06 Mayıs 2007 00:00

Taksim olayları demokrasiye yakışmadı

Emek Platformu Dönem Sözcüsü, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşananları ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Genelkurmay’ın “muhtıra”sını “demokrasiye yakışmadı” diye değerlendirdi.

Paylaş

Emek Platformu Dönem Sözcüsü, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşananları ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Genelkurmay’ın “muhtıra”sını “demokrasiye yakışmadı” diye değerlendirdi.
Dönem Sözcülüğü Memur-Sen’e geçen Emek Platformu önceki gün akşam saatlerinde, TEDAŞ misafirhanesinde toplandı. Basına kapalı toplantının ardından açıklama yapan EP Dönem Sözcüsü Ahmet Aksu, 1 Mayıs kutlamaları konusunda hiçbir alanın yasak olmaması gerektiğini belirterek, ‘’1 Mayıs’ta yaşanan olaylar Türk demokrasisine yakışmadı’’ dedi.
Toplantıda cumhurbaşkanı seçim sürecinde yaşanan gelişmelerin de değerlendirildiğini anlatan Aksu, “Demokrasi mücadelesinin ilerlemesinde, demokratik bir Türkiye oluşmasında, demokrasinin korunması ve yıpratılmaması konusunda sivil toplum kuruluşlarına, sivil, askeri bürokrasiye, hükümete, herkese önemli görevler düşmektedir. Bundan sonraki eylem ve söylemlerde herkesin daha dikkatli olması gerekmektedir” diye konuştu. Muhtırayı kasteden Aksu, “Dünyaya karşı zor durumda kaldığımız bu meselenin yaralarının sarılması konusunda herkese önemli görevler düştüğü konusunda ortak bir mutabakata vardık’’ diye konuştu.
EP’nin geçmişteki emek mücadelesinde ve çalışma hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Aksu, platformun pek çok konuda ‘’inanılmaz şeyler’’ yaptığını, Kızılay Meydanı’nda yüzbinlerce insanı bağrına bastığını söyledi. Aksu, platformun kuruluşundan bu yana yürüttüğü çalışmaların bir kitapta toplanarak, sendikal harekete önemli kaynak kazandıracaklarını söyledi.
Genelkurmay’ın muhtırasına ilişkin bir soru üzerine Aksu, ‘’Bugün yapılan bu muhtıranın Türkiye’ye yakışmadığı ve bundan sonra da olmaması gerektiği konusunda genel bir görüş ortaya çıktı’’ dedi.
Taksim tartışması yaşandı
Edindiğimiz bilgilere göre, basına kapalı bölümde 1 Mayıs’a ilişkin gündemi Aksu açtı. Aksu, yasaklara karşı çıkılmasını isteyerek, 1 Mayıs’ın her yerde kutlanabilmesini istedi.
KESK Genel Eğitim Sekreteri Fevzi Ayber, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşananlardan dolayı İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi ile Emniyet Müdürü’nün kınanması kararının alınmasını istedi. Ayber, İstanbul’da sıkıyönetim ilan edildiğini belirterek, bunun kınanması, demokrasinin buradan sahiplenilmesini istedi.
Buna karşı çıkan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan ise “Taksim şart değildi. 1 Mayıs’ta ortaklaşıp, başka alanlarda da kutlayabilirdik” diyerek, “Niye Taksim’de ısrar edildi” diye sordu.
BASK Başkanı Resul Akay’ın da kınama doğrultusunda görüş belirttiği toplantıda ortak kınama kararı alınamadı.
Arslan itiraz gerekçelerini anlattı
Görüşünü aldığımız Mahmut Arslan, karşı çıktığı şeyin, İstanbul’da yaşananların kınanması olmadığını savunarak, “Orada yaşananlara ülkem adına, hem bir insan hem bir sendikacı olarak üzüldüm. Olanları kabul etmem mümkün değil” dedi. 1 Mayıs’ın ortak kutlanması için Kamu-Sen’de yaptıkları toplantıda öneri getirdiklerini belirten Arslan, “Ancak ortak kutlama hedefi gerçekleşemedi. Biz, Taksim dahil her yerde birlikte kutlama talebinde bulunduk” diye konuştu. Arslan, tüm sendikaların katılımı ile temsili düzeyde Taksim’e çıkılıp, 36 kişinin katledilmesinin kınanabileceğini, ortak bir alanda da 1 Mayıs’ın kutlanabileceğini önerdiklerini; ama kabul görmediğini söyledi. “İtirazımız bu idi” diyen Arslan, devletin de birtakım çevrelerin de Taksim’i kutsamaması gerektiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GMİS Genel Kurulu başladı

SONRAKİ HABER

SADEDE GELELİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...