08 Mayıs 2007 00:00

Taşeron işçilere kölelik sözleşmesi

Adana’ya bağlı Seyhan Belediyesi’nde temizlik işlerini yapan Miray adlı taşeron firma, “Belirli süreli iş sözleşmesi” adı altında işçilere kölelik sözleşmesi imzalatıyor.

Paylaş

Adana’ya bağlı Seyhan Belediyesi’nde temizlik işlerini yapan Miray adlı taşeron firma, “Belirli süreli iş sözleşmesi” adı altında işçilere kölelik sözleşmesi imzalatıyor. Daha önce kötü çalışma koşullarına karşı kadro talebiyle iş bırakma eyleminin yapıldığı taşeron firma patronlarının, bir daha böyle bir sorun yaşamamak için bu sözleşmeyi dayattığı belirtiliyor.
Yedi aylık bir süreyi kapsayan sözleşmeyle işçilerin İş Yasası’nda yer alan kısmi hakları bile ellerinden alınıyor. Sözleşme, işçinin iş akdi bildirimsiz olarak feshedilebiliyor. Hatta patron gerek gördüğünde sözleşme süresi dolmadan bile işçiyi işten atabiliyor. Sözleşmede deneme süresi de boş bırakılmış. Böylece patron bu süreyi istediği kadar uzatabiliyor. Çalışma süresinin 45 saat olduğu belirtilen sözleşmede gerek görüldüğünde işverenin, haftanın çalışan günlerinde işçiyi günde 11 saat çalıştıracağı yazılıyor. Yine günlük çalışma saati ve işe başlama ve bitiş saatleri işverenin inisiyatifine bırakılıyor. Ara dinlenme sürelerinin Miray Temizlik tarafından yapılacağını “İşçi bu madde ve çalışma şekil ve şartlarını peşinen kabul eder” ifadesiyle işçinin tüm itiraz haklarını elinden alıyor.
Fazla mesai ücreti yok!
Fazla çalışma karşılığı işçiye mesai ücretinin ödenmemesi “Ülkenin yararına işin niteliği ve üretimin artırılması gibi nedenlerle işçi günlük 11 saati geçmeden yılda 270 saat fazladan çalışabilir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. Ancak, denkleştirme esası uygulandığı durumlarda, işçinin iki aylık süre içindeki haftalık ortalama çalışma süresi 45 saatti aşmamak koşulu ile bazı haftalarda 45 saatten fazla çalışma olsa dahi, bu haftalarda 45 saati aşan çalışma süreleri fazla çalışma sayılmaz ve fazla çalışma ücreti ödenmez” ibaresiyle fazla çalıştırılan işçiye ücret ödememenin önü açılıyor.
İşçilerin çalışma yerlerinin değiştirilmesi, yıllık izinler, bayram ve tatil günlerinde çalışma konularında da tek söz sahibi patron oluyor.
Sözleşme ile ilgili görüştüğümüz işçiler, bazı arkadaşlarının hiç okumadan imzaladığını ancak imzalamadıkları takdirde de çalışmalarının imkansız olacağını söylediler. İşçiler bu nedenle sözleşmeyi mecburen imzaladıklarını anlattılar.
Daha önce iş bırakmışlardı
Miray taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler daha önce çalışma koşullarının düzeltilmesi ve kadrolu işçilerle aynı haklardan faydalanmak için iş bırakma eylemi yapmışlardı. İşçilerin iş bırakma eyleminin ardından 150’ye yakın işçi işten atılmıştı. İşten atılan işçiler işe iade için bir taraftan davalar açmış diğer taraftan eylemler yapmaya devam etmişlerdi. İşçiler açtıkları davayı kazanmış ve dava sonucu işten atılan işçilerin, üst işveren olan Seyhan Belediyesi bünyesinde işe iade edilmelerine karar verilmişti.
İşçiler, Miray Temizlik ve Seyhan Belediyesi’nin bir daha böyle bir sorun yaşamamak için böyle bir sözleşme imzalattığını dile getiriyorlar. (Adana/EVRENSEL)
Gülsüm Mansur
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş, toplusözleşmenin seçimden önce bitmesini istiyor

SONRAKİ HABER

Halkbank’a talep yoğun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...