07 Mayıs 2007 00:00

ABD, Estonya’ya arka çıkıyor

Rusya ile Estonya arasındaki diplomatik kriz devam ederken ABD, eski Sovyet ülkesine arka çıktı. ABD Başkanı George Bush, Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik Ilves’i Beyaz Saray’a davet ederken, NATO ve Avrupa Birliği (AB) de, Rusya’yı uyardı

Paylaş

Rusya ile Estonya arasındaki diplomatik kriz devam ederken ABD, eski Sovyet ülkesine arka çıktı. ABD Başkanı George Bush, Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik Ilves’i Beyaz Saray’a davet ederken, NATO ve Avrupa Birliği (AB) de, Rusya’yı uyardı.
Rusya ile Estonya arasındaki kriz, Estonya’nın, Sovyet halklarının Hitler faşizmine karşı mücadelesini simgeleyen anıtı taşıma kararı alması üzerine başlamıştı.
Kızılordu Anıtı’nın taşınması ülkede çalkantı yaratmış, protesto gösterilerinde onlarca kişi yaralanmıştı. Bunun üzerine Rusya, bakım-onarım çalışmalarını gerekçe göstererek Estonya’ya petrol sevkiyatını durdurdu.
AB harekete geçti
Estonya Devlet Başkanı Ilves, Rusya’nın Estonya’ya petrol sevkiyatının yapıldığı demiryolu bağlantısını keserek daha geniş ticaret olanaklarını riske attığını söyledi ve “uygulanan yaptırım ve ambargoların AB’ye karşı yapılmış olacağını” belirtti. Ilves, kendisinin de anıtın taşınmasını desteklemediğini, bunun yerine anıtın adının değiştirilmesinin daha doğru olacağını kaydetti. Rusya’nın özür talebini reddeden Ilves, “Estonya, bağımsız bir ulus olma doğrultusunda yapılan hiçbir şey için özür dilemeyecektir” dedi.
18 Mayıs günü yapılması beklenen AB-Rusya zirvesi öncesinde meydana gelen kriz üzerine, Avrupalı diplomatlardan oluşan bir heyet Moskova’da temaslarda bulunacak. Heyetin gündeminde, Rusya’nın Polonya etlerine ambargo uygulaması ve Litvanya’ya petrol sekiyatının kesintiye uğraması konuları da var.
Bu arada, Hitler faşizmine karşı kazanılan zaferin yıldönümü olan 8 Mayıs gününden itibaren, Estonya’da anıtın kaldırılmasını protesto gösterilerinin yeniden düzenlenmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’de işkence halen yaygın!

SONRAKİ HABER

Kenya yolcu uçağının enkazı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...