06 Mayıs 2007 00:00

Doğalgaz satıcısı serbest alıcısı mahkum

Makina Mühendisleri Odası (MMO)nun düzenlediği “Uluslararası Doğal Gaz Kongresi 2007” son oturumunda, Türkiye doğal gaz sektörünün işleyişine ve dünyayla olan ilişkisi masaya yatırıldı.

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası (MMO)nun düzenlediği “Uluslararası Doğal Gaz Kongresi 2007” son oturumunda, Türkiye doğal gaz sektörünün işleyişine ve dünyayla olan ilişkisi masaya yatırıldı. MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, 4646 sayılı yasa çıkartılana kadar BOTAŞ’ın Türkiye’de doğalgaz sektöründe tekel olduğuna dikkat çekerek, yasadan sonra BOTAŞ’ın pazar payının yüzde 20’ye indirildiğini ve yalnızca üretim yapmasına izin verildiğini söyledi. BOTAŞ’ın kamu kurumu olduğunu ve doğal gazın ülke sathına yayılmasını sağladığını belirten Türkyılmaz, doğal gazı ithal eden bir ülkenin, elektrik üretimini doğal gazla yapmasının çok pahalıya mal olduğunu bildirdi. Türkyılmaz, “doğal gazla elektrik üretiminin yerine linyit kaynakları, güneş, rüzgar enerjisi değerlendirilmelidir” dedi.
AB Genel Sekreterliği adına konuşan Leyla Akşin, AB’nin kendi iç enerji pazarı oluşturmaya çalıştığını, bu yüzden üye ve üye olmaya çalışan ülkelere çeşitli yükümlükler getirdiğini kaydetti. Türkiye doğal gaz piyasasında BOTAŞ’ın tekel konumunda olmasının ve elektrik piyasasında özelleştirmelerin gecikmesinin AB’nin hoşuna gitmediğini belirten Alçin, AB’nin kaynaklarını çeşitlendirmek istediğini söyledi.
‘Tüketici soyuluyor’
BOTAŞ Dış İlişkiler ve Strateji Geliştirme Başkanı Cenk Pala “BOTAŞ’ın yalnızca enerji transferi değil, petrol, doğal gaz üreten ve satan bir konuma gelmesini istiyoruz” diye konuştu.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, doğal gazın alımı ve satımının serbest bırakıldığını, tüketicilerin ise “tutsak” hale getirildiğini dile getirdi. Isınmanın en doğal gereksinim hak olduğunu ifade eden Turhan, Türkiye’de tüketicilerin en pahalı doğal gazı satın aldığını bildirdi. Asgari ücretli bir vatandaşın maaşının yüzde 20’sini doğal gazla ısınmaya gittiğini kaydeden Turhan, buna karşı tüketicinin elinin kolunun bağlı olduğunu söyledi. Pahalı doğal gazın tüketiciye dayatıldığını ve tüketicinin soyulduğunu sözlerine ekleyen Turhan, kar güdüsüyle hareket eden firmaların hak yemesinin durdurulmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Telekazık’ kampanyası Ankara’da

SONRAKİ HABER

Tütünden vazgeçene destek verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...