06 Mayıs 2007 00:00

Akyıl işçisinin gözünden 1 Mayıs

Diyarbakır Valiliği’nin, sendikaların İstasyon Meydanı’nda yapmak istediği 1 Mayıs mitingi için şehrin 10 kilometre dışındaki Fuar Alanı’nı göstermesi, miting başvurusuna 30 Nisan’a kadar cevap vermemesi nedeniyle bu yıl da 1 Mayıs, basın açıklaması yapılarak kutlanmak zorunda kaldı.

Paylaş

Diyarbakır Valiliği’nin, sendikaların İstasyon Meydanı’nda yapmak istediği 1 Mayıs mitingi için şehrin 10 kilometre dışındaki Fuar Alanı’nı göstermesi, miting başvurusuna 30 Nisan’a kadar cevap vermemesi nedeniyle bu yıl da 1 Mayıs, basın açıklaması yapılarak kutlanmak zorunda kaldı.
Diyarbakır Valiliği’nin yıllardır Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlamalarının sistemli bir şekilde engelleyen tutumu nedeniyle kutlamalar düşük katılımlı kısa basın açıklamaları şeklinde gerçekleşiyordu. Ancak bu yıl sendikalar bu sistemli “kutlatmama” politikasına karşı Dağkapı Meydanı’nda farklı işkollarından işçi ve memurların bir araya geldiği derli toplu kutlama gerçekleştirdiler. Bu yıl yapılan kutlamada 5 aydır grevde bulunan Akyıl işçileri de vardı. 100 civarında işçi sendikal hakları, insanca yaşam, düzenli ücret ve sigorta talepleriyle Dağkapı Meydanı’nda yerlerini aldılar. İşçilerin büyük kısmı alana, 1 Mayıs’a ilk kez katılmanın heyecanı ve coşkusuyla geldiler.
“Daha kitlesel olabilirdi”
1 Mayıs’a ilk kez katılan işçilerden Baha Keşli, “İşçilerin daha düzenli saatlerde çalışması, maaşlarının düzenli verilmesi için gittim. Bayram olduğu için gittim. Halkın özgürlüğü, demokrasi, Kürt sorununun çözülmesi dile getirildi. Sendikalaşma hakkı dile getirildi. Konuşmalar iyiydi” diye konuştu.
1 Mayıs’ta daha kalabalık bir kitle beklediğini belirten Keşli’nin ilk kez katıldığı kutlama ile ilgili izlenimleri şöyle; “Halk daha çok katılabilirdi. İstanbul, Ankara gibi yerlerde işçisi de, esnafı da halkın diğer kesimleri de katılmış. Ama burada sadece belediye işçileri, Akyıl işçileri, Tekel işçileri vardı. Daha fazla olabilirdi. Sendikaların katılımı artırmak için biraz daha çalışması lazım. Bu bir ilkti. İnşallah gelecek yıl daha kalabalık oluruz.”
1979 1 Mayısı’ndan 2007’ye
Davut Çapar ise 12 Eylül öncesinde, 1979’da Diyarbakır’da bölgesel bir miting olan 1 Mayıs kutlamasına katılmış. O kutlamanın da Dağkapı Meydanı’nda yapıldığını söyleyen Çapar, o mitingi anlatırken hâlâ heyecanlı: ”Bölgesel bir miting olmuştu. Onbinleri bulan bir mitingdi. Diyarbakır’a yakışan bir mitingdi.” OHAL’in uygulandığı 1990’ların başında da birkaç kez 1 Mayıs ile ilgili basın açıklamalarına katılan Çapar, bu yıl Dağkapı Meydanı’nda yapılan kutlama ile ilgili şöyle konuştu; “Bu yıl da Akyıl işçileriyle birlikte örgütlü bir şekilde yüz işçi ile birlikte katıldık. Ben isterdim ki 1 Mayıs için Dağkapı Alanı’nda yine onbinler olsun. Onu göremedim. Tabii bunda miting alanı olarak İstasyon Meydanı’nın verilmemesi şehrin dışındaki fuar alanının verilmesi de etkili oldu. Diyarbakır’daki sendikaların, sivil toplum örgütlerinin bir çalışma eksikliğini gördüm. Mitingin altyapı çalışması yapılmamıştı. Karayolları işçisini, DSİ işçisini, demiryolu işçisini ve sayamadığım bütün işçileri orada görmek isterdim. Katılım bana göre çok azdı. Ama bu 1 Mayıs’ı bir ilk olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonra daha güzel kitlesel katılımlarla kutlanmasını istiyoruz.”
Çapar, alandaki Genelkurmay muhtırasına karşı açılan “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız Kürdüz ama düşman değiliz” pankartının Diyarbakır’ın ve tüm bölge halkının duygularını ifade ettiğini de sözlerine ekledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

Seçim tartışmaları işçileri mağdur etmemeli

SONRAKİ HABER

GMİS Genel Kurulu başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...