08 Mayıs 2007 00:00

Sarkozy ilk önce ABD’ye göz kırptı

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda favori aday Nicolas Sarkozy yüzde 52.8 bir oyla, sosyal demokratların adayını geride bırakarak Cumhurbaşkanı seçildi.

Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda favori aday Nicolas Sarkozy yüzde 52.8 bir oyla, sosyal demokratların adayını geride bırakarak Cumhurbaşkanı seçildi.
Beş yıllığına devlet başkanı seçilen Sarkozy sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, “Bütün Fransızların Cumhurbaşkanı olduğunu” açıklayarak halktan destek istedi. Seçim kampanyası sürecinde dile getirdiklerini hayata geçireceğini belirten yeni cumhurbaşkanı, ilk konuşmasında uluslararası planda Fransa’nın daha aktif bir sürece gireceği mesajını verdi. Amerikan politikalarina yakın tutumuyla bilinen Sarkozy, “büyük Amerikan ulusuna” seslenerek Fransa-Amerika ilişkilerinin düzeleceğine işaret etmiş oldu.
5 hafta sonra seçim var
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini geride bırakan Fransa, beş hafta sonra yeniden sandık başına gidecek. Devlet başkanlığına seçilen Ulusal Halk Hareketi (UMP) adayının, şimdi oluşturulacak yeni mecliste de çoğunluğu elde etmesi gerekiyor.
Böylece, bir seçim kampanyası kapanırken yenisi başlamış oluyor. Parlamentoda çoğunluğu oluşturacak yeni ekibi seçmek için sandık başına dönecek olan Fransızların yöneliminin aynı eksende olacağı şimdiden tahmin ediliyor.
Eğer parlamentoda gerekli çoğunluğu oluşturamazsa programını hayata geçiremeyecek olan Sarkozy, şimdi önümüzdeki seçimleri kazanmak için çalışacak. Beş yıldan beri iktidarda olan sağ partiler koalisyonu, bunu uzatmak için parlemento seçimlerinde de başarılı çıkmaya çalışacaklar. Sağın adayı karşısında sosyal demokratların, solun diğer kesimlerinin ve merkez sağın oylarının bir kısmını almayı başaran Segolene Royal, pazar akşamı seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, kampanya boyunca yarattığı dinamiğin parlamento seçimlerinde daha da ileri gideceğini belirterek, kendisine destek veren 17 milyon seçmene, desteklerini devam ettirmeleri çağrısında bulundu. Binlerce kişinin biriktiği Sosyalist Parti binasının önünde halka seslenen Segolene Royal, “kendisine oy veren seçmenleri yarı yolda bırakmayacağını” belirtti.
Bütün muhalif güçleri ortak çalışmaya davet eden Royal, rövanş için hazır olduklarını vurguladı.
Sarkozy taraftarları eğlendi
Nicolas Sarkozy’nin seçimlerden galip çıkması Paris’te binlerce taraftarının sokağa çıkmasına yol açtı.
Tarihi Concorde Meydanı’nda biriken 30 bine yakın kişi önceden hazırlanan sanatçılar geçidiyle geç saatlere kadar eğlendi. Millet Meclisi’nin bulunduğu meydanın karşısına kurulan dev sahnede en yakın partililer ve kendisine destek veren sanatçılarla birlikte bir kez daha Parislilere seslenen yeni Cumhurbaşkanı, “Hiç kimseyi ihmal etmeyecegini” açıklayarak, yeniden birleştirici olacağını ve “kendisine bugüne kadar emek veren Fransa’nın büyük ulusuna hizmet için işbaşına geldiğini” belirtti.
Sahneden tanınmış sanatçılar eşliğinde Fransa Milli Marşı’nın söylenmesinin ardından, zafer kutlaması geç saatlere kadar sürdü. (Paris/EVRENSEL)
30 yıllık özlemi gerçekleşti

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun yapıldığı 6 Mayıs gününden galip çıkan Sarkozy, 30 yıldan beri bunun özlemini çekiyordu.
52 yaşındaki Nicolas Sarkozy, yozlaşmış ve dağınık olan sağ siyaseti, dinamik ve popülist bir dille yeniden birleştirmeyi başardı.
Aşırı sağın birçok tezini açıktan savunan Sarkozy, Fransa’da Aralık 2005’te yaşanan gettolardaki olayları kışkırtmasıyla epey gündemde kalmıştı. Beş yıldır iktidarda olan sağ hükümette İçişleri ve Maliye bakanlığı yapan Nicolas Sarkozy, uzun süre şu andaki Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın desteğini alamadı. Kasım 2004’ten beri UMP Başkanı olan Sarkozy, aynı zamanda çevresinde kendisine muhalif olanların hepsini ezip geçmesiyle dikkat çekti. Büyük medya tekellerinin desteğini arkasına alan yeni Cumhurbaşkanı, patronlar örgütü MEDEF’in ve Fransız büyük sermayedarlarının açıktan desteğiyle devletin en tepesine geldi.
Fransa’da yaşayan göçmen işçilere karşı sert ve ayrımcı politikasıyla da ünlü olan yeni Cumhurbaşkanı, yabancılara “Ya Fransa’yı seveceksiniz ya da terk edeceksiniz” tehdidiyle aşırı sağcı ve ırkçı partileri aratmayacak bir kişilik.
Avrupa Birliği’nin şu andaki yapılanmasından hoşnutsuz olan Sarkozy, aynı zamanda Türkiye’nin yerinin Avrupa’da olmadığını açıktan savunan kesimin de sözcüsü.
Fransa Cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy, beş yıldan beri iktidarda olan ekibin adayı olarak seçildi. Gericiliğin daha da güçlendiği seçimlerin ikinci turundan sonra şimdi, Fransız halkını ve emekçilerini zor günler bekliyor. Önümüzdeki ay içerisinde yapılacak parlamento seçimlerinden de Sarkozy ekibinin galip çıkması halinde bu ekip, patron yanlısı politikalarını pervasızca hayata geçirme fırsatı bulacak. Bu durumda ise gerçek muhalefet görevi sokağa düşecek. (DIŞ HABERLER)
Ülke genelinde protestolar
Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Paris’in öbür yakasındaki Bastille Meydanı’nda yapılan gösterilerle protesto edildi.
Halk düşmanı ve anti-sosyal programıyla gericiliğin işbaşında kalmaya devam etmesine tepki gösteren göstericiler, polisle çatıştılar. Fransa’nın birçok kentinde yapılan gösterilerde, sağcı gericiliğin yeniden iktidar olması protesto edildi.
Sarkozy’nin içişleri bakanı olduğu 2005 yılı sonbaharında, sırada sert açıklamalarıyla kışkırttığı “getto gençliği” de yine arabaları ateşe verdi. Polisin açıklamasına göre seçim sonuçlarının açıklandığı önceki gece, ülke genelinde 367 araç kundaklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü, sadece Paris bölgesinde 172 aracın ateşe verildiğini açıkladı.
Ülke genelinde çıkan olaylarda, 134’ü Paris bölgesinde olmak üzere 270 kişinin polis tarafından sorgulandığı açıklandı. Yine aynı açıklamaya göre, olaylarda 23 polis ve jandarma yaralandı. (DIŞ HABERLER)
Royal yüzde 47’de kaldı
Merkez solun adayı Segolene Royal’in oy oranı yüzde 47’de kaldı. Segolene Royal, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, solu yenileme mücadelesine devam edeceğini söyledi. 5 hafta sonra yapılacak genel seçimleri hatırlatan Royal, taraftarlarına, “Güveninizi kaybetmeyin, seferber kalın, yeni bir şey başlattık, beraber başlattığımızı beraber sürdüreceğiz” diye seslendi. (DIŞ HABERLER)
Seçime rekor katılım
Fransa’da, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılım oranı rekor düzeye ulaştı.
Henüz seç im sandıklarının kapanmasına 3-4 saat kala, ikinci turda oy verenlerin oranı yüzde 75’i geçti. İçişleri bakanlığına göre, 1965 yılından bu yana düzenlenen seçimlerde, saat 16.00 itibariyle kıyaslandığında, hiç bu kadar yüksek oranda bir katılım olmadı.
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 22 Nisan’da yapılan ilk turunda katılım oranı da yüzde 84 olmuştu. (DIŞ HABERLER)
İlk önce Bush, Blair ve Merkel kutladı
Fransa cumhurbaşkanı seçilen Nicholas Sarkozy’nin zaferine ilk tebrikler, ABD, İngiltere ve Almanya’dan geldi.
ABD, İngiltere ve Almanya’nın liderleri, Fransa’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Nicholas Sarkozy’yi kutladı.
Beyaz Saray Sözcüsü, ABD Başkanı George W. Bush’un, Sarkozy’yi telefonla arayarak seçim zaferini kutladığını bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe ise seçim sonucuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Johndroe, “ABD ve Fransa, tarihsel müttefik ve ortaktır” dedi ve Bush’un, cumhurbaşkanlığına seçilen Sarkozy ile çalışmayı beklediğini de sözlerine ekledi.
İngiltere Başbakanı Tony Blair’in makamından yapılan açıklamada da Blair’in de Sarkozy ile konuşarak tebriklerini ilettiği bildirildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de Sarkozy ile işbirliği yapabileceğine inandığını söyledi. Merkel, genel başkanlığını yürüttüğü Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) bir toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Sarkozy’yi telefonla arayarak kendisini büyük seçim zaferinden dolayı tebrik ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)
Yıldız Eren
ÖNCEKİ HABER

Taliban, Fransız rehine için verdiği süreyi uzattı

SONRAKİ HABER

MEDİPOLİTİK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa