05 Mayıs 2007 00:00

Gazeteciler valiliğe yürüdü

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen emekçilere polisin sert müdahalesi esnasında gaz bombası, cop ve tekme darbeleriyle yaralanan gazetecilere meslektaşları sahip çıktı.

Paylaş

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen emekçilere polisin sert müdahalesi esnasında gaz bombası, cop ve tekme darbeleriyle yaralanan gazetecilere meslektaşları sahip çıktı. Valilik önünde eylem yapan gazeteciler, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun istifasını istedi.
Sabah saatlerinde Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) çağrısıyla TGS Genel Merkezi önünde bir araya gelen TGS, TGC ve ÇGD üyeleri; polisin 1 Mayıs’taki tutumunu ve Vali Muammer Güler’i protesto etmek amacıyla valiliğe kadar yürüyerek arkadaşlarına sahip çıktı. Yürüyüş esnasında bazı basın mensupları gaz maskesi ve baret takarken, bazıları ise Vali Muammer Güler’i padişah olarak gösteren portreler taşıdı. Saldırıya uğrayan gazetecilerin fotoğraflarını, “Kalemine, örgütüne sahip çık”, “Özgür basın susturulamaz”, “Haberime dokunma” yazılı dövizlerle birlikte taşıyan basın mensupları, gazetecilere yönelik saldırılara karşı da kırmızı kart çıkardı.
Sık sık; ‘Vali istifa’, ‘Basına uzanan eller kırılsın’ ve ‘İstanbul’da padişah istemiyoruz’ şeklinde sloganların atıldığı yürüyüş sonrasında ise, fotoğraf makineleri, kalemler ve kameralar valilik önüne protesto amacıyla bırakıldı. Basın-yayın meslek örgütlerinden birer temsilci ile dövülen basın mensupları ise, Vali Güler ile 30 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından açıklama yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi; Vali Güler’in polisin basın mensuplarına dönük bir şiddet uygulamasının söz konusu olamayacağını, eğer belgeleriyle kendilerine bunu kanıtlarlarsa, o zaman sorumluların cezalandırılacağını söylediğini belirtti. Görüşme sonrasında gazeteciler valilikten TGC’ye kadar yürüyüş yaptı.
Öte yandan, saldırıya uğrayan Gazeteci Alper Turgut dün İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, İstanbul Valisi Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile emniyet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Turgut, mağdur olan diğer gazetecilerin de suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Gaz bombası ölüme neden oldu
1 Mayıs kutlamalarına katılmak için bekleyenleri bahane eden polis sokağa gaz bombası atarak, sokaktaki kahvehanenin önünde oturan 75 yaşındaki İbrahim Sevindik’in ölümüne neden oldu. Gazdan etkilenerek fenalaşan Sevindik, bulunduğu yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Babasını önceki gün toprağa veren İlker Sevindik, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Doktorlar Sevindik’in ölümünde biber gazının etkili olduğunu, ancak kesin sonuç için otopsi gerektiğini söylediler.
DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Sevindik’in ölümünden polisi sorumlu tuttu. Yazılı açıklama yapan Çam, polisin sorumsuz ve aşırı güç kullanarak Sevindik’in yaşamını yitirmesine neden olduğunu kaydetti. Polisin 1 Mayıs’ta ‘düşman üstüne gider gibi’ panzer, jop ve biber gazıyla bütün Taksim’i savaş alanına çevirdiğini ifade eden Çam, “Bütün caddelere, sokaklara, gün boyu gaz bombası atılmıştır. Bir kişinin ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına yol açan sorumsuz davranışlarını şiddetle kınıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
‘Amacı eylemleri provoke etmek olan polisler var’

1 Mayıs’ta polisin saldırısına uğrayan Radikal gazetesinden Demet Bilge Ergün, Vatan’dan Bülent Ergün, Kanal D muhabiri İhsan Yıldız yaşadıklarını anlattı. Demet Bilge, gazetecilerin sürekli şiddetle karşı karşıya kaldığını, bu olayların son bulmasını istediklerini belirtirken, Bülent Ergün de, yaşadıkları olayların son olması temennisinde bulundu. Gazeteci Yıldız ise, saldırıya uğradıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı gazetecilere saldıran polislerin görüntülerini iletmek amacıyla aradıklarını ancak ulaşamadıklarını söyledi. Yıldız, bazı polislerin bu tür olaylarda provokatif davrandığını söyledi ve sorumluların açığa çıkarılmasını istedi. Polisin 1 Mayıs’ta insanlara böcek muamelesi yaptığını belirten Gazeteci Musa Ağacık, polisin basın mensuplarına saldırısı karşısında basın yayın organlarının sessiz kalmasını eleştirdi. Gazetelerin birer sayfalarını karartarak çıkartmaları gerektiğini belirten Ağacık, televizyonların ise birer dakika ekran karartması gerektiğini söyledi. ÇGD adına açıklama yapan Barış Yarkadaş ise, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nün demokrasi sınavında kötü not aldığını belirtirken, halktan özür dileyerek istifa etmeleri gerektiğini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

faşizm; bir daha asla!

SONRAKİ HABER

hızır ile ilyas nebiler buluştuğunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...