09 Mayıs 2007 00:00

İşçi Filmleri Festivali İstanbul’da bitti

Birçok ili dolaşacak olan İşçi Filmleri Festivali’nin İstanbul ayağının kapanışı, Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Paylaş

Birçok ili dolaşacak olan İşçi Filmleri Festivali’nin İstanbul ayağının kapanışı, Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü” filminin gösteriminin ardından Yönetmen Ezel Akay’la söyleşi yapıldı.
14. yy Bursası’nda Osmanlı devletinin temellerinin atıldığı bir süreçte, Anadolu’daki birçok beylik ve devletlerin Moğol saldırılarından yılıp, Bursa’ya sığındığı bir zamanda; saf, tertemiz fakat zeki bir Yörük köylüsü Karagözle uyanık, para için her boyayı boyayan Hacivat’ın yolları kesişir.
Konusunu, 14’üncü yüzyıl Bursası’nda kendilerini egemenler arasındaki entrikaların içinde bulan saf köylü Karagöz ile uyanık Hacivat’ın öyküsünden alan film, ilgiyle izlendi. Film sonrası gerçekleştirilen söyleşide, filmde sorulan “Kaybeden kim” sorusunun cevabı arandı.
Karagöz yaşıyor
Yönetmen Akay, filmin felsefesi, çalışma koşulları üzerine sorulan sorulara verdiği yanıtlarla, izleyicinin merakını giderdi. “Kendin için ne istersen başkası için de onu iste. Mevlana’nın bu anlama gelen sözlerini filmin sonuna yazıyla ekledik fakat bunu bir türlü izleyiciye gösteremedik” sözleriyle başlayan Akay, “Çeşitli inançlara sahip insanların bir arada yaşadığı ülke koşulları olmasaydı bu filmi yapamazdım, kaynağım ve ilhamım bu toplumdur” dedi.
İzleyicilerin her birinin farklı açılara işaret eden sorular sorması ve beğenilerini ifade etmesi karşısında, Akay filmde birçok eksik gördüğünü söyledi. “Pervane’yi kim hatırlıyor?.. Kimse!.. Fakat Hacivat ve Karagöz bugün de yaşıyor ve düşündürmeye devam ediyor” diyen Akay, filmin senaristi, yönetmeni, oyuncusu ve set işçisiyle kolektif bir emeğin ürünü olduğunu belirtti.
İzleyiciler arasında bulunan, festival afişinin yaratıcısı Aydan Çelik de, afişteki Şarlo ve Karagöz figürünün öyküsünü “Şarlo Karagözdür, Karagöz Şarlodur” sözleriyle özetledi.
Festival Mersin’de

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Mersin programı Yenişehir Konferans Salonu’nda açılış kokteyli ile başladı.
Festival, Halkevleri Film Atölyesi’nin hazırladığı “2007 1 Mayıs Taksim” adlı kısa film gösterimi ile başladı. Açılış konuşmasının ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan adına slayt gösterisi ve 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
Program düzenleme komitesinin başkanı Onur Mert, Mersin Tabip Odası Yönetim Kuru üyesi Seyfi Arslan, Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Tamer Tat ve Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın birer konuşma yaptı.
Düzenleme komitesi adına konuşan Onur Mert festivalin; tüm dünyadan işçi sınıfının yaşamını ve mücadelesini anlatmak, işçi sınıfı mücadelesine dair film ve belgesel yapan kişi ve grupların deneyimlerini paylaşmak, işçilerin, öğrencilerin, köylülerin, kadınların mücadelesini ve tüm dünyadan halkların isyanını gösteren çalışmaları yaygınlaştırmak amacı ile düzenlendiğini söyledi.
Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın ise “Egemenlerin gündemine karşı işçiler kendi gündemlerini, yoksulluğa karşı direniş ve umutla ortaya koyuyorlar” dedi. Konuşmacıların ardından “Dikmen Vadisi Direnişi” belgeselinin gösterimi yapıldı. Festival, bu hafta boyunca 20 ülkeden 40 filmi İleri İlköğretim Okulu Konferans Salonu ve Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda gösterime sunacak. (Mersin/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Şaka değil, dünyada bir Edebiyatçılar Cumhuriyeti varmış!

SONRAKİ HABER

Oyun, şarkı ve gülmek Romanın ilacıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...