09 Mayıs 2007 00:00

Kupada final zamanı

Futbolda 45. Türkiye Kupası, Beşiktaş ile Kayseri Erciyesspor takımları arasında bugün İzmir’de yapılacak final maçıyla sahibini bulacak. İzmir Atatürk Stadı’nda saat 20.00’de başlayacak ve Lig TV’den naklen yayınlanacak mücadeleyi İsmet Arzuman yönetecek.

Paylaş

Futbolda 45. Türkiye Kupası, Beşiktaş ile Kayseri Erciyesspor takımları arasında bugün İzmir’de yapılacak final maçıyla sahibini bulacak. İzmir Atatürk Stadı’nda saat 20.00’de başlayacak ve Lig TV’den naklen yayınlanacak mücadeleyi İsmet Arzuman yönetecek.
Geçtiğimiz hafta sonu Fenerbahçe’ye yenilerek şampiyonluk yarışında yara alan Beşiktaş, bugünkü karşılaşmayı kazanıp kupayı 7. kez müzesine götürerek moralini düzeltmeye çalışacak.
Beşiktaş’ta, sakatlıkları bulunan Mustafa Doğan ve Delgado, Erciyes karşısında forma giyemeyecek.
En çok G.Saray kazandı
Futbol Federasyonu tarafından 1962-63 sezonundan itibaren düzenlenen Türkiye Kupası, 1980-81 sezonu itibariyle Federasyon Kupası adı altında oynanmaya başladı. Organizasyonun adı 1992-93 sezonundan itibaren yeniden Türkiye Kupası olarak değiştirildi.
Türkiye Kupası’nı 44 yıllık geçmişinde şimdiye dek 12 ayrı takım müzesine götürdü. Kupada şimdiye dek Galatasaray 14, Trabzonspor 7, Beşiktaş 6, Fenerbahçe 4, Altay, Ankaragücü, Göztepe, Gençlerbirliği ve Kocaelispor 2’şer, Eskişehirspor, Bursaspor ve Sakaryaspor ise 1’er kez mutlu sona ulaştı.
Türkiye Kupası tarihinde rekorlar, bu sezon çeyrek finalde K.Erciyesspor’a elenen Galatasaray’ın elinde bulunuyor. Sarı-kırmızılı ekip, şimdiye dek bu kupada 19 kez final oynarken, 14 kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.
Geçen sezon Beşiktaş
Türkiye Kupası’nı geçen sezon Beşiktaş, finalde Fenerbahçe’yi yenerek kazanmıştı. 3 Mayıs 2006 tarihinde, İzmir Atatürk Stadı’nda yapılan maçı siyah-beyazlılar, 2-2 biten normal süre sonrası, uzatmalarda 3-2’lik skorla galip tamamlayarak, tarihinde 6. kez mutlu sona ulaşmıştı.
Kasalarını doldurdular
Türkiye Kupası’nda finalde karşılaşacak olan Beşiktaş ile K.Erciyesspor takımları, kasalarını da doldurdular.
Her iki takım da finale kadar olan sürede kazandıkları paraların yanı sıra final maçının ardından da önemli gelir daha elde edecekler.
Finale gelene dek toplam 1 milyon 620 bin doları kasasına koyan kupanın son şampiyonu Beşiktaş, bu sezonki ödül sistemine göre, final maçını kazanırsa 650 bin dolar, kaybetmesi halinde ise 300 bin dolar daha gelir elde edecek.
Siyah-beyazlılar böylece, kupayı tarihinde 7. kez müzesine götürmesi halinde, toplamda 2 milyon 270 bin dolar, ikincilikte kalması halinde ise 1 milyon 920 bin doları kasasına koymuş olacak.
Tarihinde ilk kez finale çıkan K.Erciyesspor ise finale gelene dek toplam 1 milyon 420 bin dolar gelir elde etti. Kayseri ekibi, finalde kupayı kazanırsa toplam gelirini 2 milyon 70 bin dolara, kaybederse de 1 milyon 720 bin dolara çıkaracak. (SPOR SERVİSİ)
Finale nasıl geldiler?
Beşiktaş, kupada finale gelene dek yaptığı 8 maçtan 5’ini kazandı, 2’sini yitirdi, 1’inde de berabere kalırken, K.Erciyesspor ise 8 maçta 3 galibiyet, 2 yenilgi, 3 de beraberlik aldı.
Beşiktaş
Türkiye Kupası’nda (D) Grubu’nda yer alan Beşiktaş, ilk maçında Bucaspor’u İzmir’de 5-1, ikinci maçında Ç.Rizespor’u İstanbul’da 3-1 yenerken, üçüncü maçında Ankara’da Gençlerbirliği’ne 3-0 yenilince, gruptan çıkma umutlarını zora soktu. Siyah-beyazlılar, gruptaki son maçında Ankaragücü’nü, cezası nedeniyle seyircisiz oynadığı maçta 2-1 yenerek, 9 puan ve averajla Gençlerbirliği’nin ardından 2. sırada çeyrek finale yükseldi.
Çeyrek finalde V.Manisaspor ile eşleşen siyah-beyazlılar, ilk maçta İstanbul’da 4-0 yendiği rakibine, deplasmanda, ev sahibi takımın cezası nedeniyle seyircisiz oynanan maçta 2-0 mağlup olmasına rağmen, ilk maçtaki avantajıyla turu geçti.
Yarı finalde ezeli rakibi Fenerbahçe ile eşleşen Beşiktaş, kendi evindeki ilk maçı 1-0 kazandı, Kadıköy’deki rövanşta uzatma bölümünde bulduğu golle durumu 1-1 yaptı ve finale çıkmayı başardı.
Beşiktaş, finale gelene dek yaptığı toplam 8 maçta 16 gol atıp, kalesinde 9 gol gördü.
Beşiktaş’ın kupadaki toplam 16 golünden 6’sını Bobo, 2’şer tanesini Delgado ve Nobre atarken, Fahri, Gökhan Güleç, İbrahim Üzülmez, Ricardinho, Koray ve Burak da birer kez rakip fileleri havalandırdı.
Erciyesspor
Kupada (A) Grubu’nda yer alan K.Erciyesspor ise kendi evinde Karşıyaka ile 1-1 berabere kaldı, Kayserispor’a 3-1 yenildi. Son 2 maçında evinde Galatasaray’ı 4-1, deplasmanda da Bursaspor’u 4-2 yenen K.Erciyesspor, 7 puan ve averajla, Galatasaray’ın ardından gruptan ikinci sırada çıkmayı bildi.
Çeyrek finalde, kupayı en çok müzesine götüren takım olan Galatasaray ile eşleşen Kayseri temsilcisi, evinde 0-0 biten maçın rövanşında Ali Sami Yen Stadı’ndaki normal süreyi de golsüz tamamlayınca, karşılaşmada uzatmaya gidildi.
Mavi-siyahlı ekip, uzatmada yenik duruma düşmesine rağmen, penaltıdan bulduğu golle eşitliği sağladı ve 1-1’lik sonuçla gol averajıyla yarı finale yükselmeyi başardı.
K.Erciyesspor, yarı finalde bu kez, kupayı en çok müzesine götüren ikinci takım unvanına sahip Trabzonspor ile eşleşti.
Trabzon’daki ilk maçı 1-0 kazanan K.Erciyesspor, kendi evindeki rövanşı normal sürede aynı skorla yitirince, maçta uzatma bölümüne geçildi. Uzatmada da sonuç değişmeyince, seri penaltı atışlarında rakibine üstünlük kuran mavi-siyahlılar, tarihinde ilk kez finale çıktı.
Kayseri Erciyesspor kupada toplam 12 gol atarken, kalesinde 9 gol gördü.
Mavi-siyahlıların gollerinin 4’ünü Radomir Daloviç, 2’şer tanesini de Emre Toraman, Cenk İşler, Zdravko Ivanov Lazarov ve Mehmet Eren Boyraz attı.
ÖNCEKİ HABER

İlk randevu Utah’ın

SONRAKİ HABER

Akşam gazetesi görücüye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa