06 Mayıs 2007 00:00

Anne ölümleri korkutuyor

Dicle Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, 2001-2005 yıllarında Diyarbakır’da anne ölüm oranı yüz binde 1100 olarak belirlendi. Antalya’da düzenlenen 11. Ulusal Perinatoloji Kongresi’nde konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Ergün, Türkiye’de yüz binde 29 gebenin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Paylaş

Dicle Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, 2001-2005 yıllarında Diyarbakır’da anne ölüm oranı yüz binde 1100 olarak belirlendi. Antalya’da düzenlenen 11. Ulusal Perinatoloji Kongresi’nde konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Ergün, Türkiye’de yüz binde 29 gebenin hayatını kaybettiğini ifade etti. Ergün, “Ülkemizde yılda 1.5 milyon gebelik oluyor. Bırakın perinatoloji alanında geniş deneyimi ve becerisi olan doktorlar tarafından görülmeyi, bu gebelerin önemli bir bölümüne tansiyonu bile ölçülmeden doğum yaptırılıyor” dedi.
Ergün, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nden sunulan tebliğe göre, 2001-2005 yılları arasında 8 bin kadının doğum yaptığını, bunlardan 88’inin hayatını kaybettiğini vurguladı. Bu orana Afrika’nın geri kalmış bazı ülkelerinde rastlanabileceğini belirten Ergün, “Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde 2001-2005 yılları arasında doğum yapan her 90 kadından biri ölmüş. Türkiye’deki anne ölüm oranı yüz binde 29 iken, Diyarbakır’daki bu rakam çok büyük. Araştırmaya göre, Türkiye’de ortalama yüz binde 29 olan anne ölümleri, Diyarbakır’da yüz binde 1100 olarak belirlendi” dedi. Anne ölüm oranlarının azlığının gelişmişlik göstergesi olduğunu dile getiren Ergün, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden bu kadınların sadece birinin üniversite mezunu olduğunu ve çoğunun okuryazar bile olmadığını dile getirdi. Ergün, ‘’Acı olan bu ölümlerin önlenebilir olması. Vatandaşlarımız kız çocuklarını okutsunlar ve kadınlara değer versinler. Bu ölümlerin önüne sadece eğitimle geçebiliriz’’ dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Batman’dan yardım eli

SONRAKİ HABER

İmamın barış istemesi suç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...