08 Mayıs 2007 00:00

‘Irak’tan çekilme vakti geldi de geçiyor’

ABD’nin en etkili gazetelerinden gazetesi Los Angeles Times, Amerikan ordusunun, Irak’tan çekilmesi için çağrıda bulundu.

Paylaş

ABD’nin en etkili gazetelerinden gazetesi Los Angeles Times, Amerikan ordusunun, Irak’tan çekilmesi için çağrıda bulundu.
Los Angeles Times gazetesinde yer alan yorumda “Çekilme vakti geldi de geçiyor...” görüşü vurgulanarak, 4 yıllık savaş faturasının, 350 milyar doları aştığını belirtildi. Savaşta 3.363 askerin hayatını kaybettiği, 24.310 askerin de yaralandığı kaydedilen yazıda, “Sonu gelmeyen yabancı işgalinin gölgesinde Irak meselesine siyasi çözüm bulunamayacağının ayan beyan gözüktüğü” ifade edildi.
Yazıda, “Bir o kadar parayla da Irak’ta yatırım yapan Amerikalıların, çekilmeyi en az savaş kadar acı verici bulacağı” kaydedilirek, “Kaçınılmaz olanı gerçekleştirmek için ne kadar beklersek, o kadar kötü olacak. Irak’tan çekip gitme vakti geldi de geçiyor” ifadesi kullanıldı.
Gazete, hükümetin en geç sonbaharda Irak’tan çekilmeye başlayacağını ilan etmesini de istedi.
3 günde 12 işgalci öldü
Bu arada, Irak’ta 3 gün içinde 12 Amerikan askerinin öldürüldüğü belirtildi.
Irak’taki Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Diyala vilayetinde yola yerleştirilen bir bombanın patlamasıyla 6 asker ve bir gazetecinin bulunduğu aracın isabet aldığı, saldırıda 2 askerin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada, gazetecinin milliyeti konusunda bilgi verilmedi, ancak Irak’taki birçok yabancı gazeteci Amerikan askerleriyle birlikte seyahat ediyor.
Amerikan ordusunun açıklamasında, ayrıca Bağdat civarındaki çeşitli saldırılarda 2 askerin öldüğü, bir başka askerin de savaş ya da çatışma dışı bir olayda yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada cumartesi günü El Anbar’da 2, cuma günü de Bağdat’ın güneyinde 1 askerin öldüğü hatırlatıldı.
AP ajansı, son kayıplarla birlikte Irak’ta 2003’te başlayan savaştan bu yana hayatını kaybeden Amerikan askeri sayısının 3373’e yükseldiğini duyurdu.
Yeni şiddet dalgası
Öte yandan, Irak’ın batısındaki Ramadi kenti yakınında düzenlenen iki ayrı intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 20 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.
Polis, ilk saldırıda bomba yüklü bir aracın Albu-Thiyab kasabasında kalabalık pazar yerinde infilak ettiğini, 10 kişinin öldüğünü, 30 kişinin yaralandığını kaydetti.
İkinci bomba yüklü aracın ise 15 dakika sonra el Cezire kasabasındaki bir polis kontrol noktasını hedef aldığı bildirildi. Patlamada 5 polis ve yoldan geçen 5 kişi ölürken, 10 kişinin yaralandığı belirtildi.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta, önceki gün Şiilerin çoğunlukta olduğu Bayaa bölgesindeki pazar yeri yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı ise 35’e yükseldi. Bağdat’ta son günlerdeki en kanlı saldırıda yaralı sayısının da 80 civarında olduğu bildiriliyor. Bu arada, Amerikalı yetkililer, Şii milislerin kalesi olarak görülen Sadr mahallesine düzenlenen baskında 10 militanın öldürüldüğünü açıkladı.
Amerikalı yetkililer, “İran’dan bomba kaçıran bir hücrenin üyelerinin hedef alındığını” söyledikleri şafaktan önce başlayan baskında, bir binada 150 adet havan topu mermisi ele geçirdiklerini ve “bir işkence odası” da buldukları binayı kontrollü patlamayla imha ettiklerini söyledi.
Amerikan güçlerinin binadaki odada kelepçe ve yüz maskeleri bulduklarını belirten yetkililer, kan lekelerine rastlanan odanın “işkence yapılan kişilerin tutulduğu bir yer olduğunun açık olduğu” ifadesini kullandılar.
Irak polisi, ABD işgaline karşı olan Şii dini lider Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusunun kalesi olarak kabul edilen Sadr mahallesine yerel saatle 03.00 civarı düzenlenen ABD hava saldırısında da 4 evin isabet alması sonucu 1 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da çatışmalar şiddetleniyor

SONRAKİ HABER

Deniz’lerin mücadelesi ışık tutuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...