08 Mayıs 2007 00:00

Tarım işçilerinin göçü başladı

Havaların ısınmasıyla beraber Şanlıurfa’da tarım işçilerinin batıya göçü başladı. Aileleriyle birlikte Ankara, Konya, Adana gibi illere tüm tehlikeleri göze alarak kamyonlarla yola çıkan tarım işçileri, emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Paylaş

Havaların ısınmasıyla beraber Şanlıurfa’da tarım işçilerinin batıya göçü başladı. Aileleriyle birlikte Ankara, Konya, Adana gibi illere tüm tehlikeleri göze alarak kamyonlarla yola çıkan tarım işçileri, emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.
Havaların ısınmasıyla birlikte tarım işçilerinin göçü başladı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle batıya giden tarım işçileri, aileleriyle birlikte kamyonlarda yolcuk yapmak zorunda kalıyor. Tüm tehlikeleri göze alan tarım işçileri ve aileleri, binlerce kilometrelik yolu kamyonetlerde geçiriyor. Zorluklarının sadece yol ile sınırlı olmadığını söyleyen tarım işçileri, batıda çalışma koşullarının ağır olmasından da şikayetçi. Aşırı sıcaklarda tarlalarda çalışmak zorunda kaldıklarını belirten tarım işçileri, şekerpancarı, fasulye, mercimek ve nohut gibi zor işlerde çalıştıklarını ifade ettiler. Gün doğumundan gün batımına kadar tarlalarda çalıştıklarını kaydeden işçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirdi. Dönüm başına 20 ila 30 YTL aldıklarını ifade eden işçiler, en çokta kadın işçilerinin emeklerinin sömürüldüğünü söylediler.
Konya’ya giden tarım işçilerinden 28 yaşındaki İsmail Büyükler, şekerpancarı tarlalarında çalışacaklarını söyledi. Büyükler, “Hem yazın çok sıcak, hem de şeker pancarı işçiliği çok zor. Şanlıurfa’da iş olmadığı için tüm zorlukları göze alarak Konya’da ucuz el emeği ile zor iş yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.
Kadınlar daha fazla eziliyor
Çalışmaya giden Şengül Kurtboğa ise, kadınların daha fazla zorluk yaşadığını ifade etti. Kadınların hem erkeklerle beraber çalıştığını hem de ev işleri yaptığına dikkat çeken Kurtboğa, “Bir yandan gündüz erkeklerle beraber tarlada çalışıyoruz. Diğer yandan tarladan sonra akşamları eve gelip yemek yapıyor ve bulaşık yıkıyoruz. Çadırlarda yaşam çok zor. Bulaşık, çamaşır ve yemek için sıcak su bulamıyoruz. Ayrıca yakacak sorunu da yaşıyoruz” dedi.
İki yıldır aynı ücret
Ankara’ya çalışmak için giden 30 yaşındaki İsmail Gökak da ekonomik sıkıntıdan dolayı çocukları ile beraber batıya gidip çalışmak zorunda kaldığını söyledi. 3 çocuğu ile beraber 8 kişi Ankara’ya gideceklerini anlatan Gökak, “Burada şeker pancarı toplayacağız. Ayrıca nohut, mercimek ve diğer tarla ürünlerini de toplayacağız. Ekonomik sıkıntıdan dolayı çocuklarımı okuldan almak zorunda kalıyorum. Dönüm başına 28 YTL’ye çalışıyoruz. İki senedir aynı ücretle çalışıyoruz. Geçen sene 5 kişi 6 ay tarlada çalıştık, ancak dönüşte sadece 500 YTL getirebildik” dedi. Gökak, ekonomik sıkıntılardan dolayı tüm zorluklara katlandıklarını söyledi. (Şanlıurfa/DİHA)
M. Ali Ertaş
ÖNCEKİ HABER

Cudi ve Gabar’da büyük operasyon

SONRAKİ HABER

Anne ve kızı dere suyunda can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...