05 Mayıs 2007 00:00

Meclis’e seçim bekleyişi hakim

Seçim kararının alınmasının ardından Meclis seçimlere kilitlenmiş durumda. Milletvekilleri, kriz yaratan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ve ardından genel muhtıranın oylara nasıl yansıdığını da merak ediyorlar.

Paylaş

Seçim kararının alınmasının ardından Meclis seçimlere kilitlenmiş durumda. Milletvekilleri, kriz yaratan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ve ardından genel muhtıranın oylara nasıl yansıdığını da merak ediyorlar.
Anket sonuçlarını araştıran milletvekilleri, özellikle AKP’liler, “mağdur” olmalarından dolayı oylarının artacağını ileri sürürken, “CHP de oyunu artırır” diyorlar. Ama asıl bekledikleri ise listelere girip giremeyecekleri. Listelerin oluşturularak Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği günü iple çeken milletvekilleri; bu süreci de boş geçirmek niyetinde değiller. Bu süreçte, bugüne kadar kıyıda, köşede kalmış milletvekilleri de ortaya çıkmaya, göz önünde bulunmaya başladılar. Meclis’te özellikle AKP’nin tam katılımı dikkat çekerken bu, bir yandan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “17 Mayıs’a kadar Ankara’dan ayrılmayın, Meclis’e katılım sağlayın” talimatının sonucu, bir yandan da “nasıl yeniden aday olabilirim”in arayışı.
Vekiller maaşlarını kurtardı
Erken seçimin 24 Haziran’dan 22 Temmuz’a alınmasıyla, peşin alacakları üç aylık, yaklaşık 24 bin YTL’lik maaşı kurtaran milletvekilleri, eğer yeniden seçilirlerse yeni dönemde maaş almayacaklar. Listelere girememeleri ya da aday olsa bile seçilememeleri durumunda ise 7 günlük çalışma karşılığında üç aylık maaşı peşinen almış olacaklar. Devlet memurlarından farklı olarak üç aylık peşin maaş alan milletvekilleri, 15 Temmuz’da, temmuz, ağustos, eylül aylarının maaşını ‘kurtarmış’ olacaklar. Geçmiş dönemde benzeri durumlar yaşanmış, ancak seçilemeyen bazı milletvekilleri aldıkları maaşları iade etmişlerdi. Bu dönemde, seçilemeyince maaşını iade edecek olan milletvekili olacak mı merak konusu.
Gözler pazar gününde
Meclis’te merakla beklenen başka bir olay da, Anayasa Mahkemesi’nin ‘toplanma yeter sayısı 367’ kararından sonra, ilk turu 6 Mayıs Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunun yenilenmesi. 25 yaşa ilişkin Anayasa değişikliği oylamasında 373 oyun bulunması bazı AKP’lileri sevindirerek, “Bu kez ANAP katılırsa Gül’ü cumhurbaşkanı seçeriz” beklentisine girerken, genel eğilim ise rakamın sağlanamayacağı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın bir televizyon programında söylediği, “Pazar günü yapılacak turda 367 oyun bulunmaması halinde Anayasa gereği Meclis’in kendisini yenileyeceği, Yüksek Seçim Kurulu’nun da yeni bir takvim belirleyerek, seçimi eylül ya da ekime alabileceği” sözleri dün Meclis’i yeni bir beklentiye soktu. Yoğun olarak tartışılan bu sözlerin ne anlama geldiği, gerçekten seçim tarihinin değişip değişmeyeceği kulislerin birinci konusu haline geldi.
Kulisleri meşgul eden bir konu da sağda ve solda partilerin birleşip birleşmeyeceği, görüşmelerin nasıl gittiği. Kendisini daha sağda görenler gözlerini, kulaklarını DYP ve ANAP görüşmelerine, Genç Parti’nin DYP’ye yakınlaşma çabalarına dikerken, sol kesimde de gözler Baykal’da. (Ankara/EVRENSEL)
Anayasa Mahkemesi’ne ikinci başvuru

11. Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak, iptal ettiren CHP, ‘sürpriz’ şekilde yüksek mahkemeye ikinci başvuruyu gerçekleştirdi. CHP’nin ikinci başvurusu, yeniden belirlenen Cumhurbaşkanlığı seçim turlarına ilişkin olarak gerçekleştirildi. CHP, “Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin 6 Mayıs’ta başlayacak yeni tur takviminin, parti önerisi şeklinde TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi ve bu şekilde Meclis kararı alınması nedeniyle Anayasa’nın 102. maddesine atıfta bulunan TBMM içtüzüğü’nün 121. maddesinin eylemli olarak ihlal edildiği” gerekçesiyle ikinci kez başvuru yaptı. CHP, sözkonusu takvimin görüşüleceği TBMM Danışma Kurulu toplantısını protesto etmiş, AKP, bunun üzerine, yeni takvimi parti grubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’na sunmuştu. TBMM Genel Kurulu’nda oylanan yeni cumhurbaşkanlığı tur takvimi, AKP’nin oyları ile meclis kararı şeklinde belirlenmişti. (HABER MERKEZİ)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Milletvekillerinin aklı listelerde

SONRAKİ HABER

Prof. Lök’ün 75. yaşı kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...