09 Mayıs 2007 00:00

Wolfowitz resmen suçlu bulundu

Sevgilisine iltimas yapmakla suçlanan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz hakkında oluşturulan kurul, Wolfowitz’in bankanın etik kurallarını ihlal ettiği sonucuna vardı. Bankanın Avrupalı ortakları da, Wolfowitz'in istifa etmesi için ABD'ye bastırıyor.

Paylaş

Sevgilisine iltimas yapmakla suçlanan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz hakkında oluşturulan kurul, Wolfowitz’in bankanın etik kurallarını ihlal ettiği sonucuna vardı. Bankanın Avrupalı ortakları da, Wolfowitz'in istifa etmesi için ABD'ye bastırıyor.
Rapor hazırlandı
Bankanın başına geçmeden önce oturduğu ABD Savunma Bakan Yardımcılığı koltuğundayken Irak işgalinin mimarlarından biri olan Wolfowitz'in istifasının artık kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Dünya Bankası’nda çalışan sevgilisini daha yüksek bir maaşla ve ücreti banka tarafından ödenmek üzere ABD Dışişleri Bakanlığına yerleştirmekle suçlanan Wolfowitz hakkında oluşturulan özel kurul, raporunda Wolfowitz’in bankanın etik kurallarını ihlal ettiği belirtildi.
Rapor, kendisini savunabilmesi için Wolfowitz'e de iletildi. Wolfowitz'e, raporda dile getirilen tutuma karşı savunmasını hazırlaması için birkaç gün süre verildi. Bu sürenin ardından Dünya Bankası'nın en üst karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu'nun, Wolfowitz hakkında bir karara varması bekleniyor. İcra Direktörleri Kurulunun seçenekleri arasında, Wolfowitz'i görevden almak, istifasını istemek, Wolfowitz'e güveninin kalmadığını açıklamak, uyarı cezası vermek veya hiçbir şey yapmamak bulunuyor.
Bush'un desteğiyle direniyor
Dünya Bankası başkanlığını üstlenmeden önce ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un iki numaralı ismi sıfatıyla Irak savaşının mimarları arasında sayılan
Wolfowitz, skandala ilişkin uğradığı suçlamaların haksız olduğunu savunarak istifa etmemekte direniyor.
ABD Başkanı George W. Bush yönetimi de Wolfowitz'e verdiği desteği sürdürüyor.
Raporun içeriğinin medyaya sızmasının ardından açıklama yapan Beyaz Saray sözcülerinden Tony Fratto, raporu henüz görmediklerini, ancak Bush'un Wolfowitz'e olan güveninin sürdüğünü söyledi. Fratto, "Başkan, Paul Wolfowitz'in Dünya Bankası Başkanlığı görevine devam etmesi gerektiğine inanıyor" dedi.
Avrupa baskısı
Bankanın ortakları arasında yer alan, önde gelen Avrupa hükümetlerinin ise, Wolfowitz'in istifa etmesi halinde, yeni başkanı da ABD'nin belirlemesine yeşil ışık yaktıkları belirtiliyor.
Amerikan gazetesi New York Times, Avrupalıların daha önce, bankanın başkanının ABD tarafından belirlenmesi geleneğini değiştirmek istediklerini, ancak Wolfowitz'in isitfa etmesi karşılığında bu isteklerinden vazgeçmeye hazır olduklarını yazdı. Avrupalıların böylece bankanın dünya kamuoyu önündeki itibarını korumak istedikleri belirtiliyor.
Yardımcısı istifa etti
Öte yandan, Paul Wolfowitz'in yardımcılarından Kevin Kellems istifa etti. Amerikan Savunma Bakan Yardımcısı olduğu dönemden beri Wolfowitz'e danışmanlık yapan Kellems, Dünya Bankası'nda süren liderlik krizi yüzünden, kuruma verimli olmasının güç olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kuzey İrlanda yetkilerini devralıyor

SONRAKİ HABER

Görevden alınamayan emniyet müdürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...