08 Mayıs 2007 00:00

‘Kavgaları bitmedi’

Halk önderi Deniz Gezmiş ve arkadaşları için düzenlenen "Deniz Olunmalı" şöleninde yüzlerce genç, kitle örgütü temsilcileri, aydın ve sanatçılar, Deniz’lerin kavgasını kaldığı yerden sürdürmeye kararlı olduklarını gösterdi.

Paylaş

Halk önderi Deniz Gezmiş ve arkadaşları için düzenlenen "Deniz Olunmalı" şöleninde yüzlerce genç, kitle örgütü temsilcileri, aydın ve sanatçılar, Deniz’lerin kavgasını kaldığı yerden sürdürmeye kararlı olduklarını gösterdi. Şölene katılan 450 kişi, şiirler, türküler ve sık sık yükselen mücadele sloganlarıyla Deniz’leri anmanın yeterli olmadığını, onların yolundan yürüyeceklerini haykırdı.
Deniz geleceğin adıdır
Emek Partisi tarafından Muammer Karaca Tiyatrosu'nda düzenlenen şöleninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Deniz’lerin yoldaşı Mustafa Yalçıner, "Deniz’ler ölüp gitmedi. Kavgaları bitmiş bir kavga değil. Defter hâlâ kapanmadı" dedi. Konuşmasında halkın, Deniz’leri bayraklaştırdığını anlatan Yalçıner, "Halk, oğullarına kızlarına önce Deniz adını verdiler. Efsaneleştirilmek kolay değildir dostlar" diyerek Deniz’lerin birçok yerde anıldığına dikkat çekti. Deniz’in son sözlerini hatırlatan Yalçıner, "En dar gününde bile halkların kardeşliğinden yanadır. Çünkü Deniz sadece geçmiş değil, Türkiye'nin bugünüdür ve emin olun yakın geleceğin de adıdır. Deniz tutarlı yurtseverdir” diye konuştu. Deniz’lerden bazı kesimlerin pay çıkarmaya çalıştığını belirten Mustafa Yalçıner, "Deniz darbeci diye bilinir. Mücadeleye başladığımızda 'Ordu gençlik el ele' demişizdir ama aşmışızdır. Deniz'e darbeci diyenlerin alnını karışlarım. Onları asanlar darbecilerdir. Şimdi Kızılelmacılar, Deniz'i yurtseverciliğinden, mücadeleye başladığı zamanki Kemalizmle birlikteliğinden kendi kavimlerince yorumlayıp pay çıkartmaya çalışıyorlar. Deniz, gericiliğin her türlüsüne karşıdır. Darağacına çıkma nedeni de budur" dedi.
Sunuculuğunu Nilbanu Engindeniz'in yaptığı şölende, çello dörtlüsü Çellisima, verdiği müzik dinletisiyle dakikalarca alkışlandı. Şair Şükrü Erbaş, Gezmiş'in son mektubunu ve kendisinin Deniz için yazdığı şiiri okudu. Rutkay Aziz ise Barış şiirini seslendirirken duygulandı. "Can Baba’nın yazdığı bir şiiri bestelemiştik. O besteyi en anlamlı günde okumanın onurunu yaşayacağım" diyen Mazlum Çimen, 'Aşk olsun' adlı parçasını okudu. Şair ve Yönetmen Orhan Alkaya, halkların mücadelesini anlatan oyunda, 6 Mayıs'ı anlatan sayfaları okudu. Şölen, Tuncel Kurtiz’in şiir dinletisi ve Özlem Altun'un seslendirdiği şarkılarla sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Deniz’lerin savunması bugünleri anlatıyor

SONRAKİ HABER

Deniz’ler yine Dolmabahçe'deydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...