08 Mayıs 2007 00:00

Pancar üreticisi destek bekliyor

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde şeker pancarına uygulanan kotaya tepki gösteren üreticiler, devletin üreticiyi destekleyen projeler geliştirmesini istedi.Ahlat’ın en önemli geçim kaynaklarından birini şeker pancarı oluşturuyor.

Paylaş

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde şeker pancarına uygulanan kotaya tepki gösteren üreticiler, devletin üreticiyi destekleyen projeler geliştirmesini istedi.
Ahlat’ın en önemli geçim kaynaklarından birini şeker pancarı oluşturuyor. İlçe sakinlerinin büyük bir bölümü şeker pancarı üretimi ile uğraşıyor. Burada üretilen şeker pancarı 20 kilometre mesafedeki Erciş Şeker Fabrikası’na satılıyor. Ancak ürüne uygulanan kota uygulaması üreticiyi zor durumda bırakıyor.
Mehmet Akın (34) isimli üretici, şeker pancarına uygulanan kota nedeniyle istedikleri kadar pancar ekimi yapamadıklarını söyledi. Belli kota dışında kalan ürünlerinin fabrika tarafından satın alınmadığı için zarar ettiklerini belirten Akın, “Geçen yıl 100 dönüm ektim, hepsini satamayınca 30 bin YTL zarar ettim. Pancar ekimine yapılan kota uygulamasının yanında bir de elektrik ve mazota yapılan zamlar bizleri borç altına soktu” dedi. Üreticinin krediler ile desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Akın, şunları söyledi:
“Fakir çiftçi kredi faizlerini dahi ödeyemiyor. Borcunu ödeyemediği için yeni kredi alamıyor. Biz devletten faizlerin ya silinmesini ya da düşük faizle çiftçiye kredi verilmesini istiyoruz. Önceki yıllarda dönüm başına 170 YTL destekleme yardımı yapılırken bu yıl 70 YTL’ye indi. Bu sebeblerden dolayı borçlarımı ödeyemedim. Aileme bile bakamaz duruma düştüm. 10 çocuğum var, onlara ekmek bile almakta zorlanıyorum.”
‘Faizler silinsin’
Yaptığı pancar ekiminden sürekli zarar ettiğini belirten Bahattin Kurtoğlu (44) isimli pancar üreticisi ise, zarardan dolayı artık bu işi yapamadığını söyledi. Pancar üretimi için 5 bin YTL kredi aldığını belirten Kurtoğlu, “Aldığım kredi 5 bin YTL’den 20 bin YTL’ye çıktı. Borcumu ödeyemediğim için artık bu işi yapmıyorum. Çiftçilik yerine şoförlük yapmaya başladım. Eğer devlet ana paraya eklenen faizleri silerse belki borcumu öderim” şeklinde konuştu. Bitlis/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Seçim ek ödenek

SONRAKİ HABER

Küçük esnafın umudu festival

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...