05 Mayıs 2007 00:00

Şubeler, Ergün Atalay’ı işçileri kışkırtmakla suçladı

Deri-İş Tuzla Şubesi ve Belediye-İş İstanbul şubeleri, Kadıköy’de kutlanan 1 Mayıs’ta Türk-İş Genel Merkez Yöneticisi ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, demiryolu işçilerini deri işçilerine karşı kışkırttığını bildirdiler.

Paylaş

Deri-İş Tuzla Şubesi ve Belediye-İş İstanbul şubeleri, Kadıköy’de kutlanan 1 Mayıs’ta Türk-İş Genel Merkez Yöneticisi ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, demiryolu işçilerini deri işçilerine karşı kışkırttığını bildirdiler. Sendikacılar, bu tutumun kabul edilemez olduğunu dile getirdiler.
Deri-İş’ten yapılan açıklamada, 1 Mayıs alanında deri işçilerinin Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç’ı protesto ettiği, bunun üzerine Atalay’ın, demiryolu işçilerini deri işçilerinin üzerine gönderdiği bildirildi. Açıklamada; “Bizler Deri-İş olarak, bağlı olduğumuz Türk-İş’in eksik bulduğumuz tavırlarını her platformda demokratik bir şekilde dile getirdik. Gönen’de, Çorlu’da ve hatta Tuzla’da üyelerimizin sendikalaşma haklarına çok ciddi saldırılar yaşanmıştır. İşçilerin sendikalaşma mücadeleleri her seferinde üyelerimizin işten atılmasıyla sonuçlanmıştır. 1 Mayıs alanında üyelerimiz, Türk-İş yöneticilerine olan tepkilerini demokratik bir şekilde dile getirerek ‘Türk-İş üyelerine sahip çık’, ‘Suskun Türk-İş istemiyoruz’ şeklinde sloganlar atmaya başladığı sırada, Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Mali Sekreteri Ergün Atalay, kürsüden üyelerine işaret ederek deri işçilerini hedef göstermiş ve üyelerini, işçilerimizin üzerine yönlendirmiş; kısa süre de olsa gerginlik yaşanmasına neden olmuştur. Demiryolu işçileri, “Türk-İş nerede biz oradayız” sloganları eşliğinde üyelerimize müdahale etmiştir. Türk-İş kurulduğu günden bu güne sendikamız ve üyelerimiz, Türk-İş’in eylem kararlarına en aktif ve en kitlesel şekilde katılmıştır. Sendikamız, Türk-İş’in aldığı eylem kararlarını sözde değil üyeleriyle katılarak uygulamıştır. Kadıköy’de yaşanan bu müdahale, sendika yöneticilerimiz ve üyelerimizin sağduyulu davranışları sonucunda kısa bir sürede yatıştırılmış ve gerginliğin büyümesine izin verilmemiştir” denildi.
Deri işçilerinin demiryolu işçileriyle hiçbir sorununun olmadığı ve sermayenin yöntemi olan, işçiyle işçiyi karşı karşıya getirme yöntemine, ne deri işçilerinin ne de demiryolu işçilerinin izin vermeyeceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ergün Atalay’ın 1 Mayıs meydanında göstermiş olduğu tavrı, deri işçileri adına kınıyoruz.”
Belediye-İş şubelerinden ortak açıklama
Belediye-İş İstanbul şubeleri de yaptıkları ortak açıklamayla Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, demiryolu işçilerini protestocu işçilerin üzerine göndermesini ve Taksim’de yaşanan polis saldırısını kınadılar.
Kadıköy’de yapılan kutlamalarda Salih Kılıç’ı protesto eden işçilerin üzerine, Atalay tarafından demiryolu işçilerinin gönderildiği belirtilen açıklamada, bu olaya herkesin şahit olduğu ve böyle bir tutumun kabul edilemeyeceği vurgulandı. Açıklamada, “Konfederasyon yöneticimizin bu tavrını kınıyoruz. Bundan sonra böyle bir durumla karşılaşma yacağımızı umut ediyoruz” denildi.
“Bizler bu yıl istemememize rağmen iki ayrı yerde 1 Mayıs kutlandı. Bu yıl Taksim’de kutlamak isteyen sendika ve demokratik kurumlara yönelik, kutlamanın yapılmaması için İstanbul Valisi’nin sıkıyönetim ilanına tanıklık ettik. Tüm bunlara rağmen İçişleri Bakanı’nın, İstanbul’da sıkıyönetim ilan eden Vali’ye sertifika vermesi ise işçi ve emekçilere, İstanbul halkına verilen değeri belirtiyordu. Ölümüne insanlar dövüldü. Biber gazları ile koca bir şehirde emekçilere ve halka zulmedildi” denilen açıklamada, sorumluların cezalandırılması istendi.
Demiryol-İş’ten açıklama
Demiryol-İş Haydarpaşa ve İstanbul şubelerinin başkanları ise yaptıkları yazılı açıklamada, Deri-İş Tuzla Şubesi’nin açıklamasına tepki göstererek Atalay’ın, deri işçilerini hedef göstermediğini, tersine olayları yatıştırdığını savundular. Açıklamada, “Sendika olarak kardeş sendika Deri-İş ve üyeleriyle hiçbir sorunumuz yoktur; bundan sonra da yan yana, omuz omuza olmaya devam edeceğiz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mücadele devam edecek

SONRAKİ HABER

İşçiler 1 Mayıs alanında sorunlarını ortaklaştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...