09 Mayıs 2007 00:00

Merkel ile Türkiye’yi görüşecek

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy, ilk resmi ziyaretini, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını yürüten Almanya’ya yapacak. Önümüzdeki haftaki ziyarette, Türkiye-AB ilişkileri de başlıca gündem maddelerinden biri olacak.

Paylaş

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy, ilk resmi ziyaretini, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını yürüten Almanya’ya yapacak. Önümüzdeki haftaki ziyarette, Türkiye-AB ilişkileri de başlıca gündem maddelerinden biri olacak.
Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu seçim kampanyası öncesinde ve sonrasında sık sık vurgulayan Sarkozy’nin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yapacağı görüşme, Ankara tarafından yakından takip edilecek. Merkel, Başbakan seçilmeden önce Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmış, ancak daha sonra bu tutumunu yumuşatmıştı. Önümüzdeki haftaki görüşmede Sarkozy’nin, Merkel’i teşvik ederek, “Türkiye ile müzakerelerin dondurulması, askıya alınması veya imtiyazlı ortaklığın zeminini hazırlayacak bir yola gidilmesi için öneride bulunması” bekleniyor. Sarkozy’nin, bunun karşılığında, AB’nin kurumsal yapılanması konusunda Almanya’nin isteklerini destekleyebileceği de konuşuluyor.
Ancak, Almanya’da iktidardaki koalisyon hükümeti protokolünde, eski Başbakan Gerhard Schröder’in Türkiye konusunda sergilemiş olduğu politikaların devam etmesi yönünde bir ibare bulunuyor.
Sonbahar manevrası
Bu arada, Sarkozy’nin Türkiye konusundaki esas manevrasını AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu sonrasında yapması bekleniyor. Sonbaharda açıklanacak rapordaki olumsuz noktalardan hareket edecek Sarkozy’nin, Mart 2005’te ortaya attığı “Akdeniz Birliği” fikrini de somut olarak ileri sürebileceği belirtiliyor. Sarkozy, Akdeniz Birliği konusunda Fransa ile birlikte İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin beraber girişim başlatmasını da savunuyor. Türkiye’yi de Akdeniz Birliği planının parçası olarak gören Sarkozy, AB içindeki ortaklarına, Türkiye’nin üyelik talebinin de böylelikle çözüme kavuşturulabileceğini belirtiyor.
Ankara tetikte
Bu arada, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Nicolas Sarkozy’nin atacağı adımları yakından takip ediyor. AA’nin haberine göre, 2001 yılından bu yana Türkiye-Fransa ilişkilerini doğrudan ilgilendirmeyen Ermeni sorunu gibi bazı konuların, iki ülke arasındaki ilişkileri zedelediğini belirten Türk diplomatlar, Sarkozy’nin kampanya sırasında sarf ettiği bazı ifadeleri de “üzülerek not ettiklerini” söyledi.
Yine de bu ifadelerin seçim kampanyasında sarf edilmiş sözler olması ihtimalini dışlamadıklarını kaydeden diplomatlar, Sarkozy’nin “iki ülke ilişkilerini layık olduğu düzeye taşıma konusundaki sorumluluğu üsteleneceğine inanmak istediklerini”, Türkiye’nin beklentisinin bu yönde olduğunu belirtti.
AB kulisleri
Sarkozy’nin Türkiye’nin üyeliğine karşıt açıklamalarını değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanlığı ise, “Türkiye’nin tam üyeliği konusunda acilen karar verilmesinin söz konusu olmadığını” vurguladı.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye ile müzakereleri başlatma kararının oybirliğiyle alındığını hatırlattı ve müzakerelerin dondurulmasının da oybirliğiyle kararlaştırılabileceğini kaydetti. Barroso, Avrupa Komisyonu olarak Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini önereceklerinin altını çizdi ve nihai kararın da birliğe üye ülkelere ait olduğunu söyledi.
Nicolas Sarkozy’nin müstakbel Dışişleri Bakanı olarak adlandırılan Michel Barnier, geçen hafta Brüksel’e giderek, politikaları hakkında AB yetkililerine bilgi vermişti. Barnier, özellikle Türkiye ile Haziran 2009 tarihine kadar ilişkilerin dondurulmasını öngördüklerini açıklamıştı.
Barnier, AB işlerinin ve AB Anayasası’nın akıbetinin netlik kazanmasından sonra Türkiye-AB ilişkilerini şekillendirmek gerektiğini ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)
Kabineyi Malt’da kuruyor

Nicolas Sarkozy, ailesiyle Malta’da tatile çıkarken, göçmen ve işçi düşmanı görüşleriyle tanınan sağcı siyasetçinin seçimi kazanmasına karşı protestolar sürüyor. Sarkozy’nin, birkaç gününü Malta kıyılarında gezerek geçireceği, bu sırada, yeni bakanlar kurulu listesi üzerinde çalışacağı belirtiliyor. Sarkozy’nin Cumhurbaşkanı seçilmesini protesto eylemleri sırasında yakılan araç sayısı ise, 730’a çıktı. Protesto gösterilerinde 592 kişi gözaltına alındı. Sarkozy, 2005’teki “banliyö gençliği isyanları” sırasında İçişleri Bakanı olarak yaptığı açıklamalarla, gençleri iyice öfkelendirmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ARA SIRA

SONRAKİ HABER

Masis’e “Maskeli Polis” tokadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa