06 Mayıs 2007 00:00

Yaz kış güneş gözlüğü

Küresel ısınmayla birlikte artan güneşli gün sayısının beraberinde daha fazla zararlı ışınları getirdiği, buna karşı önlem alınmaması halinde ışınların insanları kör olma noktasına getirebileceği bildirildi.

Paylaş

Küresel ısınmayla birlikte artan güneşli gün sayısının beraberinde daha fazla zararlı ışınları getirdiği, buna karşı önlem alınmaması halinde ışınların insanları kör olma noktasına getirebileceği bildirildi.
İzmir’de özel bir hastanenin Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Can Küçükgil, küresel ısınmayla birlikte aydınlık ve güneşli gün sayısında artış yaşandığını, bununla birlikte insanların zararlı ışınlara daha fazla maruz kaldığını belirtti.
Ozon tabakasının giderek incelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Küçükgil, “Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar, gözde katarakt ve görme merkezinde sarı nokta hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar yaşam kalitesini bozan oldukça ciddi hastalıklardır. Makula dejeneresansı denilen bazı hastalık türlerindeyse tedavi imkanı yoktur” dedi.
Ultraviyole ışınları, gözde uzun sürede katarakt ve makula hastalığına yol açmanın yanı sıra ışınlara direkt maruz kalmayla yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsızlık, göz kapaklarını açmakta zorluk gibi şikayetler de ortaya çıkabiliyor. Ayrıca gözün iç kısmında gözbebeğine et yürümesi hastalığının (pterijyum)güneşli bölgelerde yaşayan, gözünü şapka ya da güneş gözlüğüyle korumayı ihmal eden kişilerde geliştiğini de sıklıkla tespit ediliyor.
Aksesuar değil
Güneş gözlüğünün aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkati çeken Küçükgil, gözlüğün sağlık malzemesi olarak kullanılması gerektiğini vurguladı.Kürkçügil bir de uyarı da bulundu: “Sadece renkli olup ultraviyole filtre edici özelliği olmayan camlar, göz bebeğinin fazla büyümesine neden olduğu için zararlı ışınlar göze daha çok girerek, retina da görmeyi sağlayan hücrelerde bozulmalar oluşturur. Kalitesiz güneş gözlükleri bu nedenle daha da zararlı olabilmektedir.” (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Son bakış

SONRAKİ HABER

yaşayan satırlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...