır. Hem de her yıl canlar alarak” diye konuştu.
‘Bu kadar ölüm tesadüf mü?’
Zap Nehri’ne 29 Nisan günü aracıyla birlikte kapılarak kaybolan Veli Güngör’ün ağabeyi Maruf Güngör, her yıl benzer kazaların ve ölümlerin yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kardeşimi Zap aldı. Ancak her sene alışkanlık gibi Zap’a kurban vermek zorunda olmamalıyız. Artık bu yollara bir çare bulunmalıdır. Bu işin bilimsel yönü araştırılmalıdır. Niçin aynı dönemlerde bu yollarda insanlar Zap’a uçuyor. Bunun bir açıklaması olmalıdır. Eğer sorumluluk yollardaysa devlet bu konuda karayollarına yol yapımı için gereken talimatı versin. Yine yolların bozukluğundan kaynaklı ölümlerden devlet sorumludur. Ha desek ki şoför hatası; o da bir değil iki değil. Her yıl kaza olan yerde tesadüf olamaz.”
Zap suyunun kenarından geçen yol, Bozuk ve dar olması nedeniyle en çok da yolu sık sık kullanan araç sürücülerini zorluyor. Van-Hakkari arasında taşımacılık yaptığını belirten Cengiz Ertaş isimli şoför, özellikle Hakkari-Yüksekova yolunun çok bozuk olduğunu söyledi. (Hakkari/DİHA)
Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Lice’de çatışma: Bir üsteğmen yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kültür merkezi 15 yıldır kilitli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...