08 Mayıs 2007 00:00

Anayasa kavgası

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle, iktidar ve muhalefetin arenasına dönen Meclis Genel Kurulu’nda kavga ve tartışmaların konusu şimdi de Anayasa değişikliği oldu.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle, iktidar ve muhalefetin arenasına dönen Meclis Genel Kurulu’nda kavga ve tartışmaların konusu şimdi de Anayasa değişikliği oldu.
Kararsızlığı devam eden AKP’nin, ilk turunu oylattığı 25 yaşa ilişkin Anayasa değişikliğini rafa kaldırması ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini getiren anayasa paketini “48 saat geçmeden” Meclis Genel Kurulu’na indirmesi, kavga ve gerginlikleri de beraberinde getirdi.
25 yaş konusunda tüm eleştiri ve “yetişmez” önerilerine kulak tıkayarak, Meclis’i çalıştıran ve ilk tur oylamayı yaptıran AKP, bu düzenlemeden vazgeçerek, aynı tutumu Anayasa değişikliğinde gösterdi.
Danışma Kurulu toplantısı sonrası konuşan AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Anayasa değişikliği paketinin veto edilmesi durumunda ikinci kez göndereceklerini, o zaman da veto edilmesi halinde cumhurbaşkanının referanduma göndereceğini, ancak 22 Temmuz’a yetişip yetişmeyeceğini bilmediğini söyledi. AKP’nin bu değişiklikten neyi amaçladığını da yine Kapusuz şu sözleriyle ifade etti; “Yetişirse güzel olur. Yetişmezse, cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda irademizi açıkça beyan etmiş oluruz.” Cumhurbaşkanının seçilememesi nedeniyle YSK’nın seçim tarihini değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kapusuz, 22 Temmuz’un değişmesinin kesinlikle söz konusu olmayacağını savundu.
Açıklama sonrası ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş’ı gören Kapusuz, Sarıbaş’ı bir kenara çekerek, sessizce cumhurbaşkanlığı seçiminden niye kaçtıklarını sordu. Sarıbaş da yüksek sesle, “Dün kaçmadık. Siz cumhurbaşkanı adayını çekmeyerek, nafile oylama yaptınız” dedi.
Danışma Kurulu’nda karar alamayan AKP, Anayasa değişikliğinin “48 saat geçmeden görüşülmesini” grup önerisi olarak getirdi. Sert tartışmalara sahne olan görüşmelerin ardından öneri, AKP ve ANAP’lıların oyları ile kabul edildi.
25 yaş rafa kalktı
Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil’in gündeme geçerken, 25 yaşa ilişkin Anayasa değişikliğinde “hükümet yok, komisyon yok. Geçiyoruz” diyerek, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin Anayasa değişikliğine geçmesi CHP’lilerin tepkisine yol açtı. Hep birden ayağa kalkarak tepki gösteren CHP’liler, “25 yaş, 25 yaş. Nerede 25 yaş, niye vazgeçtiniz” diye bağırdılar.
İlk turu tamamlanan 25 yaşındakilere seçilme hakkı getiren Anayasa değişiklik paketinde AKP geri adım attı. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, “Seçim takvimi üzerinde etkili olabileceği söyleniyor. Gerekirse vazgeçebiliriz” diyerek, 25 yaş düzenlemesinden vazgeçildiğinin ipucunu verdi. 25 yaştan vazgeçilmesinde, AKP yönetiminin, seçimden sonra gelebilecek itirazlar ve seçimin iptal edilebileceği kaygısı da etkili oldu.
Tartışma, genel kurula indi
25 yaşın rafa kaldırılmasının ardından görüşülen Anayasa değişiklik paketi, komisyondaki tartışma ve kavgaları Meclis Genel Kurulu’na taşıdı. CHP grubu adına söz alan Oya Araslı, paketin dayatma olarak getirildiğini, yeterince tartışılmadan çıkarılmasının Türkiye’yi daha büyük sorunlara iteceğini savundu. Araslı, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi durumunda toplumun kamplara ayrılarak ‘senin cumhurbaşkanın benim cumhurbaşkanım ‘ tartışmalarının yaşanacağını ileri sürdü.
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ise bu konuda bir değişikliğe ihtiyaç bulunmasına rağmen iktidarın 5 yılda bu konuda adım atmamasını eleştirdi. Mumcu “AB’nin, sermayenin ve yandaşlarının dediklerini yaptınız, 367 kişilik millet gücünü oyuncağa çevirdiniz. Makam ve mevki hırsıyla ülkeyi krize sürüklediniz, bu durumun sorumlusu sizsiniz” diye konuştu. Anayasa değişikliği konusunda AKP’yi “samimi olmaya” çağıran Mumcu, “Şimdi olacakları ben söyleyeyim bu paketin arkasında duramayacaksınız. Kimin samimi olup kimin olmadığını bu oylamanın ikinci turunun yapılıp yapılmadığı zaman göreceğiz. İkinci tur oylamada samimiyet testine çağırıyorum. Kimse somun pehlivanlığı yapmasın” diye konuştu. Mumcu, AKP sıralarından laf atmalar üzerine, demokrasiyi savunmayanın “şerefsiz, namussuz” olduğunu ifade etti.
AKP grubu adına Suat Kılıç’ın hakaret ve sataşma üslubundaki konuşması gerginlikleri daha da artırdı. Bazı milletvekillerinin kavgaya tutuşmaları güçlükle önlendi. (Ankara/EVRENSEL)
Seçim takvimi tartışmaları

Cumhurbaşkanı seçiminde sona gelinmesi bu kez tartışmaları seçim takvimine yöneltti. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün çekilmesiyle sürecin sona erdiğini, Anayasa’da “Cumhurbaşkanı seçemeyen Meclis’in derhal seçime gideceğinin” yer aldığını hatırlatan muhalefet partileri, seçim takviminin değişeceği, daha erkene alınacağı beklentisindeler. Genç Parti Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül, Meclis’te yaptığı yazılı açıklamada, Gül’ün adaylıktan çekilmesiyle, Anayasa’nın 102’nci maddesinin devreye girdiğini, 22 Temmuz’a ilişkin seçim takviminin ortadan kalkmış olacağını savundu. Genç Parti YSK’ya da başvurarak, seçim tarihinin öne alınmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Aday olacak kamu görevlileri için son gün

SONRAKİ HABER

Ender işçisinin tenceresi boş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...