07 Mayıs 2007 00:00

Blair’in partisi bozguna uğradı

İngiltere’de iktidardaki İşçi Partisi, geçen haftaki seçimlerde aldığı tarihi seçim yenilgisinin şokunu atlatmaya çalışıyor

Paylaş

İngiltere’de iktidardaki İşçi Partisi, geçen hafta yapılan yerel seçimlerde aldığı tarihi seçim yenilgisinin şokunu atlatmaya çalışıyor.
Muhafazakarlara yaradı
İngiltere, İskoçya ve Galler’de düzenlenen yerel ve bölgesel seçimlerde ciddi kayıplara uğrayan İşçi Partisi’nin aldığı oylara göre, “bugün ülkede genel seçim yapılsa ana muhalefetteki Muhafazakar Parti’nin, 352 sandalyeyle tek başına iktidar olacağı” ifade edildi.
Irak işgali ve ABD ile yakın ilişkileri nedeniyle arkasındaki halk desteğini günden güne yitiren ve görevi bırakmaya hazırlanan İngiltere Başbakanı Tony Blair’in lideri olduğu İşçi Partisi, İskoçya ve Galler bölgesel meclislerinde, çoğunluğu ulusalcı rakiplerine bırakmış ve yerel yönetimlerde ise kontrolünü elinde bulundurduğu belediyelerden sekizinde de çoğunluğu kaybetmişti. Buna karşın, ana muhalefetteki Muhafazakar Parti ise 37 yeni belediyenin kontrolünü ele geçirmişti.
Geçen haftaki seçimin sonuçları üzerinde yapılan bir araştırmanın ortaya koyduğu dengeleri açıklayan “The Sunday Times” gazetesi, geçen hafta aldığı yüzde 40’lık oy oranının Muhafazakar Parti’ye 352 sandalye kazandıracağına dikkat çekerken İşçi Partisi’nin oy oranının ise yüzde 26’da kalacağını duyurdu.
352 sandalyenin de Muhafazakar Parti’ye Avam Kamarası’nda diğer partilere göre 54 sandalyelik bir üstünlük sağlayacağına dikkat çeken gazete, İngiltere Başbakan Tony Blair’in, gelecek hafta İşçi Partisi genel başkanlığı görevinden ayrılacağını ilan etmesinin ardından en geç haziran ayında görevi devralmaya hazırlanan Gordon Brown’ın işinin de düşünülenden çok daha zor olduğunu yazdı.
Dengeler değişti
Bu arada İskoçya’daki seçimlerde ilk kez bağımsızlık yanlısı İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) İşçi Partisi’ni geride bırakması, “İşçi Partisi’nin, İskoçya siyasetinde 50 yıldır kesintisiz süren egemenliğinin son bulduğu” yorumlarına neden oldu.
129 üyeli İskoçya Parlamentosu’nda; SNP, 47 sandalye kazanırken Blair’in lideri olduğu İşçi Partisi ise 46 sandalye kazandı.
İşçi Partisi, Galler’de de oy kaybetti. 60 üyeli bölge parlamentosundaki sandalye sayısı, 29’dan 26’ya indi. Bu sandalyeler de Gal milliyetçisi Plaid Cymru’ya gitti.
Blair, hezimeti kabullenemedi
Bu arada seçim sonuçlarını değerlendiren Blair ise “herkesin İşçi Partisi’nin bozguna uğrayacağını düşündüğünü, fakat sonuçların böyle bir hezimetin gerçekleşmediğini gösterdiğini” savundu.
Blair, “Hükümetteki parti, bir iktidar döneminin ortasında daima darbe alır. Fakat bu sonuçlar, önümüzdeki genel seçimleri kazanmamız için bize bir sıçrama tahtası sunmaktadır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kenya yolcu uçağının enkazı bulundu

SONRAKİ HABER

Lojmanlar boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...