05 Mayıs 2007 00:00

Denizler’i binlerce Deniz anacak

Ömürlerini adadıkları “Tam bağımsız ve demokratik Türkiye” mücadelesini idam sehpasına kadar taşıyan ve “3 fidan” olarak tarihe geçen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 35’inci yıldönümünde kitlesel etkinliklerle anılacak.

Paylaş

Ömürlerini adadıkları “Tam bağımsız ve demokratik Türkiye” mücadelesini idam sehpasına kadar taşıyan ve “3 fidan” olarak tarihe geçen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 35’inci yıldönümünde kitlesel etkinliklerle anılacak.
Bugün saat 12.30’da Yüksel Caddesi’nde Ankara 78’liler Derneği’nin çağrısı ve Ankara’daki emek ve demokrasi güçlerinin katılımıyla “Denizler’in devrimci mirası” konulu bir basın açıklaması yapılacak. 60’lı yılların sonundan 70’lere uzanan devrimci mücadeleyi konu alan ve döneme ait gazete kupürleri ile Denizler’in fotoğraflarının yer aldığı bir açık hava sergisi Konur Sokak’ta açılacak.
Ankara 78’liler Derneği ile 68’liler Dayanışma Derneği’nin ODTÜ Mezunları Derneği’nin de desteğiyle gerçekleştireceği etkinlik bugün saat 13.00’da ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde başlayacak. Etkinlikte 68’liler Dayanışma Derneği Başkanı Bülent Vargel ile Deniz’lerin mücadele arkadaşı Emek Partisi (EMEP) GYK üyesi Aydın Çubukçu konuşacak. EMEP Sincan İlçe Örgütü ise bugün saat 16.00’da ilçe binasında Denizler’in mücadelesinin anlatıldığı belgesel gösteriminin de yapılacağı bir anma etkinliği gerçekleştirecek.
Mezar başına Deniz’ler akacak
Etkinlikler 6 Mayıs’ta (yarın) da devam edecek. Emek Partisi üyeleri yarın saat 12.30’da Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapı önünde bir araya gelerek, Denizler’in mezarına yürüyecek. Mezar başında yapılacak anmada Deniz’lerin avukatı Halit Çelenk ile Şekibe Çelenk’e plaket verilecek. Ortak anma etkinliği çerçevesinde saat 13.00’te 2 No’lu Kapı önünden Denizler’in mezarlarına yürünecek. EMEP, TKP ve SDP’nin kitlesel katılım sağlayacağı ortak anma etkinliğine çok sayıda sendika, parti ve kitle örgütü katılacak. Binlerce kişinin “Denizler’in mücadelesinin sürdüğünü” vurgulayacağı etkinlikte Halit Çelenk ile Aydın Çubukçu konuşacak ve ortak bir açıklama yapılacak. 1980 darbesinin ardından idam edilen Ömer Yazgan’ın 25 yıldır saklanan ve geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarılan son mektubu Denizler’e armağan edilecek.
Öte yandan 6 Mayıs’ta Yurtsever Cephe saat 15.00’te Sakarya Caddesi’nde, SDP saat 16.00’da Yüksel Caddesi’nde, SGD saat 19.30’da Yüksel Caddesi’nde etkinlik düzenleyecek. 10 Mayıs günü saat 15.30’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Emek Gençliği “68 Gençlik Hareketi, Denizler ve Faşizmin Yenilgisi” konulu bir etkinlik yapacak. 13 Mayıs saat 16:00’da ise EMEP Mamak İlçe Örgütü binasında etkinlik gerçekleştirecek.
İstanbul’da da anılacaklar
Türkiye gençliğinin ve THKO’nun üç önderi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 35. yıldönümünde İstanbul’da da bir dizi etkinlikle anılıyor.
Emek Partisi İstanbul İl Örgütü’nden yapılan açıklamada “Seçimlerin ve kamplaşmaların konuşulduğu günümüzde şimdi Deniz olunmalı” şiarı ile Denizler’in mayıs etkinliklerinde yaşatılacağı; anılacağı, anlatılacağı ve tartışılacağı duyuruldu.
“68’den 6 Mayıs’a, 6 Mayıs’tan günümüze işçiler ve emekçilerin barış, kardeşlik, özgürlük mücadelesinde birlikteliğini büyütmek için mayıs etkinliklerinde buluşalım” çağrısında bulunan EMEP İstanbul İl Örgütü, 5 Mayıs günü “68’den Bugüne” başlığı ile Muammer Karaca Tiyatrosu’nda bir panel düzenleyecek. Panelin konuşmacıları, İhsan Çaralan, Cengiz Güleç, Mustafa Sarıkaya, Rabia Tuncer ve Masis Kürkçügil.
6 Mayıs günü aynı kapsamda Muammer Karaca Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek kültürel etkinliğe ise Rutkay Aziz, Mazlum Çimen, Şükrü Erbaş, Orhan Alkaya, Serap Sönmez ile Özlem Altun ve flüt dörtlüsünün yanı sıra Sema (Türküler) olacak.
Aynı gün Emek Gençliği Atatürk Kültür Merkezi önünden Dolmabahçe’ye yürüyüş gerçekleştirilecek. Yürüyüş saat 18.00’de başlayacak. (Ankara-İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hızlı tren projesinde sıkıntı çok

SONRAKİ HABER

faşizm; bir daha asla!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...