06 Mayıs 2007 00:00

Afganistan’da katliam sürüyor

Afganistan'ın güneyinde Amerikan ordusu ve NATO destek kuvvetlerinin saldırılarında 13 sivil daha hayatını kaybetti. Böylece, son bir hafta içinde öldürülen sivil Afganların sayısı 70'i geçti.

Paylaş

Afganistan'ın güneyinde Amerikan ordusu ve NATO destek kuvvetlerinin saldırılarında 13 sivil daha hayatını kaybetti. Böylece, son bir hafta içinde öldürülen sivil Afganların sayısı 70'i geçti.
Eyalet meclisi üyesi Canan Gülzai, perşembe gecesi Kandahar'da işgalcilerin sürdürdüğü operasyonda 13 sivil hayatını kaybettiğini söyledi. Hükümet tarafından olayı araştırmakla görevlendirilen ekipte yer alan Gülzai, “Tüm kurbanların siviller olduğunu gördüm” diye konuştu.
Geçen hafta da Herat eyaletinde Amerikan özel kuvvetler askerlerinin bombalı saldırılarında, aralarında çocukların da olduğu 60 civarında Afgan hayatını kaybetmişti.
Halkın sabrı taşıyor
İşgalcilerin pervasız saldırıları, Afganistan genelinde cuma namazlarında kınandı. Herat'taki Hırka-i Şerif Camisi imamı Gülam Saki, cuma hutbesinde, “Ruslar kadınları ve çocukları öldürüyordu, Amerikalılar da aynısını yapıyor. Bunlara karşı cihad şart” dedi.
Afganistan'daki 10 yıllık Rus işgali, 1989 yılında sona ermişti.
Sadıkiye Camisi imamı Eşak Ahlaki ise bin civarında Afgana hitap ederek, “yabancı güçlerin Afgan askerleriyle işbirliği yapmaması halinde, bunun sonuçlarına katlanacağını” söyledi. Molla Ali Azgar Ruhani de, “Amerikalılar iyi yüzlerini göstermeye çalışsalar da, masum insanların, kadınların ve çocukların öldürülmesi, gerçek yüzlerini gösteriyor” diye konuştu. Nangarhar eyalet meclisi sözcüsü Abdülaziz Hayr Hova ise, “sürekli masum insanların öldürülmesinin, koalisyon güçlerinin Afgan hayatlarını umursamadığını gösterdiğini” vurguladı.
Karzai de tepki gösterdi
Gözlemciler, işgal güçlerinin saldırılarının pervasızlığını, güney bölgelerde Taliban'ın iyice güçlenmesine bağlıyor. Geçen hafta işgal güçleri, güneyde sürdürülen operasyonlarda 136 Taliban militanının öldürüldüğünü açıklamıştı. Ancak, Afgan hükümeti ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin yürüttüğü soruşturmada, ölenlerin yarısına yakınının siviller olduğu anlaşıldı. Daha sonra, Amerikan ordusu da bunu kabul etti.
Ağustos ayında bir “barış meclisi” toplayarak, direnişçilerin sahip olduğu halk desteğini azaltmayı amaçlayan ABD destekli Devlet Başkanı Hamid Karzai de, işgalcilerin tutumunu eleştirdi. Karzai, “Masum sivillerin öldürülmesine devam edilmesinin, Afgan halkının sabrını taşırmak üzere olduğunu” söyledi.
İntihar saldırısı
Bu arada, Afganistan'ın güneyinde düzenlenen intihar saldırısında 2 polis memuru öldü. Bölge yetkilisi, vücuduna patlayıcı saran eylemcinin, Helmand eyaletindeki Nad Ali'de, devriye gezen polislerin aracı yakınında kendisini havaya uçurduğunu söyledi. Saldırıda, iki polis memuruyla eylemcinin öldüğü belirtildi. (DIŞ HABERLER)
Taliban, Fransa’ya ek süre verdi

Afganistan'da Taliban hareketi, Fransa'ya, rehin tuttuğu Fransız yardım görevlisi için verdiği ültimatomun süresini uzattı.
Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, AFP muhabirine, ellerindeki Fransız yardım görevlisi ve üç Afgan yardımcısını serbest bırakmak için Fransa'nın ya Afganistan'dan çekilmesini ya da esir takasına girmesini istediklerini ve daha önce bunun için verdikleri ültimatomun sona erdiğini hatırlattı.
Sözcü, ültimatomu Fransa'da bugün ikinci turu yapılacak “başkanlık seçimlerinin sonuna kadar” uzattıklarını söyledi.Ahmedi, ültimatomun seçim sonucu açıklanınca sona ereceğini belirtti.
Eric Damfreville adlı Fransız yardım görevlisi ve Afgan yardımcıları, nisan başında Taliban tarafından kaçırılmıştı.
Afganistan’daki NATO gücünde Fransız askerleri de görev yapıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fransa, Sarkozy dönemine yelken açıyor

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...