05 Mayıs 2007 00:00

Vali Güler’in ‘ruhu’ DTCF’yi gaza boğdu

Ankara Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF), öğrencilerle ülkücüler arasında yaşanan gerginlik, İstanbul’daki olaylı 1 Mayıs görüntülerini aratmadı.

Paylaş

Ankara Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF), öğrencilerle ülkücüler arasında yaşanan gerginlik, İstanbul’daki olaylı 1 Mayıs görüntülerini aratmadı. Polis, öğrencilerin üzerine gaz bombası attı, afişleri yırttı, kapıları tekmeledi.
DTCF’de ülkücülerin bulunduğu arka bahçede, 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlanmak istendi. Bahçenin girişine Türk, Türkmen ve MHP bayrakları asan öğrenciler, Mehter Marşı çaldılar. Ülkücüler, Türkçülük Günü’nü, fakülte koridorlarında sol görüşlü öğrencilere saldırarak kutlamak isteyince üniversitede tansiyon yükseldi. Fakülte yönetimi ise gerginliği bitirmenin yolunu, binanın elektriğini keserek müzik yayınını durdurmakta ve okula polis çağırmakta buldu.
Polis biber gazı attı
Birkaç saat süren gerginliğin ardından ülkücüler, bayraklarını toplayarak polis koruması altında fakülte dışına çıkartılmak istendi. Bu sırada iki grup arasında kısa süreli taşlı çatışma çıktı. Polis de solcu öğrenciler ve olayı izleyen öğrencilerin üzerine biber gazı attı. Fakülte bahçesi, koridorlar ve derslikler gazla dolarken öğrencilerden okulda bulunan işçilere, akademisyenlere kadar herkes gazdan etkilendi.
Akademisyen tepkisi
Olaya, “Okulda gaz sıkılır mı” diye tepki gösteren akademisyenler, bu görüntülerin, İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamasına müdahale görüntülerini aratmadığını söylediler. Polisin müdahalesi sonucunda, başına gaz bombası kapsülü isabet eden Evrim Yücel ve Yusuf Bayer adlı öğrenciler hastaneye kaldırıldı. Öğrenciler, içeride biber gazından etkilenirken ülkücüler ise fakülte önünde gösteri yaptılar.
Müdahalenin ardından polisler, kapıları tekmeleyip duvarlardaki afişleri yırtarak okul bahçesinden çıktılar. Kısa bir süre sonra orta bahçede tekrar toplanan öğrencilerin, bu sefer de fakülte dışına çıkmalarına bir süre izin verilmedi.
Öğrenciler, fakülteye gelen kitle örgütü yöneticilerinin çabaları sonucunda toplu şekilde okulu terk ettiler.
Fakülte önünden Sakarya Caddesi’ne yürüyen 500’e yakın kişi, burada “Dil Tarih, faşizme mezar olacak”, “Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği” gibi sloganlar attılar. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Üniversiteler gerçek kimliğine bürünmeli

SONRAKİ HABER

Üstü cami altı okul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...