09 Mayıs 2007 00:00

Kuzey İrlanda yetkilerini devralıyor

Kuzey İrlanda’da beş yıldan uzun süredir askıya alınmış olan özerk yönetim dün yeniden yürürlüğe girdi.

Paylaş

Kuzey İrlanda’da beş yıldan uzun süredir askıya alınmış olan özerk yönetim dün yeniden yürürlüğe girdi.
İrlanda halkının bağımsızlığını isteyen siyasi parti Sinn Fein’in lideri Gerry Adams ile Demokratik Birlik Partisi’nin lideri Ian Paisley, mart ayında yaptıkları görüşmede ortak yönetimde anlaşmışlardı.
Yönetimin başında İngiltere’ye bağlılıktan yana olan Protestan İrlanda toplumunun en büyük ve en sert tutumlu siyasi hareketi olan Demokratik Birlik Partisi’nin lideri Ian Paisley olacak. Paisley’nin yardımcılığını ise İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) ile aynı sosyal tabana sahip olan Sinn Fein’den Martin McGuinness yapacak. Kuzey İrlanda’da 12 üyeli kabinenin kurulması ardından, İngiltere hükümeti, beş yıldır elinde tuttuğu yetkilerini bu yönetime devrediyor.
1998’de varılan barış anlaşmasıyla Kuzey İrlanda’da güç paylaşımına dayalı özerk bir yönetim oluşturulmuştu. Ancak 2002’de parlamentoda IRA’nın karıştığı casusluk skandalının ardından birlikçiler ve cumhuriyetçilerin oluşturduğu koalisyon yönetimi askıya alındı.
Bu tarihten sonra Protestan toplumun en büyük partisi Demokratik Birlik Partisi’nin lideri Ian Paisley, IRA’nın kendini feshetmesi ve Sinn Fein’in İngiliz yargı ve polisine yönelik boykotunu kaldırmasında ısrar etti.
IRA 2005’te şiddetten vazgeçtiğini açıkladı. Sinn Fein’in lideri Gerry Adams da geçen aylarda parti içinde yapılan oylamanın ardından, eskiden İngiliz egemenliğinin uzantısı olarak gördükleri polis ve yargı birimlerini tanıdıklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Baluyevski: NATO korkuyor

SONRAKİ HABER

Wolfowitz resmen suçlu bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...