07 Mayıs 2007 00:00

‘Mümkünse seçim öne alınmalıdır’

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Seçimlerin 22 Temmuz’dan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir” dedi. Topuz, TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi halinde, derhal seçimin devreye gireceğini söyledi

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Seçimlerin 22 Temmuz’dan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir” dedi. Topuz, TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi halinde, derhal seçimin devreye gireceğini söyledi.
“Meclis’in cumhurbaşkanı seçememesi halinde, Anayasa gereği derhal seçime gidilir” diyen Topuz, 45 günlük sürede seçimin yetiştirileceğini; bu sürenin ise 24 Haziran’a denk geldiğini kaydetti. YSK’nın, yansız ve tarafsız bir kurum olarak düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Topuz, “YSK’nın üyeleri takvimi inceleyecek olurlarsa, bu takvimin sıkıştırılabileceğini görürler. 24 Haziran’a önce ‘evet’ demişler. YSK’dan daha çok bu işlemlere muhatap olmuş biri olarak söylüyorum. Anayasa bu sıkıştırmayı emrediyorsa YSK’nın, Anayasa’nın bu gerekliliğini dikkate almayacağını düşünemeyiz. Seçimlerin 22 Temmuz’dan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir. Öne almazlarsa bizim yapacağımız bir şey yok. Kimsenin zorla bir şey yaptırması söz konusu değildir” diye konuştu.
Etik değil
Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun seçim takvimiyle bir ilgisi bulunmadığını belirten Topuz, cumhurbaşkanı seçim turları arasına yeterince süre konulmadığına ilişkin itiraz ettiklerini söyledi. Topuz, Abdullah Gül’ün adaylıktan çekilmesi halinde, başvurularının Anayasa Mahkemesi’nde incelenmesinin gereğinin ortadan kalkacağını bildirdi.
Topuz, bir soru üzerine ise “Meclis, hiç şüphe yok yetkilerini kullanabilir. Ama seçim kararı almış olan bir meclisin toplumda tartışma yaratacak yeni konular yaratmak amacıyla faaliyet göstermesi, hem gerginliğe neden olur, hem de siyasi etiğe aykırı olur” dedi. Topuz, Anayasa değişikliği paketine ilişkin düzenlemenin de seçimden sonra yeni meclis tarafından yapılması gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bildiri teknik çalışmadan ötürü kaldırılmış

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa