05 Mayıs 2007 00:00

İşçiler 1 Mayıs alanında sorunlarını ortaklaştırdı

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında işçiler, kendi taleplerini dile getirdiler. Değişik sendikalara üye işçilerin sorunları farklılık gösterse de aynı merkezden gelen saldırılara karşı taleplerini ve sorunlarını alanda ortaklaştırdılar.

Paylaş

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında işçiler, kendi taleplerini dile getirdiler. Değişik sendikalara üye işçilerin sorunları farklılık gösterse de aynı merkezden gelen saldırılara karşı taleplerini ve sorunlarını alanda ortaklaştırdılar.
PETKİM işçileri özelleştirmeler, Tez Koop-İş üyesi işçiler taşeronlaştırma ve örgütlenme sorunları, Soma Maden işçileri madenlerin satılması ve zor çalışma koşulları, deri işçileri yaşadıkları polis ve patron baskısı, belediye işçileri ise kadro ve TİS sorunlarını dile getirmek üzere meydanda yerlerini aldılar.
1 Mayıs’a katılan işçilerle, yaşanan sıkıntıları ve neler yapılması gerektiğini konuştuk.
PETKİM’i sattırmayacağız
PETKİM İşyeri Temsilcisi Hasan Göktürk, gasp edilen hakların geri verilmesi ve özelleştirmenin son bulması için alana çıktıklarını söyledi. “Artık kendilerini mi satacaklar, bizleri mi satılığa çıkaracaklar onu da bilmiyoruz. Ama biz memleketimizi sattırmayacağız” diyen Göktürk, medyanın işçi haberlerini vermemesini de eleştirdi.
18 yıllık işçi Serap Keskin ise her şeyden önce dünya ve Türkiye’de barışın sağlanması için alanda olduğunu söyledi. Özelleştirmelerin durdurulmasını isteyen Keskin, “PETKİM’in satılmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bugün bunun için buradayız” diye konuştu. PETKİM işçisi Halim Okur ise 1 Mayıs’ın tatil edilmesi özlemini dile getirdi.
“Geleceğimizden endişeliyiz” diye konuşan 18 yıllık PETKİM işçisi Mahmut Su da “Bu vatan sadece birkaç kişinin değil herkesin. Her zaman olduğu gibi mücadelemizi sürdüreceğiz. PETKİM’i sattırmayacağız” diye konuştu.
PETKİM’de stajyer işçi olarak çalışan Mert Sedef, “Birlikte daha güçlü oluruz” diyerek saldırılara karşı herkesi mücadeleye çağırdı.
Demokrasiyi işçi getirecek
TANSAŞ işçisi Sevim Akseki ise TANSAŞ’ın Migros’la birleşmesinin ardından sendikalı olduklarını dile getirdi. Akseki, taleplerini ise bir cümlede özetledi: “Migros’lularla aynı haklara sahip olmak.” 14 yıllık işçi olduğunu söyleyen Nesrin Duran, 1 Mayıs’a tüm işçi ve emekçilerin haklarını aramak için katıldığını dile getirerek “1 Mayıs’ta birazcık da olsa kendimizi duyurmak, sorunlarımızı dile getirmek istiyoruz” dedi.
Tez Koop-İş İzmir Şube Başkanı Salim Birol Aslanoğlu, ILO sözleşmelerinde var olan haklar ne ise kendilerine de bunun uygulanmasını istediklerini belirterek “Ülkenin gidişatını iyi görmediğimizi buradan haykırıyoruz. Çalışanların artık tahammülü kalmadı” dedi. Aslanoğlu, ordunun muhtırasını da doğru bulmadığını belirterek şunları söyledi: “Demokrasiyi buradakiler getirecek. Tepkiyi buradakiler koyacak, ordu değil.”
25 yıllık Karayolları işçisi Bahtiyar Özcan da diğer işçilerle birlik içinde olmak için alana geldiğini söyledi.
İşçi eşleri de alandaydı
İşçilerin eşleri de alana katılarak taleplerini dile getirdiler. Eşi PETKİM’de çalışan Nesli Yüksek, PETKİM’in özelleştirilmesine karşı çıkmak için illa da PEİTKİM işçisi olmamak gerektiğini belirterek “Sonuçta burası işyeri. Özelleştirmeye karşı gelmek gerekiyor” dedi.
İşçi olan eşine destek amacıyla 1 Mayıs’a katıldığını söyleyen Döne Ağca, çocuklarının okumalarına rağmen iş bulamamasından yakındı. Ağca, “Kendi adamlarını alıyorlar, bizimkileri hiç gören yok” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Bolu’da kutlandı

1 Mayıs Bolu’da, Kardelen Meydanı’nda 400 emekçinin katılımıyla kutlandı. Kutlamaya Belediye-İş, Türk Metal, Eğitim Sen, SES, Tarım Orkam-Sen, EMEP, CHP ve İP katıldı.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Şubeler, Ergün Atalay’ı işçileri kışkırtmakla suçladı

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...